Quantcast
Az irodalmi napilap mumusa - Cultura.hu
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Az irodalmi napilap mumusa című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Kultúra

Az irodalmi napilap mumusa

Szerző: / 2014. szeptember 1. hétfő / Kultúra, Irodalom   

Sir Godfrey Kneller: Sir Richard Steele (Fotó: Wikimédia)Európa első irodalmi napilapjának szerkesztője, aki erkölcsnemesítő célzattal az első szentimentális színdarabokat papírra vetette. Sir Richard Steele angol író, esszéista, 285 éve halt meg.

Sir Richard Steele angol író, esszéista, Európa első irodalmi napilapjának szerkesztője 285 éve, 1729. szeptember 1-jén halt meg. 1672. március 12-én keresztelték meg Dublinban. Mivel ügyvéd apja korán meghalt, anyai nagybátyja, Henry Gascoigne felügyelete alá került. Tanulmányait 1684-ben kezdte meg Charterhouse-ban, itt találkozott Joseph Addison újságíróval, aki barátja, később üzlettársa lett.

Oxfordi egyetemi tanulmányait nem fejezte be, mert 1692-ben, III. Vilmos franciák elleni hadjárata idején katonának állt. A seregből 1705-ben vált meg, és nem túlságosan fényes anyagi helyzetén házasságokkal, politikai szerepvállalással és kockázatos üzletekkel igyekezett javítani.

Már katonaként foglalkozott írással, első sikerét A keresztény hős című munkájával aratta 1701-ben. Jóllehet a szerző életmódja egyáltalán nem volt erkölcsösnek nevezhető, műve a valláserkölcsön alapú életvitel közkedvelt kézikönyvévé vált. Erkölcsnemesítő célzattal az első szentimentális színdarabokat is ő vetette papírra. 1706-ban, miután meghalt az első felesége, összeházasodott a jómódú családból származó Mary Scurlockkal.

1709. április 12-én az ő szerkesztésében jelent meg Európa első irodalmi napilapja, a hetente háromszor kiadott, The Tatler, amely irodalmi híranyagot közölt, divat- és viselkedésbeli tanácsokkal is szolgált, művészeti kritikáiban a klasszicista stílus előfutára volt. Később barátja, Joseph Addison is csatlakozott hozzá, a továbbiakban együtt szerkesztették és adták ki a lapot. Az összesen 271 szám kétharmadát Steele írta, stílusa és hangvétele a korban szokatlanul személyes és fesztelen volt.

1711. március 1-ején jelent meg az új lap, a The Spectator első száma. Olyan sikeres volt, hogy példányszáma alkalmanként elérte a 3 ezret, tódultak a hirdetők a laphoz. Az 1712-ben bevezetett bélyegadó-törvény miatt megemelkedtek a lapárak, az újság csődbe ment.

Steele kedvét azonban semmi sem vehette el a lapkiadástól, a következő lap, a The Guardian 1713. március 12-én jelent meg először. Nem aratott akkora sikert, mint elődei, csak 176 száma jelent meg. 1720-ban alapította meg színházi lapját, a Theatre-t, az első újságot, melyben a királyi színház, a Drury Lane mellett más színi eseményekről is tájékoztatott. Az újságírás mellett számos pamfletet is írt, például a dunkirki okkupációról (1713), az 1714. évi krízisről, jelentősek még önéletrajzi írása is: An Apology for Himself (1714).

1724-től utolsó éveit felesége birtokán, a walesi Llangunnorban töltötte, visszavonult a szerepléstől, paralízis gyötörte. Carmarthenben halt meg 1729. szeptember 1-jén

Sir Godfrey Kneller: Sir Joseph és Sir Richard Steele (Fotó: Wikimédia)

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.