2016. július 01.  Péntek
Közepesen felhős 20 °C Közepesen felhős
Rovatok
2016. július 01.  Péntek   Tihamér, Annamária
Közepesen felhős 20 °C Közepesen felhős
Millenniumi emlékmű a későbbi Hősök terén, a Hét vezér szoborcsoporttal, Budapest, (Fotó: Képguru)

Hét vezér a Hősök terén

Ifj. Hans Holbein: VIII. Henrik angol király portréja, 1537 (Fotó: Wikiart)

VIII. Henrik, aki megváltoztatta Angliát

Bud Spencer színész, sportoló (Fotó: corriereadriatico.it)

Elhunyt mindannyiunk kedvence, Bud Spencer

Pompeji - Élet és halál a Vezúv árnyékában-kiállítás, Móra Ferenc Múzeum, Szeged (Fotó: Móra Ferenc Múzueum)

Az ókori Pompeji titkai

Hét vezér a Hősök terén  
20 éve, 1996. június 30-án a Hősök terén újraavatták a honfoglaló hét vezér szoborcsoportját.
VIII. Henrik, aki megváltoztatta Angliát  
Az emberek képzeletét jobbára VIII. Henrik színes egyénisége ragadja meg, hiszen hatszor nősült és két feleségét végeztette ki, emellett szenvedélyes szerencsejátékos, nagyevő és nagyivó szoknyavadász volt.
Elhunyt mindannyiunk kedvence, Bud Spencer  
86 éves korában elhunyt Bud Spencer, eredeti nevén Carlo Pedersoli. A Corriere della Sera olasz lap szerint a színészlegenda utolsó szava ez volt: grazie!
Az ókori Pompeji titkai  
A Móra Ferenc Múzeum központi épületében a látogatók megismerhetik az ókori város mindennapjait - a többségében a nápolyi régészeti múzeumból származó anyag korábban még soha nem volt látható Magyarországon.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Hat szó és egy egész életrajz című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Kultúra

Hat szó és egy egész életrajz

Szerző: / 2013. június 21. péntek / Kultúra, Irodalom   

Ernest Hemingway (Forrás: JFK Library)Az ismert anekdota szerint egy baráti társaságban felvetődött, mekkora a legrövidebb történet, amit valaha is írtak. Ernest Hemingway fogott egy szalvétát és megírta a hatszavas regényét.

A társaságban kétségbe vonták Hemingway állítását, mire az író fogadást kötött, annyi volt a feladata, hogy írjon egy történetet, mely csupán hat szóból áll. A legenda szerint Ernest Hemingway ezt írta: “Eladó soha nem használt babacipőcske” – és ezzel megalkotta az angolszász irodalomban történelmi jelentőséggel bíró, a pátosz, tömör remekművet.

Talán a hatszavas történet nem sorolhatjuk Hemingway legjobb írásai közé, mégis a minimalista irodalom egyik alapmondatává vált.

Ha nehéz is ugyanilyen intenzitású mini-regényt írni, próbálkozásokban nincs hiány. Néhány évvel ezelőtt Larry Smith újságíró-író, a smithag.net megalapítója Az öreg halász és a tenger szerzőjének mondatából kiindulva közzétett egy felhívást, hat szóból álló történetek megírására. A kis remekekből gyűjtemény jelent meg nyomtatásban. Címe: “Not quite what I was expecting”, azaz “Ez nem egészen az, amit vártam”.

Néhány mű a gyűjteményből: “Megtaláltam az igazit, elvettem egy másikat”. “Írni akartam, elijesztett, hogy nem sikerül”. “Még mindig két személyre főzöm a kávét”.

Az ismert írók közül Joyce Carol Oates hatszavasa: “Az igazi bosszú jól élni nélküled”. Nora Ephron írónő: “Az élet titka: olaszhoz menj feleségül”.

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek