2015. október 13.  Kedd
Gyengén felhős 9 °C Gyengén felhős
Rovatok
2015. október 13.  Kedd   Kálmán, Ede
Gyengén felhős 9 °C Gyengén felhős
Az uj országház, Steindl Imre terve alapján, 1888 (Fotó: Vasárnapi Ujság / OSZK)

Az új Országház

Luciano Pavarotti operaénekes (Fotó: listal.com)

Luciano Pavarotti, a Tenorissimo

Ferdinandy György író, 2015 (Fotó: Claude Truong-Ngoc)

Ferdinandy György 80

Segal Viktor séf, gasztronómiai tanácsadó (Fotó: segal.hu)

Segal Viktor: Amolyan krúdysan, szépen

Az új Országház  
Az Országház építésének tizenhét éven át tartó munkálata során mintegy 176 ezer köbméter földtömeget mozgattak meg, 40 millió téglát húztak fel, félmilliónál több díszkövet faragtak a falak díszítésére.
Luciano Pavarotti, a Tenorissimo  
Luciano Pavarotti, minden idők egyik legnagyobb tenorja, "a Tenorissimo" ma lenne nyolcvan éves.
Ferdinandy György 80  
"A szeretetlenség a világon a legnagyobb borzalom" - írja, és megértjük az igazságát, ha útitársul szegődünk hozzá. Ferdinandy György József Attila-díjas író, irodalomtörténész 80 éves.
Segal Viktor: Amolyan krúdysan, szépen  
"Egy jó étterem színvonala attól függ, hogy a séfek, a tulajdonosok magukkal szemben mennyire igényesek." Segal Viktorral, Magyarország egyik legismertebb séfjével, gasztronómiai tanácsadójával Ayhan Gökhan beszélgetett.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Hat szó és egy egész életrajz című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Kultúra

Hat szó és egy egész életrajz

Szerző: / 2013. június 21. péntek / Kultúra, Irodalom   

Ernest Hemingway (Forrás: JFK Library)Az ismert anekdota szerint egy baráti társaságban felvetődött, mekkora a legrövidebb történet, amit valaha is írtak. Ernest Hemingway fogott egy szalvétát és megírta a hatszavas regényét.

A társaságban kétségbe vonták Hemingway állítását, mire az író fogadást kötött, annyi volt a feladata, hogy írjon egy történetet, mely csupán hat szóból áll. A legenda szerint Ernest Hemingway ezt írta: “Eladó soha nem használt babacipőcske” – és ezzel megalkotta az angolszász irodalomban történelmi jelentőséggel bíró, a pátosz, tömör remekművet.

Talán a hatszavas történet nem sorolhatjuk Hemingway legjobb írásai közé, mégis a minimalista irodalom egyik alapmondatává vált.

Ha nehéz is ugyanilyen intenzitású mini-regényt írni, próbálkozásokban nincs hiány. Néhány évvel ezelőtt Larry Smith újságíró-író, a smithag.net megalapítója Az öreg halász és a tenger szerzőjének mondatából kiindulva közzétett egy felhívást, hat szóból álló történetek megírására. A kis remekekből gyűjtemény jelent meg nyomtatásban. Címe: “Not quite what I was expecting”, azaz “Ez nem egészen az, amit vártam”.

Néhány mű a gyűjteményből: “Megtaláltam az igazit, elvettem egy másikat”. “Írni akartam, elijesztett, hogy nem sikerül”. “Még mindig két személyre főzöm a kávét”.

Az ismert írók közül Joyce Carol Oates hatszavasa: “Az igazi bosszú jól élni nélküled”. Nora Ephron írónő: “Az élet titka: olaszhoz menj feleségül”.

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek