2017. október 21.  Szombat
Pára 5 °C Pára
Rovatok
2017. október 21.  Szombat   Orsolya
Pára 5 °C Pára

A teremtő lángész – Egy kultuszkép története

Turay Ida, mindenki Dusikája

Eger várának védelme

50 éves a Hair musical

A teremtő lángész – Egy kultuszkép története  
Madarász Viktor halálának centenáriuma alkalmából A teremtő lángész - Egy kultuszkép története címmel kamarakiállítás nyílt nyílt az MNG-ben.
Turay Ida, mindenki Dusikája  
110 éve, 1907. szeptember 28-án született Rákospalotán Turay Ida, a múlt századi magyar színjátszás egyik legközkedveltebb alakja.
Eger várának védelme  
465 évvel ezelőtt, 1552. október 17-én Dobó István kapitány vezetésével az egri vár védői visszaverték az ostromló török hadat.
50 éves a Hair musical  
50  éve, 1967. október 17-én mutatták be a hippikultúra és a vietnami háború elleni tiltakozó mozgalom jelképévé vált Hair című musicalt.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Erdoğan, az átfedező című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Aktuális

Erdoğan, az átfedező

Szerző: / 2014. november 25. kedd / Aktuális, Háttér   

szerzőnk: Ayhan GökhanA török államfő, Recep Tayyip Erdoğan szerint muszlim hajósok már Kolumbusz előtt háromszáz évvel felfedezték Amerikát. Az elnök ezt nem olyan régen, egy ankarai találkozón jelentette be, amelyet latin-amerikai muszlim vezetők számára rendeztek. Kicsit utánajártunk, hogyan is van mindez, s kinél az igazság. – Ayhan Gökhan írása

Krištof Kolumbus, magyar hangján Kolumbusz Kristóf egy nagy büdös csaló! Nem felfedező, dehogy! Még hogy először. Még hogy Ő. Az ígéret földjére, na persze! Öreg, muszlimok tapodta port vert le a csizmájáról. A szűz homok hol volt már szűz! Több száz évvel előtte átmentek rajta jó páran.

Kié Amerika? Amerika a szabadságé, Amerika az önmegvalósításé, Amerika a koleszterin-gazdag ételeké. Amerikában lenni világnézet. Ezért sem árt, ha tudjuk, ki talált rá. Ki húzta ki az ismeretlenség fekete lakkal borított, végtelen ködéből.

„Volt egy kékszemű óriás/s egy icipici nőt szeretett” – írja Názim Hikmet, s esetünkben, az óriás neve Erdoğan, bár nem épp kékszemű, s az icipici nő kicsit nagyobbacska, s Amerikának szólítják a családban. Na de miről is van szó. A török államfő, Recep Tayyip Erdoğan kijelentése, miszerint muszlim hajósok jóval Kolumbusz partraszállása előtt megtalálták az ismeretlen kontinenst, s (majdnem) ünnepélyes keretek között felfedezték, hamar bejárta a hírcsatornákat. A talpig fickó, kemény Erdoğan eddig sem kímélt senkit meghökkentő tetteivel és kijelentéseivel. Néha egy kis korrupció, néha egy kis ez-az, örménykérdés, kurdkérdés, és most Amerika. Végül minden út Amerikába vezet. Szegény Kolumbusz. Ha ezt tudta volna, nem kockáztat annyit és tesz meg több ezer mérföldet egy vacak, régi új kontinensért.

Erdoğan Kolumbusz naplójára támaszkodik, amiben leírást olvashatunk egy hegyen üldögélő mecsetről a kubai partok közelében. A török államfő határozott vágyai közt szerepel, hogy ha törik, ha szakad, itt újból mecset álljon. A mecsetet elhordta az idő, vagy az indiánok, vagy… s itt mindenki helyettesítse be tetszés szerint, tudniillik sehol nincs nyoma. Nyomtalanul eltűnt. Vagy Kolumbusz meglátta, megszerette s átépíttette? Ki tudja? Egy magafajta gazemberből minden kitelik!

Evezzünk kicsit a józanság partjainak közelébe. Maradt néhány megválaszolatlan kérdés. Hogyha a muszlimok fedezték fel Amerikát, miért nem telepedtek le? Miért nem építettek oda több mecsetet? Miért nem próbálták a helyi lakosságot áttéríteni az iszlámra? Miért nincs több írásos emlék erről a szenzációs eseményről? Vagy titokban tartották, s szerénységük nem engedte, hogy bárkinek is elmondják. Eddig a napig. Idővel mindenre fény derül. A kávé megjelenése Európában a törökök érdeme, hát miért ne lehetne ez a történelemalakító elképzelés is az övék?

Nincs mit tenni, az öreg Kolumbusz mögött komoly, jól szervezett team állt, akik mindent megtettek, hogy mindenhova eljusson a felfedezés híre. Ilyenek ezek az európaiak, jár a szájuk megállás nélkül, pletykálkodnak, nem bírják magukban tartani. Erdoğant nem kell féltenünk, eddig is sikeresen kitalálta magát, megmutatja, hogyan rendezzék át a történelem felcserélt elemeit. S én, mint török származású, aki történetesen az Amerikai úton lakom, ami történetesen párhuzamos a gyalázatos Kolumbusz utcával, s Uram bocsá’, ami pont az Újvidék térre fut ki, kötelességemnek érzem, hogy bemenjek az önkormányzathoz, s követeljem, azonnali hatállyal nevezzék át ezeket a hazug utcákat, s ehhez mindenképp vegyék fel a kapcsolatot Törökországgal, mielőtt még odáig fajul a helyzet, hogy az eddig megingathatatlan pilléreken nyugvó török-magyar kapcsolatok sérülnének.    

O Captain! My Captain!

Erdoğan, hajrá!

Ayhan Gökhan
Átjáró

John Vanderlyn: Kolumbusz Amerikába érkezése, 1492 (Fotó: Wikiart)

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek