Quantcast
Spiró György: Ha nincs közönség, a színház nem létezik - Cultura.hu
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Spiró György: Ha nincs közönség, a színház nem létezik című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Kultúra

Spiró György: Ha nincs közönség, a színház nem létezik

Szerző: / 2016. február 2. kedd / Kultúra, Hírek   

Spiró György író (MTI Fotó) Spiró György Kossuth-díjas író művészeti főtanácsadóként, Keszég László főrendezőként vesz részt februártól a Szegedi Nemzeti Színház munkájában.

Gyüdi Sándor főigazgató a teátrum keddi sajtótájékoztatóján elmondta, a két szakember fő feladata a következő évad előkészítése. A műsor meghirdetése márciusra várható – tette hozzá.

A főigazgató úgy fogalmazott, az a célja, hogy értékes előadásokkal növelje a nézőszámot, olyan rétegeket is megszólítva, amelyek majd az ország jövőjét befolyásolják.

Spiró György arról beszélt, hogy Magyarországon magas a színházba járók száma: száz lakosra 56 színházlátogatás jut, ami több, mint a környező országokban. A rendszerváltás óta ez a szám nem csökkent, hanem nőtt, a távozó nemzedékek helyébe fiatalok léptek. Ha ez országosan így van, akkor egy egyetemi városban még inkább így kell lennie – mondta -, ezért nagyon fontosnak tartja, hogy a hallgatók a teátrum rendszeres nézői legyenek.

Az író kijelentette, „ha nincs közönség, a színház nem létezik”. Ez nem azt jelenti, hogy a közönség igényeit minden határon túl ki kell szolgálni. Egy vidéki város színháza ugyanakkor mindenevő, népszínházat kell csinálni – hangsúlyozta.

Keszég László – akinek Spiró György tanára volt a főiskolán – a nyugalmat tartja a legfontosabbnak, szisztematikusan, lépésről lépésre haladva akar dolgozni a közönség és a társulat tagjainak megelégedésére.

A szabadkai születésű művész hangsúlyozta, Kaposváron szocializálódott, művész népszínházban, a rendezés során a történetmesélést helyezi az első sorba.

A Magyar Színházi Társulatot is vezető szakember főrendezőként a „megnézés” intézményét szeretné erősíteni, a készülő darabokat a bemutató előtt öt-hat nappal – az utolsó pillanat, amikor még változtatni lehet – véleményezve.

Szegedi Nemzeti Színház, Szeged (Fotó: oroksegnapok.hu)

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.