A mindenszenteket megelőző napon ünnepeljük a halloweent, amelynek elnevezése az angol All Hallows Eve kifejezésből származik. Ez magyarul annyit tesz: mindenszentek előestéje.
Ősi kelta eredetű ünnep, a boszorkányok, kísértetek, szellemek éjszakája. A kelták szerint mindenszentek előestéjén, október 31-én a holtak szellemei visszatérnek és beköltözhetnek az élőkbe. Ezért öltöztek be maskarákba, ugyanis így akarták kijátszani a halottakat.
A kelták hite az idők során a rómaiak hiedelmeivel keveredett. A rómaiaknál erre az időre esett a holtak emléknapja, és a gyümölcstermés istennője, Pomona ünnepe. A Britanniát, Kr. u. 43–410 között megszálló rómaiak magukkal hozták szokásaikat, s ezek elegyedtek a kelta nép szokásaival. A kereszténység terjedésével aztán a mindenszentek ünnepe és a halottak napja is összemosódott a korábbi ünnepekkel.
A boszorkák, szellemek és vámpírok kelta eredetű éjszakája mára gyerekbarát eseménnyé szelídült Amerikában, és a halloween néhány hagyománya már Magyarországon is egyre népszerűbb. Ilyen például a töklámpások készítése. Halloween szimbóluma, hosszú évszázadok óta a kivájt, faragott töklámpás, az ún. Jack-lámpa, amely eredetileg kettős célt szolgált: egyrészt démonűző erejűnek tartották, azaz a világító, rémisztő töklámpás távol tartotta a gonosz szellemeket, másrészt a lámpa és a mécses a fény, a sötétség elleni harc szimbóluma, vagyis így világítottak a halottak szellemeinek, hogy azok hazatalálhassanak. Emellett a tök, mint egy gyorsan növő és hamar hervadó növény a mulandóság jelképe is.
Például az Őrségben 80-90 esztendeje kezdődött az olajtök termesztése. Magjából tökmagütéssel nyerték ki a térség „fekete aranyának” számító tökmagolajat. Az olaj főzésre ugyan nem alkalmas, de kiváló, vitaminokban, ásványokban gazdag alapanyag a saláták ízesítésére. De tökfőzelék, sütőtök-krémleves, tökmagos sült csirke és tökös-mákos rétes is szerepel a tökből készült ételek kínálatában.
