2017. október 21.  Szombat
Szitálás, gyenge eső 15 °C Szitálás, gyenge eső
Rovatok
2017. október 21.  Szombat   Orsolya
Szitálás, gyenge eső 15 °C Szitálás, gyenge eső

A teremtő lángész – Egy kultuszkép története

Turay Ida, mindenki Dusikája

Eger várának védelme

50 éves a Hair musical

A teremtő lángész – Egy kultuszkép története  
Madarász Viktor halálának centenáriuma alkalmából A teremtő lángész - Egy kultuszkép története címmel kamarakiállítás nyílt nyílt az MNG-ben.
Turay Ida, mindenki Dusikája  
110 éve, 1907. szeptember 28-án született Rákospalotán Turay Ida, a múlt századi magyar színjátszás egyik legközkedveltebb alakja.
Eger várának védelme  
465 évvel ezelőtt, 1552. október 17-én Dobó István kapitány vezetésével az egri vár védői visszaverték az ostromló török hadat.
50 éves a Hair musical  
50  éve, 1967. október 17-én mutatták be a hippikultúra és a vietnami háború elleni tiltakozó mozgalom jelképévé vált Hair című musicalt.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Rendhagyó karácsony a Katonában című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Aktuális

Rendhagyó karácsony a Katonában

Szerző: / 2016. december 19. hétfő / Aktuális, Programok   

Henrik Ibsen  (Fotó: Wikimédia)„Minden házasságban előbb-utóbb eljön az a pont, amikor a dolgok a legrosszabbra fordulhatnak.” Ibsen klasszikusa kérdéseket vet fel, melyek felkavarják a nemi szerepek állóvizét.

„Minden házasságban előbb-utóbb eljön az a pont, amikor a dolgok a legrosszabbra fordulhatnak. Ami ezután következik, az vagy a túlélés vagy az elválás játszmája. A Nóra befejezése 1879-ben botrányt robbantott ki: egy nő elhagyja a férjét és a gyerekeit. 2016-ra új kérdések fogalmazódtak meg, amelyek új válaszokat kívánnak. Lehetséges-e két ember együttélése megalkuvás nélkül? Meddig játszhatóak a leosztott szerepek? Mikor lesz a szövetségből árulás? Nők és férfiak, felnőttek és gyerekek, hatalom, pénz, színlelés – karácsony Helmeréknél.”

Ez az 1879-ben keletkezett színdarab a bemutató idején hatalmas botrányt okozott: Ibsen kiállása a nők jogai mellett szokatlan kihívásnak számított annak idején. Változatlan népszerűségének ma már nem ez az elsőrendű oka, hanem a szereplő személyek mesteri rajza, a drámai szerkezet lenyűgöző szépsége, az okos érzelmesség. S az a nemes írói indulat, megfontolt pátosz, amely az emberi egyéniség szabad kibontakozásáért kiált.

Ha december végén nem kizárólag habos-babos, giccsárban úszó karácsonyi hangulatra vágyik, az ön helye az ország egyik legfontosabb színházában van. December 21-én mutatja be a Katona József Színház a Nóra – karácsony Helmeréknél című darabot: Henrik Ibsen klasszikusában olyan lett a szereposztás, aminek láttán a norvég drámaíró is megnyalná mind a tíz ujját. A családját elhagyó asszony szerepében Ónodi Eszter látható, férjét pedig Fekete Ernő alakítja. Már ezért a duóért érdemes ellátogatni a Petőfi Sándor utcába, a történet pedig alkalmas rá, hogy felkavarja a nemi szerepek állóvizét, és olyan kérdéseket vessen fel, amik 2016-ban sem vesztettek időszerűségükből – sőt, az utóbbi időben talán nőttek is. A szövegkönyvet Kúnos László fordítása alapján Szabó-Székely Ármin és Székely Kriszta írta.

További szereplők: Keresztes Tamás, Pelsőczy Réka, Kocsis Gergely, Varga Koppány, Varga Zorka, Engárd Emil, Himmler Andris, Szalai Álmos. 
A darabot rendezte: Székely Kriszta.
Bemutató: december 21.

Ibsen: Nóra - karácsony Helmeréknél - Keresztes Tamás, Ónodi Eszter, Pelsőczy Réka és Fekete Ernő, Katona József Színház (MTI Fotó: Kallos Bea)

Ibsen: Nóra - karácsony Helmeréknél, próba, Katona József Színház (Fotó: Horváth Judit)

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek