2017. augusztus 24.  Csütörtök
Közepesen felhős 10 °C Közepesen felhős
Rovatok
2017. augusztus 24.  Csütörtök   Bertalan
Közepesen felhős 10 °C Közepesen felhős

Ahol Kölcsey nyugszik

Pest első állandó magyar színháza

Szent István emlékezetének napja

Új szereplőket keres a Barátok közt

Ahol Kölcsey nyugszik  
Kölcsey Ferenc 1838. augusztus 23-án hunyt el Csekén, a mai Szatmárcseke elődtelepülésén. Nyughelye a Tisza-parti falu egyik nevezetessége, a népi csónakos fejfás temető.
Pest első állandó magyar színháza  
180 éve, 1837. augusztus 22-én, 180 éve megnyílt Pest első állandó magyar színháza, a Pesti Magyar Színház, 1840-től Nemzeti Színház.
Szent István emlékezetének napja  
Államalapító Szent István ünnepe, nemzeti ünnep, az egyik legrégibb magyar ünnepnap.
Új szereplőket keres a Barátok közt  
Az RTL Klub sorozata 15 éven felüli, új szereplőket keres: a Barátok közt leendő arcait négy időpontban válogatja a csatorna.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) A rágógumi története című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Gasztro

A rágógumi története

Szerző: / 2014. december 28. vasárnap / Gasztro, Sztárkonyha   

RágógumiSima, mentolos, sárgadinnyés, görögdinnyés, citromos, kólás, narancsos, epres, lap, drazsé, felfújható, olvadós. Életünk meghatározó része, mindig velünk van, kis helyen is elfér: a rágógumi. 145 éve szabadalmaztatták a rágógumit.

A rágógumi történetét mutatja be Jennifer Matthews amerikai régész-antropológus, a San Antonió-i Szentháromság Egyetem kutatójának könyve, amely egy, a Yucatán-félszigeten több mint 11 ezer éve élő hagyományt is végigkísér.

Az arizonai egyetem által kiadott könyv első fejezetei Mexikóba, Guatemalába és Belizébe kalauzolják az olvasót, innen származik ugyanis a “rágógumifa” (zapotilla), amelyből a “chicle” (csikle) nevű rágógumit készítik. Matthews szerint a legtöbb ilyen fa Quintana Roo mexikói államban található, ezzel magyarázza, hogy a maják is művelték.

Sponge Bob és Patrik rágógumit fúj (Fotó: Pixabay)“Amikor lehántják egy rágógumifa kérgét, vagy pedig rovarok támadják meg, a fa egy olyan tejszerű anyagot termel, amely védőköpenyt von a kéreg fölé” – magyarázza a kutató. Ezt a szagtalan nedvet ismerik spanyolul “chicle”-ként, amit Latin-Amerikai nagy részén a rágógumi szinonimájaként használnak.

A kutató Bernardino de Sahagún 16. századi spanyol ferences szerzetes krónikáin keresztül mutatja be, hogy egyes prekolumbiánus rágógumizási szokások olyanok voltak, amelyek modern társadalmi szabályoknak is megfeleltek.

“Az azték társadalomban csak hajadonok és kisgyerekek rághatták nyilvánosan a chiclét” – állapította meg a szerző, aki szerint a korlátozás részben annak is köszönhető, hogy a rágógumi hangja, amelyet Sahagún a kasztanyettáéhez hasonlított, egyike volt azoknak a dolgoknak, amelyek az azték prostituáltakat jellemezték. Ha férjezett vagy özvegy asszony nyilvánosan rágógumizott, prostituáltnak tartották, ha pedig egy férfi tette ezt, homoszexuálisnak tekintették. E negatív bélyeggel ellenére a chiclét sok mindenre használták a régi korokban, például rituális célokra, füstölő készítésére, de ragasztó és védőréteg gyártására is.

Az Egyesült Államokban 1869. december 28-án kért szabadalmat a rágógumi gyártására William Semple. Az ohiói fogorvos a fogak erősítése céljából fejlesztette ki.

A modern rágógumi születését mégis valamivel később, az 1870-es évekre datálják, amikor Thomas Adams amerikai gyáros a chiclével próbálta helyettesíteni a drága kaucsukot. Erőfeszítése azonban sikertelen volt és Matthews szerint Adams már-már kész volt feladni a vállalkozást, amikor meglátott egy kislányt egy gyógyszertárban rágni való parafingumit vásárolni. Adamsnak akkor jutott eszébe, hogy a chicle-rágás régi szokás a mexikói bennszülött lakosság körében és megváltoztatta tervének irányát. Adams 1859-ben kezdett el fiaival dolgozni és megalkották az első modern, chicle-alapú rágógumit.

Az új rágógumi különösen a második világháború idején vált nagyon népszerűvé. Oly annyira, hogy a chicle-ipar nem tudott lépést tartani a kereslettel és az amerikai vállalatok szintetikus anyagokkal kezdték el gyártani a rágógumit.

Az 1910-es évektől Wrigley fodormentás rágógumija Egyesült Államok szerte hatalmas népszerűségnek örvendett, ám ő semmit sem bízott a véletlenre, hatalmas összegeket költött reklámokra. A hatékony reklám kulcsának azt tartotta, hogy minél tömörebben, minél többször kell elmondani az üzenetet – emellett azért gyönyörű lányok tucatjait alkalmazta, akik a nagyvárosban sétálva ingyen rágógumit osztogattak a járókelőknek. Vállalata egyre nőtt, a gyáros a Time magazin 1929-es évfolyamának egyik címlapján is pózolt. A tízes években már a Philadelphiában született William Wrigley Jr., a rágógumikirály uralta az amerikai rágógumi-piacot, pozíciója csak erősödött, amikor előrukkoltak azzal az újítással, hogy minden egyes rágógumi külön védőpapírt kapott.

A rágóguminak ma számtalan fajtája létezik és – a sok negatív vélemény felmerülése mellett – még a fogorvosok sem tagadják, hogy fogazat- és fogínyerősítő, továbbá tisztító hatása van.

Wrigley rágógumi hirdetés (Fotó: Wrigley.com)

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek