2017. március 24.  Péntek
Közepesen felhős 7 °C Közepesen felhős
Rovatok
2017. március 24.  Péntek   Gábor, Karina
Közepesen felhős 7 °C Közepesen felhős

Ovidius átváltozásai

Mexikói táj magyar ecsettel

“…nem kell aggódnunk Krúdy jövője miatt”

Glenn Close 70

Ovidius átváltozásai  
2060 éve született Ovidius római költő, akit bár az egyik legkiemelkedőbb római költőként emlegetünk, elsősorban a szerelmi költészet édesszavú költőjeként tartja számon az utókor.
Mexikói táj magyar ecsettel  
Teásbögre-dísz és Salma Hayek-mozi után musical lett Fridából, a közép-amerikai festészet egyik igazán egyéni hangú képviselőjéből.
“…nem kell aggódnunk Krúdy jövője miatt”  
Beszélgetés Krúdy Gyuláról az íróról és a magánemberről és Kemény Gábor Krúdy körül című, 16 stilisztikai tanulmányt tartalmazó kötetéről.
Glenn Close 70  
Saját bevallása szerint a magánéletben normális, a filmvásznon azonban őrült és meggondolatlan dolgokat is művelhet.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Led Zeppelin újrakeverve című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Aktuális

Led Zeppelin újrakeverve

Szerző: / 2015. február 26. csütörtök / Aktuális, Hírek   

Led Zeppelin “A Led Zeppelin szépsége, a légiesség, ahogy a különböző hangszerek itt és ott bekapcsolódnak – mindez teljesen tönkre volt téve.”  Jimmy Page újrakevert Led Zeppelin-dalokat adott ki a héten.

Jimmy Page legendás gitáros újrakevert Led Zeppelin-dalokat adott ki kedden. A projektbe az együttes egykori gitárosa elmondása szerint azért kezdett bele, mert nem akarta elfogadni, milyen rosszul hangzanak a Led Zeppelin-számok MP3 formátumban.

Jimmy Page több évet töltött azzal, hogy teljesen újrakeverje a 40 évvel ezelőtt megjelent Physical Graffiti stúdióalbum dalait, a végeredményt pedig kedden, a kerek évforduló napján tette elérhetővé.

 A gitáros elmondása szerint az újrakeverés ötletét az adta, hogy Led Zeppelint hallgatott MP3 formátumban. Egy nemrég elhangzott interjúban elmondta: “az egész majdnem úgy hangzott, mintha valaki beszabadult volna az eredeti felvételek közé, és egy igazán borzasztó mixet kevert volna belőle”.

 “A Led Zeppelin szépsége, a légiesség, ahogy a különböző hangszerek itt és ott bekapcsolódnak – mindez teljesen tönkre volt téve” – mesélte az MP3 formátummal kapcsolatos tapasztalatait.

Az új kiadás az újrakevert album mellett számos eddig sosem hallott stúdió- és élőfelvételt is tartalmaz, köztük sok dal alternatív változatait. Jimmy Page több száz órát töltött az eredeti szalagok hallgatásával, hogy megkeresse és kiválassza ezeket a mindezidáig kiadatlan felvételeket.

A 71 éves gitáros-producer biztos benne, hogy a Led Zeppelin dalai az újrakevert formában sokáig fennmaradnak, és könnyen adaptálhatóak lesznek, ha a technológiai fejlődés meghaladja a jelenlegi hanghordozó-formátumokat.

“Mindenre felkészültünk, jöhet bármi” – mondta el, hozzátéve, hogy az újrakevert dalok hanglemezen, CD-n és digitális formátumban is beszerezhetőek.

Jimmy Page – Eric Clapton, Keith Richards és mások mellett – egyike azoknak a brit gitárosoknak, akik a 60-as évek közepén robbantak be a rock’n’roll világába. A zenész szerint ezek a gitárosok többnyire autodidakta módon tanultak, hangról-hangra leutánozva amerikai dalok gitárszólamait, amelyeket szándékosan lassítva hallgattak. Jimmy Page elsősorban Elvis Presley- és Ricky Nelson-dalokat tanulmányozott ily módon.  “Amennyire meg tudom mondani, mindenki így tanult gitározni” – tette hozzá.

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek