2016. augusztus 26.  Péntek
Közepesen felhős 17 °C Közepesen felhős
Rovatok
2016. augusztus 26.  Péntek   Izsó
Közepesen felhős 17 °C Közepesen felhős
Id. Markó Károly: A halász (Fotó: Kogart)

Markó és követői

Karinthy Frigyes a Hadik teraszán  (A Hadikban gyűltek össze Karinthy Frigyes, Kosztolányi, Nagy Lajos, Hunyady Sándor, Somlyó Zoltán, Füst Milán, Tóth Árpád, Tersánszky, Aszlányi, Heltai, Rejtő Jenő)

A Hadik, ahol mindenkinek ihlete támad

Nemes Nagy Ágnes (Fotó: Yvonne Kranz/PIM)

“Fejtsük meg a költők titkait?”

Robert Redford (Fotó: Listal.com)

Robert Redford 80

Markó és követői  
Id. Markó Károly művészete műfaji szempontból a tájképfestészet történetének egyik érdekes fejezetét képviseli. A 19. századi festőnek és követőinek, tanítványainak munkáiból kaphattam ízelítőt a kolozsvári Szépművészeti Múzeumban.
A Hadik, ahol mindenkinek ihlete támad  
A legendás irodalmi törzshely, a Hadik új design-ja egyszerre tartja majd a lépést az aktuális trendekkel, és őrzi meg a hely irodalmi szellemiségéhez illő környezetet.
“Fejtsük meg a költők titkait?”  
A látszólagos szenvtelenség, távolságtartás, hűvös józanság és csillogó intellektus mögött azonban kimondhatatlan  szenvedély parázslik lírájában. 25 éve hunyt el Nemes Nagy Ágnes Kossuth- és József Attila-díjas költő, műfordító, esszéista.
Robert Redford 80  
Amerika valaha legszebbnek ítélt férfiúja felett is eljárt az idő, de férfias kisugárzása, tartása, eleganciája, igényessége és jó ízlése még most is a régi. Augusztus 18-án lett 80 éves Robert Redford Oscar-díjas filmszínész, rendező.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Hat szó és egy egész életrajz című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Kultúra

Hat szó és egy egész életrajz

Szerző: / 2013. június 21. péntek / Kultúra, Irodalom   

Ernest Hemingway (Forrás: JFK Library)Az ismert anekdota szerint egy baráti társaságban felvetődött, mekkora a legrövidebb történet, amit valaha is írtak. Ernest Hemingway fogott egy szalvétát és megírta a hatszavas regényét.

A társaságban kétségbe vonták Hemingway állítását, mire az író fogadást kötött, annyi volt a feladata, hogy írjon egy történetet, mely csupán hat szóból áll. A legenda szerint Ernest Hemingway ezt írta: “Eladó soha nem használt babacipőcske” – és ezzel megalkotta az angolszász irodalomban történelmi jelentőséggel bíró, a pátosz, tömör remekművet.

Talán a hatszavas történet nem sorolhatjuk Hemingway legjobb írásai közé, mégis a minimalista irodalom egyik alapmondatává vált.

Ha nehéz is ugyanilyen intenzitású mini-regényt írni, próbálkozásokban nincs hiány. Néhány évvel ezelőtt Larry Smith újságíró-író, a smithag.net megalapítója Az öreg halász és a tenger szerzőjének mondatából kiindulva közzétett egy felhívást, hat szóból álló történetek megírására. A kis remekekből gyűjtemény jelent meg nyomtatásban. Címe: “Not quite what I was expecting”, azaz “Ez nem egészen az, amit vártam”.

Néhány mű a gyűjteményből: “Megtaláltam az igazit, elvettem egy másikat”. “Írni akartam, elijesztett, hogy nem sikerül”. “Még mindig két személyre főzöm a kávét”.

Az ismert írók közül Joyce Carol Oates hatszavasa: “Az igazi bosszú jól élni nélküled”. Nora Ephron írónő: “Az élet titka: olaszhoz menj feleségül”.

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek