2016. május 31.  Kedd
Közepesen felhős 18 °C Közepesen felhős
Rovatok
2016. május 31.  Kedd   Angéla, Petronella
Közepesen felhős 18 °C Közepesen felhős
Jeanne d'Arc (miniatur, 1450-1500 körül)

Jeanne d’Arc, a Szűz

László Fülöp Elek: Apponyi Albert portréja (Fotó: OSZK)

Gróf Apponyi Albert története

Pilinszky János (Fotó: Új Forrás)

Pilinszky itt és most

Tamási Áron író otthonában (Fotó: Libri)

Tamási Áron emlékezete

Jeanne d’Arc, a Szűz  
Jeanne d'Arc utolsó szavaival Jézust és a Paradicsom szentjeit hívta, szemtanúk szerint a jelenet még a harcedzett angol katonákat is megrendítette
Gróf Apponyi Albert története  
"Nézetem szerint a békeszerződés nem veszi eléggé figyelembe Magyarország különleges helyzetét." 170 éve született Apponyi Albert gróf, a dualizmus korának egyik legjelentősebb politikusa.
Pilinszky itt és most  
"Nem az a fontos, hogy a madár hányszor csap a szárnyával, hanem, hogy íveljen" - szól 35 éve elhunyt Pilinszky János Kossuth- és József Attila-díjas költő önvallomása.
Tamási Áron emlékezete  
"Törzsében székely volt, fia Hunniának /Hűséges szolgája bomlott századának." Tamási Áron Kossuth-díjas író 50 éve, 1966. május 26-án halt meg.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Hat szó és egy egész életrajz című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Kultúra

Hat szó és egy egész életrajz

Szerző: / 2013. június 21. péntek / Kultúra, Irodalom   

Ernest Hemingway (Forrás: JFK Library)Az ismert anekdota szerint egy baráti társaságban felvetődött, mekkora a legrövidebb történet, amit valaha is írtak. Ernest Hemingway fogott egy szalvétát és megírta a hatszavas regényét.

A társaságban kétségbe vonták Hemingway állítását, mire az író fogadást kötött, annyi volt a feladata, hogy írjon egy történetet, mely csupán hat szóból áll. A legenda szerint Ernest Hemingway ezt írta: “Eladó soha nem használt babacipőcske” – és ezzel megalkotta az angolszász irodalomban történelmi jelentőséggel bíró, a pátosz, tömör remekművet.

Talán a hatszavas történet nem sorolhatjuk Hemingway legjobb írásai közé, mégis a minimalista irodalom egyik alapmondatává vált.

Ha nehéz is ugyanilyen intenzitású mini-regényt írni, próbálkozásokban nincs hiány. Néhány évvel ezelőtt Larry Smith újságíró-író, a smithag.net megalapítója Az öreg halász és a tenger szerzőjének mondatából kiindulva közzétett egy felhívást, hat szóból álló történetek megírására. A kis remekekből gyűjtemény jelent meg nyomtatásban. Címe: “Not quite what I was expecting”, azaz “Ez nem egészen az, amit vártam”.

Néhány mű a gyűjteményből: “Megtaláltam az igazit, elvettem egy másikat”. “Írni akartam, elijesztett, hogy nem sikerül”. “Még mindig két személyre főzöm a kávét”.

Az ismert írók közül Joyce Carol Oates hatszavasa: “Az igazi bosszú jól élni nélküled”. Nora Ephron írónő: “Az élet titka: olaszhoz menj feleségül”.

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.