2016. szeptember 30.  Péntek
Közepesen felhős 21 °C Közepesen felhős
Rovatok
2016. szeptember 30.  Péntek   Jeromos
Közepesen felhős 21 °C Közepesen felhős
Aba-Novák Vilmos: Pipás önarckép, 1926 (Fotó: MNG)

“Ki ez a barbár zseni?”

Weöres Sándor - Gryllus Dániel, Szalóki Ági, Salamon Bea - Tállya (Fotó: Kerekdomb Fesztivál)

Majdnem tökéletes

Miles Davis jazz trombitás (1926-1991) (Fotó:: milesdavis.com)

Miles Davis élete

Jancsó Miklós filmrendező (1921-2014) (Fotó: MTI)

A Jancsó Miklós

“Ki ez a barbár zseni?”  
"Ki ez a barbár zseni?" Hetvenöt éve, 1941. szeptember 29-én halt meg Budapesten Aba-Novák Vilmos festő- és grafikusművész, a modern magyar festészet egyik legeredetibb tehetsége. 
Majdnem tökéletes  
A borok mellett izgalmas fellépők adták nevüket az első Kerekdomb Fesztivál és Bormustrához, húzónevek ugyanúgy, mint ismeretlen tehetségek. Hegedüs Barbara szerint "a programba egyszerűen lehetetlen belekötni".
Miles Davis élete  
"Nincs rossz hang, az a lényeg, hogy mit játszunk utána" - vallotta az idén 90 éve született és 25 éve elhunyt Miles Davis, a 20. század egyik kiemelkedő dzsessz zenésze.
A Jancsó Miklós  
Néhány kihagyhatatlan filmjével a világhírű Kossuth-díjas filmrendezőre, a 95 éve született Jancsó Miklósra emlékezünk.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Hat szó és egy egész életrajz című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Kultúra

Hat szó és egy egész életrajz

Szerző: / 2013. június 21. péntek / Kultúra, Irodalom   

Ernest Hemingway (Forrás: JFK Library)Az ismert anekdota szerint egy baráti társaságban felvetődött, mekkora a legrövidebb történet, amit valaha is írtak. Ernest Hemingway fogott egy szalvétát és megírta a hatszavas regényét.

A társaságban kétségbe vonták Hemingway állítását, mire az író fogadást kötött, annyi volt a feladata, hogy írjon egy történetet, mely csupán hat szóból áll. A legenda szerint Ernest Hemingway ezt írta: “Eladó soha nem használt babacipőcske” – és ezzel megalkotta az angolszász irodalomban történelmi jelentőséggel bíró, a pátosz, tömör remekművet.

Talán a hatszavas történet nem sorolhatjuk Hemingway legjobb írásai közé, mégis a minimalista irodalom egyik alapmondatává vált.

Ha nehéz is ugyanilyen intenzitású mini-regényt írni, próbálkozásokban nincs hiány. Néhány évvel ezelőtt Larry Smith újságíró-író, a smithag.net megalapítója Az öreg halász és a tenger szerzőjének mondatából kiindulva közzétett egy felhívást, hat szóból álló történetek megírására. A kis remekekből gyűjtemény jelent meg nyomtatásban. Címe: “Not quite what I was expecting”, azaz “Ez nem egészen az, amit vártam”.

Néhány mű a gyűjteményből: “Megtaláltam az igazit, elvettem egy másikat”. “Írni akartam, elijesztett, hogy nem sikerül”. “Még mindig két személyre főzöm a kávét”.

Az ismert írók közül Joyce Carol Oates hatszavasa: “Az igazi bosszú jól élni nélküled”. Nora Ephron írónő: “Az élet titka: olaszhoz menj feleségül”.

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek