2016. május 05.  Csütörtök
Közepesen felhős 13 °C Közepesen felhős
Rovatok
2016. május 05.  Csütörtök   Györgyi
Közepesen felhős 13 °C Közepesen felhős
Tar Sándor - Keresztury Tibor: A te országod, Forte Társulat, Trafó (Fotó: KNI)

Lassú terhek

Leonardo Da Vinci művészete (Fotó: Wikipédia, listal.com, Cultura.hu)

Ízelítő Leonardo da Vinci írásaiból

Szerb Antal (1901-1945) író, 1935 körül (Fotó: PIM)

Szerb Antal és az olvasó

Virág, kéz

“Ki emel, ki emel”

Lassú terhek  
Sivár ipari környezetbe vesző felesleges ember, kocsma csilingelő játékgéppel, szürke vonatállomás – csak elvontan és jelzésszerűen látjuk mindet, mégis a bőrünk alá kúsznak és önálló életre kelnek bennünk.
Ízelítő Leonardo da Vinci írásaiból  
"Miért látunk a szemünkkel sokkal világosabban valamit álmunkban, mint amikor ébren képzeljük el?" - tette fel a kérdést a 497 éve meghalt Leonardo da Vinci.
Szerb Antal és az olvasó  
"A szabadság nemcsak egy nemzet magánügye, hanem az egész emberiségé is." 115 éve született Szerb Antal író, irodalomtörténész, az Utas és holdvilág és A világirodalom története szerzője.
“Ki emel, ki emel”  
"Ki emel, ki emel, / ringat engemet?" Szinte nincs az évnek olyan napja, amikor ne szólítanánk édesanyánkat hol kíváncsisággal, hol humorosan, hol egy kicsit gondterhelten.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Hat szó és egy egész életrajz című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Kultúra

Hat szó és egy egész életrajz

Szerző: / 2013. június 21. péntek / Kultúra, Irodalom   

Ernest Hemingway (Forrás: JFK Library)Az ismert anekdota szerint egy baráti társaságban felvetődött, mekkora a legrövidebb történet, amit valaha is írtak. Ernest Hemingway fogott egy szalvétát és megírta a hatszavas regényét.

A társaságban kétségbe vonták Hemingway állítását, mire az író fogadást kötött, annyi volt a feladata, hogy írjon egy történetet, mely csupán hat szóból áll. A legenda szerint Ernest Hemingway ezt írta: “Eladó soha nem használt babacipőcske” – és ezzel megalkotta az angolszász irodalomban történelmi jelentőséggel bíró, a pátosz, tömör remekművet.

Talán a hatszavas történet nem sorolhatjuk Hemingway legjobb írásai közé, mégis a minimalista irodalom egyik alapmondatává vált.

Ha nehéz is ugyanilyen intenzitású mini-regényt írni, próbálkozásokban nincs hiány. Néhány évvel ezelőtt Larry Smith újságíró-író, a smithag.net megalapítója Az öreg halász és a tenger szerzőjének mondatából kiindulva közzétett egy felhívást, hat szóból álló történetek megírására. A kis remekekből gyűjtemény jelent meg nyomtatásban. Címe: “Not quite what I was expecting”, azaz “Ez nem egészen az, amit vártam”.

Néhány mű a gyűjteményből: “Megtaláltam az igazit, elvettem egy másikat”. “Írni akartam, elijesztett, hogy nem sikerül”. “Még mindig két személyre főzöm a kávét”.

Az ismert írók közül Joyce Carol Oates hatszavasa: “Az igazi bosszú jól élni nélküled”. Nora Ephron írónő: “Az élet titka: olaszhoz menj feleségül”.

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek