2016. július 29.  Péntek
Közepesen felhős 24 °C Közepesen felhős
Rovatok
2016. július 29.  Péntek   Márta, Flóra
Közepesen felhős 24 °C Közepesen felhős
Antonio Vivaldi zeneszerző (Fotó: Wikipédia)

Vivaldi az évszakokon túl

George Bernard Shaw (Fotó: babelio.com)

G. B. Shaw, aki gyakran idézett magától

Caspar David Friedrich: A vándor a ködtenger felett, 1818 (Fotó: Wikiart)

“A séta a teljes magány”

Kellogg's Corn Flakes reklám plakátja (Fotó: Pinterest)

Corn flakes az asztalon

Vivaldi az évszakokon túl  
A rendkívül termékeny Vivaldinak mintegy 770 szerzeménye ismeretes. 275 éve hunyt el Bécsben Antonio Lucio Vivaldi, a zeneirodalom egyik legismertebb műve, A négy évszak komponistája.
G. B. Shaw, aki gyakran idézett magától  
"Az az aranyszabály, hogy nincsenek aranyszabályok" - vallotta a 160 éve, 1856. július 26-án született Dublinban George Bernard Shaw ír származású Nobel-díjas angol író, drámaíró.
“A séta a teljes magány”  
Szókratész, Jean-Jacques Rousseau, Petrarca, Goethe, Stendhal és Kant is útnak indult nap mint nap, és álmodozott sétálás közben.
Corn flakes az asztalon  
Gabonamagvak az étkezőasztalon? Eretnek gondolat volt a XX. század küszöbén. Több mint száz év kellett ahhoz, hogy a valaha megmosolygott, orvosi javallatra fogyasztott ételből kultikus reggeli fogás váljék.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Hat szó és egy egész életrajz című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Kultúra

Hat szó és egy egész életrajz

Szerző: / 2013. június 21. péntek / Kultúra, Irodalom   

Ernest Hemingway (Forrás: JFK Library)Az ismert anekdota szerint egy baráti társaságban felvetődött, mekkora a legrövidebb történet, amit valaha is írtak. Ernest Hemingway fogott egy szalvétát és megírta a hatszavas regényét.

A társaságban kétségbe vonták Hemingway állítását, mire az író fogadást kötött, annyi volt a feladata, hogy írjon egy történetet, mely csupán hat szóból áll. A legenda szerint Ernest Hemingway ezt írta: “Eladó soha nem használt babacipőcske” – és ezzel megalkotta az angolszász irodalomban történelmi jelentőséggel bíró, a pátosz, tömör remekművet.

Talán a hatszavas történet nem sorolhatjuk Hemingway legjobb írásai közé, mégis a minimalista irodalom egyik alapmondatává vált.

Ha nehéz is ugyanilyen intenzitású mini-regényt írni, próbálkozásokban nincs hiány. Néhány évvel ezelőtt Larry Smith újságíró-író, a smithag.net megalapítója Az öreg halász és a tenger szerzőjének mondatából kiindulva közzétett egy felhívást, hat szóból álló történetek megírására. A kis remekekből gyűjtemény jelent meg nyomtatásban. Címe: “Not quite what I was expecting”, azaz “Ez nem egészen az, amit vártam”.

Néhány mű a gyűjteményből: “Megtaláltam az igazit, elvettem egy másikat”. “Írni akartam, elijesztett, hogy nem sikerül”. “Még mindig két személyre főzöm a kávét”.

Az ismert írók közül Joyce Carol Oates hatszavasa: “Az igazi bosszú jól élni nélküled”. Nora Ephron írónő: “Az élet titka: olaszhoz menj feleségül”.

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek