Quantcast
A fénnyel rajzolt kép - Cultura.hu
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) A fénnyel rajzolt kép című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Kultúra

A fénnyel rajzolt kép

Szerző: / 2014. január 7. kedd / Kultúra, Képzőművészet   

Louis Daguerre, 1844 dagerrotípia (fotó: Wikipédia)175 éve jelentette be François Arago fizikus és népszerű természettudományi író a fényképezőgép elődjének megalkotását, miután bemutatták Louis Daguerre találmányát, a „fénnyel rajzolt képet”.

175 éve, 1839. január 7-én jelentette be a francia Akadémián François Arago fizikus a fényképezőgép elődjének megalkotását.  „A fénytan és a kémia valamennyi tudományos elméletét megzavarja, és ha beválik, forradalmasítja a rajzművészetet” – írták a francia lapok azután, hogy bemutatták Louis Daguerre párizsi színházi díszletfestő találmányát, a „fénnyel rajzolt képet”.

Petőfi Sándor, dagerrotípia, 1844 (fotó: OSZK)Az adótisztből lett díszletfestő, majd feltaláló Daguerre a képrögzítés módszereivel hosszú ideje kísérletező Joseph Nicéfore Niépce munkáját folytatta, és 1837-re sikerült kidolgoznia a gyakorlatban is használható fotográfiai eljárást, amelyet magáról nevezett el.

Daguerre ezüsttel bevont rézlemezt tartott jódgőz fölé, majd 3-30 perces expozíció után a képet hatvan fokon, higanygőz segítségével tette láthatóvá. Az exponálatlan részeket tömény konyhasóval oldotta le, és pozitív, de nem reprodukálható képet kapott. Jódgőzzel kezelt, ezüstözött rézlemezen a keletkező ezüst-jodidból látens kép alakult ki, melyet Daguerre melegített higanygőzzel tett láthatóvá. Az ezüst-jodid és a higany egymásra hatásával ezüst-amalgám jött létre, mely a világos tónusokat, a fényeket adta. A sötétebb ezüstalap jelenítette meg az árnyékokat. Részletgazdag, közvetlen pozitív kép alakult ki.

A francia kormány azonnal megvette a találmányt, amelyet nem helyeztek szabadalmi oltalom alá, hanem ingyen az emberiség rendelkezésére bocsátották. Még abban az évben forgalomba került az első, fél mázsát nyomó fényképezőkészlet, a dagerrotípia meghódította a világot, hazánkban a leghíresebb Petőfiről készült.

A ma használatos fényképezési mód a Daguerre vetélytársának számító angol William Fox Talbot nevéhez fűződik, a még rövidebb expozíciót igényelő, jobb minőségű és sokszorosítható képet adó módszer gyorsan kiszorította a dagerrotípiát.

Színezett „színes” fotók

Az amerikai George Eastman a 19. század végén találta fel és Kodak névre keresztelt vállalata révén kezdte forgalmazni a celluloid filmet, a mai értelemben vett negatív filmet, lehetővé téve az amatőrfényképezés elterjedését. Az első színes felvételt 1861-ben készítették, de egészen a 19. század végéig jobbára kézzel színezték a fotókat. Az első széles körben is használható színes lemezeket a mozgóképet is feltaláló Lumiére fivérek alkották meg, de drága és lassú módszerük a kiváltságos keveseké maradt. A színes fotózás csak az 1930-as évek közepén piacra dobott Kodachrome film révén lett sokak számára elérhető hobbi. Napjainkra a hagyományos fényképezőgépeket szinte teljesen kiszorították a digitális gépek.

Louis Daguerre: Egy ritkasággyűjtemény darabjai, 1837, az első ismert dagerrotípia (fotó: Wikipédia)