2017. július 21.  Péntek
Közepesen felhős 31 °C Közepesen felhős
Rovatok
2017. július 21.  Péntek   Dániel, Daniella
Közepesen felhős 31 °C Közepesen felhős

I. Károly, a magyar Anjou-ház alapítója

Séta a prágai Károly hídon

Jane Austen világa

Pierre Cardin, a divattervező

I. Károly, a magyar Anjou-ház alapítója  
675 éve, 1342. július 16-án hunyt el I. Károly, azaz Károly Róbert, a háromszor koronázott király. Uralkodása alatt fénykorát élte a lovagi kultúra, terjedt az írásbeliség, kolduló szerzetesrendek honosodtak meg az országban.
Séta a prágai Károly hídon  
Hatszázhatvan éve, 1357. július 9-én kezdték el építeni Prága és a világ egyik leghíresebb kőhídját, a cseh főváros egyik jelképének számító Károly hidat.
Jane Austen világa  
200 éve, 1817. július 18-án hunyt el Jane Austen angol írónő. "Az egyik ember szokásai éppúgy jók, mint a másikéi, de mind a magunkét szeretjük a legjobban."
Pierre Cardin, a divattervező  
95 éve, 1922. Július 2-án született Pierre Cardin francia divattervező. Híressé vált avantgárd stílusáról, a nők körében gallér és ujj nélküli miniruhákat hozott divatba, amelyeket geometriai mintákkal díszített.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Led Zeppelin újrakeverve című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Aktuális

Led Zeppelin újrakeverve

Szerző: / 2015. február 26. csütörtök / Aktuális, Hírek   

Led Zeppelin “A Led Zeppelin szépsége, a légiesség, ahogy a különböző hangszerek itt és ott bekapcsolódnak – mindez teljesen tönkre volt téve.”  Jimmy Page újrakevert Led Zeppelin-dalokat adott ki a héten.

Jimmy Page legendás gitáros újrakevert Led Zeppelin-dalokat adott ki kedden. A projektbe az együttes egykori gitárosa elmondása szerint azért kezdett bele, mert nem akarta elfogadni, milyen rosszul hangzanak a Led Zeppelin-számok MP3 formátumban.

Jimmy Page több évet töltött azzal, hogy teljesen újrakeverje a 40 évvel ezelőtt megjelent Physical Graffiti stúdióalbum dalait, a végeredményt pedig kedden, a kerek évforduló napján tette elérhetővé.

 A gitáros elmondása szerint az újrakeverés ötletét az adta, hogy Led Zeppelint hallgatott MP3 formátumban. Egy nemrég elhangzott interjúban elmondta: “az egész majdnem úgy hangzott, mintha valaki beszabadult volna az eredeti felvételek közé, és egy igazán borzasztó mixet kevert volna belőle”.

 “A Led Zeppelin szépsége, a légiesség, ahogy a különböző hangszerek itt és ott bekapcsolódnak – mindez teljesen tönkre volt téve” – mesélte az MP3 formátummal kapcsolatos tapasztalatait.

Az új kiadás az újrakevert album mellett számos eddig sosem hallott stúdió- és élőfelvételt is tartalmaz, köztük sok dal alternatív változatait. Jimmy Page több száz órát töltött az eredeti szalagok hallgatásával, hogy megkeresse és kiválassza ezeket a mindezidáig kiadatlan felvételeket.

A 71 éves gitáros-producer biztos benne, hogy a Led Zeppelin dalai az újrakevert formában sokáig fennmaradnak, és könnyen adaptálhatóak lesznek, ha a technológiai fejlődés meghaladja a jelenlegi hanghordozó-formátumokat.

“Mindenre felkészültünk, jöhet bármi” – mondta el, hozzátéve, hogy az újrakevert dalok hanglemezen, CD-n és digitális formátumban is beszerezhetőek.

Jimmy Page – Eric Clapton, Keith Richards és mások mellett – egyike azoknak a brit gitárosoknak, akik a 60-as évek közepén robbantak be a rock’n’roll világába. A zenész szerint ezek a gitárosok többnyire autodidakta módon tanultak, hangról-hangra leutánozva amerikai dalok gitárszólamait, amelyeket szándékosan lassítva hallgattak. Jimmy Page elsősorban Elvis Presley- és Ricky Nelson-dalokat tanulmányozott ily módon.  “Amennyire meg tudom mondani, mindenki így tanult gitározni” – tette hozzá.

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek