2016. augusztus 31.  Szerda
Közepesen felhős 21 °C Közepesen felhős
Rovatok
2016. augusztus 31.  Szerda   Erika, Bella
Közepesen felhős 21 °C Közepesen felhős
Simoncsics Péter nyelvész - Thass-Thienemann Tivadar A nyelv interpretációja – A nyelv szimbolikus jelentése

Simoncsics Péter: “nyelv nincs beszélők nélkül”

Than Mór: A mohácsi csata, 1856 (Fotó: Wikimédia, részlet)

A mohácsi csata vesztesége

Bosch: A gyönyörök kertje (Fotó: Prado Múzeum/  Pannonia Entertainment)

Bosch: A gyönyörök kertje

Id. Markó Károly: A halász (Fotó: Kogart)

Markó és követői

Simoncsics Péter: “nyelv nincs beszélők nélkül”  
"Ez a „kollektív önimádat” – és negatív lenyomata, a „kollektív önsajnálat” – a Trianon-szindróma nyelvi vetülete" - vallja Simoncsics Péter nyelvész, aki Kiss Gáborral beszélgetett.
A mohácsi csata vesztesége  
"...még egy csodával határos mohácsi magyar győzelem sem állíthatta volna meg véglegesen a törököt." 490 éve zajlott le a mohácsi csata, ezt a tragikus eseményt joggal nevezte el az utókor a "mohácsi vész"-nek.
Bosch: A gyönyörök kertje  
A különös és bizarr alakokkal teli, álomszerű festményeiről ismert németalföldi festő, Hieronymus Bosch a művészettörténet talán legtöbbet vitatott és legtöbbféleképpen értelmezett alakja.
Markó és követői  
Id. Markó Károly művészete műfaji szempontból a tájképfestészet történetének egyik érdekes fejezetét képviseli. A 19. századi festőnek és követőinek, tanítványainak munkáiból kaphattam ízelítőt a kolozsvári Szépművészeti Múzeumban.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Állatkertek Éjszakája mindenkinek című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Aktuális

Állatkertek Éjszakája mindenkinek

Szerző: / 2013. augusztus 11. vasárnap / Aktuális, Programok   

jegesmedve a Fővárosi Állatkertben (MTI Fotó: Kovács Attila)Második alkalommal kerül megrendezésre az Állatkertek Éjszakája, ezúttal tizenkét magyarországi helyszínen.

Ahogyan tavaly, idén is a nyár utolsó péntekén kerül megrendezésre országszerte tizenkét helyszínen, változatos programokkal az Állatkertek Éjszakája, amely ezúttal augusztus 30-ára esik.

leopárdkölyök, Fővárosi Állatkert (Forrás: Fővárosi Állatkert / Facebook)Második alkalommal rendezik meg a programsorozatot, amelyhez ebben az évben szinte az összes jelentős magyarországi állatkert, vadaspark és bemutatóhely csatlakozott – közölte a Fővárosi Állat- és Növénykert csütörtökön az MTI-vel.

Az érdeklődők a Budakeszi Vadaspark, a Fővárosi Állat- és Növénykert, a debreceni Nagyerdei Kultúrpark Állat- és Növénykertje, a győri Xantus János Állatkert, a Jászberényi Állat- és Növénykert, a Kecskeméti Vadaskert, a Miskolci Állatkert és Kultúrpark, a Pécsi Állatkert, a poroszlói Tisza-tavi Ökocentrum, a Szegedi Vadaspark, a budapesti Tropicarium, valamint a veszprémi Kittenberger Kálmán Növény- és Vadaspark esti, illetve éjjeli programjain vehetnek részt.

A fővárosi és Budapest környéki intézmények, a Tropicarium, a Budakeszi Vadaspark és a Fővárosi Állat- és Növénykert pedig mindhárom helyszínre érvényes kombinált belépőjegyeket is kínálnak.

A Fővárosi állatkertben már Dantét, a június 10-én születtet perzsa leopárdkölyköt (Panthera pardus saxicolor) is bemutatták gondozója, Sebeők Vera kezében a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A 2003-ban érkezett két tenyészállat, Cezi és Nadir frigyéből született kisleopárd ezen a napon kapta meg az első védőoltásokat.

A részletes programokat az Állatkertek Éjszakájáról az intézmények saját honlapjukon teszik majd közzé.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek