2015. május 26.  Kedd
Pára 15 °C Pára
Rovatok
2015. május 26.  Kedd   Evelin, Fülöp
Pára 15 °C Pára
Saul fia, Zsotér Sándor, Molnár Levente-, Röhrig Géza (Fotó: Mozinet)

A Saul fia kapta a zsűri Nagydíját Cannes-ban

Victor Hugo író (Fotó: Biblio.com)

Victor Hugo száműzetésben

Bartis Attila író (MTI Fotó: Czimbal Gyula)

Bartis Attila: A sikert szidni álságos dolog

Réber László grafikusművész és könyvillusztrátor

Réber László műtermében

A Saul fia kapta a zsűri Nagydíját Cannes-ban  
Nemes Jeles László filmje, a Saul fia kapta a második legjelentősebb díjat, a zsűri Nagydíját a 68. cannes-i filmfesztiválon a Joel és Ethan Coen vezette zsűritől.
Victor Hugo száműzetésben  
"A kacagás az a nap, amely elkergeti az ember arcáról a télies borulást." A hosszú évekig száműzetésben élő Victor Hugo francia költő, író, regény- és drámaíró 130 éve halt meg.
Bartis Attila: A sikert szidni álságos dolog  
"A torzító hatásuk lehet problematikus. Én magamon azt tapasztaltam, hogy a siker egy bizonyos ideig biztonságot ad. Esetleg elégedettséget." Ayhan Gökhan interjúja Bartis Attila íróval sikerről, elfogadásról és elfogadottságról.
Réber László műtermében  
Sokak által ismert karikatúrái mellett több mint négyszáz könyvet illusztrált, munkái tankönyvekben is megjelentek. Réber László kétszeres Munkácsy Mihály-díjas grafikusművész és könyvillusztrátor 95 éves lenne.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Hat szó és egy egész életrajz című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Kultúra

Hat szó és egy egész életrajz

Szerző: / 2013. június 21. péntek / Kultúra, Irodalom   

Ernest Hemingway (Forrás: JFK Library)Az ismert anekdota szerint egy baráti társaságban felvetődött, mekkora a legrövidebb történet, amit valaha is írtak. Ernest Hemingway fogott egy szalvétát és megírta a hatszavas regényét.

A társaságban kétségbe vonták Hemingway állítását, mire az író fogadást kötött, annyi volt a feladata, hogy írjon egy történetet, mely csupán hat szóból áll. A legenda szerint Ernest Hemingway ezt írta: “Eladó soha nem használt babacipőcske” – és ezzel megalkotta az angolszász irodalomban történelmi jelentőséggel bíró, a pátosz, tömör remekművet.

Talán a hatszavas történet nem sorolhatjuk Hemingway legjobb írásai közé, mégis a minimalista irodalom egyik alapmondatává vált.

Ha nehéz is ugyanilyen intenzitású mini-regényt írni, próbálkozásokban nincs hiány. Néhány évvel ezelőtt Larry Smith újságíró-író, a smithag.net megalapítója Az öreg halász és a tenger szerzőjének mondatából kiindulva közzétett egy felhívást, hat szóból álló történetek megírására. A kis remekekből gyűjtemény jelent meg nyomtatásban. Címe: “Not quite what I was expecting”, azaz “Ez nem egészen az, amit vártam”.

Néhány mű a gyűjteményből: “Megtaláltam az igazit, elvettem egy másikat”. “Írni akartam, elijesztett, hogy nem sikerül”. “Még mindig két személyre főzöm a kávét”.

Az ismert írók közül Joyce Carol Oates hatszavasa: “Az igazi bosszú jól élni nélküled”. Nora Ephron írónő: “Az élet titka: olaszhoz menj feleségül”.

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek