Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Zaccos kávétitkok című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Gasztro

Zaccos kávétitkok

Szerző: / 2012. január 7. szombat / Gasztro, Receptek   

Édes vagy száraz, testes vörös, könnyű fehér vagy netán egy különleges rosé a kedvenc pincészetünkből? Borok esetében a legtöbben már rutinosan döntünk, de kevesen tudják, hogy a szakértőknek köszönhetően kávét is hasonló körültekintéssel választhatunk.

A Nespresso tapasztalatai szerint a magyarok leginkább a karakteres, intenzív aromákat kedvelik, de a virágos-gyümölcsös és a kiegyensúlyozott aromavilágú kávéőrleményekért is sokan rajonganak.

Fekete vagy kakaós

A gyümölcsök savassága, a karakteres fűszeres-kakaós  finomságok vagy a gabonás lágy ízek varázsolják el? A Nespresso pörkölőmesterei és kávészakértői által, nagy körültekintéssel megalkotott kávéőrlemények is leginkább e három aromavilág köré csoportosíthatóak, így ha felfedezzük egyéni ízlésvilágunkat, a három aromavilág segítségével könnyűszerrel kiválaszthatjuk a hozzánk legközelebb álló kávékat.

A teljes élményt számos tényező befolyásolja: amikor csak megízlelünk egy kávét, érzékszerveinket elárasztja az a 900 kémiai alkotóelem, melyek szinte végtelen számú kombinációja adja a kávé egyedi aromáját. Az ízélmény végül szubjektív módon alakul ki, hiszen érzékszerveink érzékenységének, közvetlen környezetünknek, emlékeinknek, képzeletünknek, összpontosításra való képességünknek és várakozásainknak összessége határozza meg. 

A hivatásos kávékóstolók és szakértők maguk is sommelierek akik a bor vizsgálatában már megszokott módszereket alkalmazzák a kávé esetében is, így határozzák meg a pontos aroma-összetevőket. A Nespresso-nál 110 kávészakértő és hivatásos kóstoló 15 ezernél is több zöldkávé-mintát ellenőriz rendszeresen, hogy a kapszulákba végül tökéletes kávéőrlemény kerüljön.

Aromák és zamatok


A borhoz hasonlóan a kávénak is számos variációja létezik: a Nespresso 16 féle Grand Cru őrleményt alkotott meg, és évente kétszer jelentkezik korlátozott ideig kapható különlegességekkel. Mindezek az őrlemények alapvető ízviláguk alapján három fő kategóriába sorolhatók: a kakaós, fűszeres, fás és erősen pörkölt ízjegyeket tartalmazó intenzív aromák, a méz és a gabonafélék ízjegyeit magában hordozó kiegyensúlyozott aromák és a könnyű, citrusos, virágos, gyümölcsös és boros ízjegyeket tartalmazó virágos-gyümölcsös aromák csoportjába.

„A magyarok kávéban is a karakteres ízeket kedvelik: 16 Grand Cru őrleményünk közül a legtöbben az intenzív aromákat tartalmazó kávékat, mint például a Ristretto-t, a Roma-t vagy az Arpeggio-t választják. Aki pedig a kiegyensúlyozott ízvilágú Volluto-t szereti, annak például a hasonló aromájú Livanto vagy Capriccio is nagyon ízlik” – mondta Csvórics Gabriella, a Nespresso marketing managere. 

 Pörkölve és őrölve

A kávé minősége azonban nem csak az alapanyagként szolgáló kávészemek ízvilágától függ: ha nem friss az őrlemény vagy nem megfelelő nyomáson főzzük le a kávét, az eredmény mégsem lesz tökéletes. A Nespresso a gondosan kiválasztott alapanyagot a pörkölést és az őrlést követően rögtön kapszulákba zárja, így az aromák csak a valódi eszpresszóhoz szükséges 19 bar nyomáson működő kávégépben szabadulnak fel. A 16 féle Grand Cru őrlemény – a 7 féle eszpresszó, a 3 „pure origin”, azaz egy termőterületről származó kávékat tartalmazó eszpresszó, a 3 lungo, azaz hosszú kávé és a 3 koffeinmentes kávé – közül mindenki megtalálhatja az ízlésének megfelelőt.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek