2017. március 26.  Vasárnap
Közepesen felhős 5 °C Közepesen felhős
Rovatok
2017. március 26.  Vasárnap   Emánuel
Közepesen felhős 5 °C Közepesen felhős

Walt Whitman világa

Beethoven világa

Alfons Mucha közelről

…mondják még egyszer, hogy sátántangó…

Walt Whitman világa  
125 éve, 1892. március 26-án hunyt el Walt Whitman amerikai költő, aki Magyarországon a 20. század elején jelentkező avantgárd irodalom egyik ihletője volt, a többi között Pásztor Árpád, Kassák Lajos, Kosztolányi fordította le műveit
Beethoven világa  
190 éve, 1827. március 26-án halt meg Bécsben Ludwig van Beethoven, a zenetörténet óriása.
Alfons Mucha közelről  
A Reök-palotában megnyílt kiállítás segítségével a szecesszió egyik leglebilincselőbb életművébe pillanthatunk bele.
…mondják még egyszer, hogy sátántangó…  
Az Aegon Művészeti Díjat elnyerő Krasznahorkai László Báró Wenckheim hazatér című gigantikus regényt a kritikusok az életmű összegzésének.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Rendhagyó karácsony a Katonában című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Aktuális

Rendhagyó karácsony a Katonában

Szerző: / 2016. december 19. hétfő / Aktuális, Programok   

Henrik Ibsen  (Fotó: Wikimédia)„Minden házasságban előbb-utóbb eljön az a pont, amikor a dolgok a legrosszabbra fordulhatnak.” Ibsen klasszikusa kérdéseket vet fel, melyek felkavarják a nemi szerepek állóvizét.

„Minden házasságban előbb-utóbb eljön az a pont, amikor a dolgok a legrosszabbra fordulhatnak. Ami ezután következik, az vagy a túlélés vagy az elválás játszmája. A Nóra befejezése 1879-ben botrányt robbantott ki: egy nő elhagyja a férjét és a gyerekeit. 2016-ra új kérdések fogalmazódtak meg, amelyek új válaszokat kívánnak. Lehetséges-e két ember együttélése megalkuvás nélkül? Meddig játszhatóak a leosztott szerepek? Mikor lesz a szövetségből árulás? Nők és férfiak, felnőttek és gyerekek, hatalom, pénz, színlelés – karácsony Helmeréknél.”

Ez az 1879-ben keletkezett színdarab a bemutató idején hatalmas botrányt okozott: Ibsen kiállása a nők jogai mellett szokatlan kihívásnak számított annak idején. Változatlan népszerűségének ma már nem ez az elsőrendű oka, hanem a szereplő személyek mesteri rajza, a drámai szerkezet lenyűgöző szépsége, az okos érzelmesség. S az a nemes írói indulat, megfontolt pátosz, amely az emberi egyéniség szabad kibontakozásáért kiált.

Ha december végén nem kizárólag habos-babos, giccsárban úszó karácsonyi hangulatra vágyik, az ön helye az ország egyik legfontosabb színházában van. December 21-én mutatja be a Katona József Színház a Nóra – karácsony Helmeréknél című darabot: Henrik Ibsen klasszikusában olyan lett a szereposztás, aminek láttán a norvég drámaíró is megnyalná mind a tíz ujját. A családját elhagyó asszony szerepében Ónodi Eszter látható, férjét pedig Fekete Ernő alakítja. Már ezért a duóért érdemes ellátogatni a Petőfi Sándor utcába, a történet pedig alkalmas rá, hogy felkavarja a nemi szerepek állóvizét, és olyan kérdéseket vessen fel, amik 2016-ban sem vesztettek időszerűségükből – sőt, az utóbbi időben talán nőttek is. A szövegkönyvet Kúnos László fordítása alapján Szabó-Székely Ármin és Székely Kriszta írta.

További szereplők: Keresztes Tamás, Pelsőczy Réka, Kocsis Gergely, Varga Koppány, Varga Zorka, Engárd Emil, Himmler Andris, Szalai Álmos. 
A darabot rendezte: Székely Kriszta.
Bemutató: december 21.

Ibsen: Nóra - karácsony Helmeréknél - Keresztes Tamás, Ónodi Eszter, Pelsőczy Réka és Fekete Ernő, Katona József Színház (MTI Fotó: Kallos Bea)

Ibsen: Nóra - karácsony Helmeréknél, próba, Katona József Színház (Fotó: Horváth Judit)

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek