2017. június 25.  Vasárnap
Zápor 20 °C Zápor
Rovatok
2017. június 25.  Vasárnap   Vilmos
Zápor 20 °C Zápor

Karinthy-sors

Az egykori Beatle: Sir Paul McCartney

20 év Harry Potterrel

Fred Astaire, maga a megelevenedett ritmus

Karinthy-sors  
130 éve, 1887. június 25-én született Karinthy Frigyes író, humorista, a XX. századi magyar irodalom egyik legeredetibb és legkiválóbb egyénisége.
Az egykori Beatle: Sir Paul McCartney  
Sir Paul McCartney a Guinness-rekordok szerint minden idők legsikeresebb zeneszerzője és előadóművésze, aki több mint százmillió lemezt és ugyanennyi kislemezt adott el.
20 év Harry Potterrel  
A világ 20 évvel ezelőtt, június 26-án találkozhatott először a varázsló fiúk legnagyobbikával, J. K. Rowling Harry Potterével.
Fred Astaire, maga a megelevenedett ritmus  
Fred Astaire tánccal hivatalosan 72 évesen hagyott fel, de azért hat év múlva még táncra perdült Gene Kelly oldalán - bár szavai szerint ez csak mozgás volt.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Az oroszlánok, bölcselő atyám! című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Kultúra

Az oroszlánok, bölcselő atyám!

Szerző: / 2015. június 28. vasárnap / Kultúra, Teátrum   

Jékely Zoltán: Oroszlánok AquincumbanA barbárok már a túlparton vannak. Hogy mit tudunk róluk? Jóformán semmit. Épp ezért rettegünk tőlük. Az ismeretlentől és a változástól való félelem mélyen gyökerezik bennünk. Egynemű az elmúlástól való félelmünkkel.

Pedig körülöttünk minden folyton változik. És sosem ismerjük pontosan, mi jön a változás után. A születés-virágzás-elmúlás örök körforgásában minden és mindenki részt vesz, ha akar, ha nem. A tárgyak, élőlények éppúgy nem kerülhetik el a sorsukat, mint a nagyobb szerveződések, például a társadalmi egységek, országok, nemzetek, civilizációk. Minden nagy történelmi korszaknak eljön a vége. És a változást szörnyen megszenvedik a benne élők.

Történik a III. század vége felé, az Aquincumot ért egyik legnagyobb barbár támadás előtti órákban.

SEPTIMIUS: “Az oroszlánok, bölcselő atyám! Bizonyára éhesek.”

THEOPHRASTUS: “Kár… A város érdeke azt kívánta volna, hogy az ellenség ordítása légyen… Beszédemet kellő nyomatékkal festette volna alá… De ha már így van, eredj, fiam, kérd meg az ápolókat, etessék meg állataikat, s kövessenek el mindent, hogy zavartalanul tarthassam meg buzdító beszédemet… A Főparancsnokság nem venné jó néven, ha dolgom végezetlen hagynám itt az arénát… Indulj hát, fiacskám…”

Jékely Zoltán: Oroszlánok Aquincumban (Fotó: aquincum.hu)Az elmúlás folyamatában mindig van egy pont, amikor szembe kell nézni az elkerülhetetlennel, amikor már biztosan látszik, hogy nincs visszaút. Jékely Zoltán Oroszlánok Aquincumban című drámájához ilyen pontot választott.

A Római Birodalom lassú agóniája már régóta tart, de a döntő pillanat az északról érkező barbárok támadása. Ekkor válik az aquincumi nép számára is nyilvánvalóvá, hogy a birodalmat egyben tartó legfőbb tényező, a legyőzhetetlennek hitt hadsereg, már régen nem legyőzhetetlen. A barbárok már a túlparton vannak. Hogy mit tudnak róluk? Jóformán semmit. Épp ezért rettegnek tőlük.

Vannak, akik menekülőre fogják a dolgot, vannak akik maradnak, elbújnak, vagy harcolnak, egyesek megpróbálnak hasznot húzni a dologból, vagy legalább a kintlévőségeiket begyűjteni. Van, aki menti a menthetőt van, aki mindent felperzsel maga mögött, mások alkoholba temetkeznek, vagy épp tiszta fejjel próbálják minimálisra csökkenteni a veszteségeket. A többség biztosnak látja, hogy a vég elkerülhetetlen, de azért akadnak még, akik bíznak a csodafegyverben, az aquincumi oroszlánokban…

Jékely Zoltán Oroszlánok Aquincumban című darabja tartalmas és szórakoztató színházi élményt kínál.

Jékely Zoltán: Oroszlánok Aquincumban
2015. július 3-4-5., 19.30
Esőnap: július 6., 19.30

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek