2015. február 27.  Péntek
Borult 6 °C Borult
Rovatok
2015. február 27.  Péntek   Edina
Borult 6 °C Borult
Lúdas Matyi, Soós Imre (Fotó: Filmkultura.hu)

Kiszínezték a Lúdas Matyit

Marc Chagall: L'Oiseau de feu, rideaux du ballet (Fotó: Wikiart)

Chagall Pécsre költözik

Révai Mór János könyvkiadó, a Révai Nagy Lexikona 1900 (Fotó: Erdélyi Mór/MEK, Cultura)

A Révai Nagy Lexikona főszerkesztője

Váradi Antal: Iskarioth, Jászai Mari, 1876 (Fotó: OSZK)

Jászai Mari, a tragika

Kiszínezték a Lúdas Matyit  
"Van én nékem fegyverem: az igazság! De botom is van hozzá!" 65 éve, 1950. február 27-én Budapesten bemutatták az első színes magyar filmet, a Lúdas Matyit.
Chagall Pécsre költözik  
A 20. század egyik legkiemelkedőbb, legsokoldalúbb világhírű képzőművésze, Marc Chagall gyermekkori, fiatalkori emlékképeiből meseszerű fantáziavilágot hozott létre. Álom ihlette művészet címmel nyílik Chagall-kiállítás Pécsett.
A Révai Nagy Lexikona főszerkesztője  
"Elsősorban világos volt előttünk, hogy Lexikonunknak, amennyire az emberileg csak lehetséges, tárgyilagosnak kell lenni." Révai Mór János könyvkiadó, a Révai Nagy Lexikona főszerkesztője és kiadója 155 éve született.
Jászai Mari, a tragika  
"Tudom, hogy a legjobb színésznő vagyok ma a föld kerekén. Tragika nem is lesz több hozzám hasonló, mert én születtem rá." 165 éve született Jászai Mari, a magyar színház nagyasszonya, a legnagyobb magyar tragika.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Hat szó és egy egész életrajz című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Kultúra

Hat szó és egy egész életrajz

Szerző: / 2013. június 21. péntek / Kultúra, Irodalom   

Ernest Hemingway (Forrás: JFK Library)Az ismert anekdota szerint egy baráti társaságban felvetődött, mekkora a legrövidebb történet, amit valaha is írtak. Ernest Hemingway fogott egy szalvétát és megírta a hatszavas regényét.

A társaságban kétségbe vonták Hemingway állítását, mire az író fogadást kötött, annyi volt a feladata, hogy írjon egy történetet, mely csupán hat szóból áll. A legenda szerint Ernest Hemingway ezt írta: “Eladó soha nem használt babacipőcske” – és ezzel megalkotta az angolszász irodalomban történelmi jelentőséggel bíró, a pátosz, tömör remekművet.

Talán a hatszavas történet nem sorolhatjuk Hemingway legjobb írásai közé, mégis a minimalista irodalom egyik alapmondatává vált.

Ha nehéz is ugyanilyen intenzitású mini-regényt írni, próbálkozásokban nincs hiány. Néhány évvel ezelőtt Larry Smith újságíró-író, a smithag.net megalapítója Az öreg halász és a tenger szerzőjének mondatából kiindulva közzétett egy felhívást, hat szóból álló történetek megírására. A kis remekekből gyűjtemény jelent meg nyomtatásban. Címe: “Not quite what I was expecting”, azaz “Ez nem egészen az, amit vártam”.

Néhány mű a gyűjteményből: “Megtaláltam az igazit, elvettem egy másikat”. “Írni akartam, elijesztett, hogy nem sikerül”. “Még mindig két személyre főzöm a kávét”.

Az ismert írók közül Joyce Carol Oates hatszavasa: “Az igazi bosszú jól élni nélküled”. Nora Ephron írónő: “Az élet titka: olaszhoz menj feleségül”.

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek