2017. augusztus 24.  Csütörtök
Közepesen felhős 10 °C Közepesen felhős
Rovatok
2017. augusztus 24.  Csütörtök   Bertalan
Közepesen felhős 10 °C Közepesen felhős

Ahol Kölcsey nyugszik

Pest első állandó magyar színháza

Szent István emlékezetének napja

Új szereplőket keres a Barátok közt

Ahol Kölcsey nyugszik  
Kölcsey Ferenc 1838. augusztus 23-án hunyt el Csekén, a mai Szatmárcseke elődtelepülésén. Nyughelye a Tisza-parti falu egyik nevezetessége, a népi csónakos fejfás temető.
Pest első állandó magyar színháza  
180 éve, 1837. augusztus 22-én, 180 éve megnyílt Pest első állandó magyar színháza, a Pesti Magyar Színház, 1840-től Nemzeti Színház.
Szent István emlékezetének napja  
Államalapító Szent István ünnepe, nemzeti ünnep, az egyik legrégibb magyar ünnepnap.
Új szereplőket keres a Barátok közt  
Az RTL Klub sorozata 15 éven felüli, új szereplőket keres: a Barátok közt leendő arcait négy időpontban válogatja a csatorna.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Rendhagyó karácsony a Katonában című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Aktuális

Rendhagyó karácsony a Katonában

Szerző: / 2016. december 19. hétfő / Aktuális, Programok   

Henrik Ibsen  (Fotó: Wikimédia)„Minden házasságban előbb-utóbb eljön az a pont, amikor a dolgok a legrosszabbra fordulhatnak.” Ibsen klasszikusa kérdéseket vet fel, melyek felkavarják a nemi szerepek állóvizét.

„Minden házasságban előbb-utóbb eljön az a pont, amikor a dolgok a legrosszabbra fordulhatnak. Ami ezután következik, az vagy a túlélés vagy az elválás játszmája. A Nóra befejezése 1879-ben botrányt robbantott ki: egy nő elhagyja a férjét és a gyerekeit. 2016-ra új kérdések fogalmazódtak meg, amelyek új válaszokat kívánnak. Lehetséges-e két ember együttélése megalkuvás nélkül? Meddig játszhatóak a leosztott szerepek? Mikor lesz a szövetségből árulás? Nők és férfiak, felnőttek és gyerekek, hatalom, pénz, színlelés – karácsony Helmeréknél.”

Ez az 1879-ben keletkezett színdarab a bemutató idején hatalmas botrányt okozott: Ibsen kiállása a nők jogai mellett szokatlan kihívásnak számított annak idején. Változatlan népszerűségének ma már nem ez az elsőrendű oka, hanem a szereplő személyek mesteri rajza, a drámai szerkezet lenyűgöző szépsége, az okos érzelmesség. S az a nemes írói indulat, megfontolt pátosz, amely az emberi egyéniség szabad kibontakozásáért kiált.

Ha december végén nem kizárólag habos-babos, giccsárban úszó karácsonyi hangulatra vágyik, az ön helye az ország egyik legfontosabb színházában van. December 21-én mutatja be a Katona József Színház a Nóra – karácsony Helmeréknél című darabot: Henrik Ibsen klasszikusában olyan lett a szereposztás, aminek láttán a norvég drámaíró is megnyalná mind a tíz ujját. A családját elhagyó asszony szerepében Ónodi Eszter látható, férjét pedig Fekete Ernő alakítja. Már ezért a duóért érdemes ellátogatni a Petőfi Sándor utcába, a történet pedig alkalmas rá, hogy felkavarja a nemi szerepek állóvizét, és olyan kérdéseket vessen fel, amik 2016-ban sem vesztettek időszerűségükből – sőt, az utóbbi időben talán nőttek is. A szövegkönyvet Kúnos László fordítása alapján Szabó-Székely Ármin és Székely Kriszta írta.

További szereplők: Keresztes Tamás, Pelsőczy Réka, Kocsis Gergely, Varga Koppány, Varga Zorka, Engárd Emil, Himmler Andris, Szalai Álmos. 
A darabot rendezte: Székely Kriszta.
Bemutató: december 21.

Ibsen: Nóra - karácsony Helmeréknél - Keresztes Tamás, Ónodi Eszter, Pelsőczy Réka és Fekete Ernő, Katona József Színház (MTI Fotó: Kallos Bea)

Ibsen: Nóra - karácsony Helmeréknél, próba, Katona József Színház (Fotó: Horváth Judit)

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek