2015. július 28.  Kedd
Közepesen felhős 23 °C Közepesen felhős
Rovatok
2015. július 28.  Kedd   Szabolcs
Közepesen felhős 23 °C Közepesen felhős
Cserépfalvi Imre könyvkiadó (Fotó: Magyar Fotóarchívum)

A könyvkiadó Cserépfalvi

Carl Gustav Jung pszichiáter, pszichológus, analitikus (Fotó: Wikipédia)

Carl Gustav Jung elméletei

Alfons Mucha a műtermében (Fotó: Wikiart)

Mucha lenyűgöző világa

Egressy Zoltán: Lila csík, fehér csík

Giccsmentes búcsúszimfónia

A könyvkiadó Cserépfalvi  
"A legjobban - a szerzőimnél is jobban én hittem a könyv erejében." Cserépfalvi Imre könyvkiadó, könyvkereskedő 115 éve született.
Carl Gustav Jung elméletei  
"Az ember mindig magában hordja teljes históriáját és az emberiség történelmét." 140 éve született Carl Gustav Jung pszichiáter, pszichológus, az analitikus pszichológia megteremtője.
Mucha lenyűgöző világa  
Százötvenöt éve született Alfons Mucha, a szecesszió egyik legjelentősebb és legmarkánsabb képviselője, az erotikus-dekoratív fantázia legtipikusabb illusztrátora.
Giccsmentes búcsúszimfónia  
Törőcsik András a könyvben kilép a ráruházott szerepből, a focista létből és többet testesít meg, egy a magyar sors és tehetség fokmérője, az átélt vereségek elszenvedője, aki még azt is megéli, hogy kidobják a kocsmából.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Hat szó és egy egész életrajz című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Kultúra

Hat szó és egy egész életrajz

Szerző: / 2013. június 21. péntek / Kultúra, Irodalom   

Ernest Hemingway (Forrás: JFK Library)Az ismert anekdota szerint egy baráti társaságban felvetődött, mekkora a legrövidebb történet, amit valaha is írtak. Ernest Hemingway fogott egy szalvétát és megírta a hatszavas regényét.

A társaságban kétségbe vonták Hemingway állítását, mire az író fogadást kötött, annyi volt a feladata, hogy írjon egy történetet, mely csupán hat szóból áll. A legenda szerint Ernest Hemingway ezt írta: “Eladó soha nem használt babacipőcske” – és ezzel megalkotta az angolszász irodalomban történelmi jelentőséggel bíró, a pátosz, tömör remekművet.

Talán a hatszavas történet nem sorolhatjuk Hemingway legjobb írásai közé, mégis a minimalista irodalom egyik alapmondatává vált.

Ha nehéz is ugyanilyen intenzitású mini-regényt írni, próbálkozásokban nincs hiány. Néhány évvel ezelőtt Larry Smith újságíró-író, a smithag.net megalapítója Az öreg halász és a tenger szerzőjének mondatából kiindulva közzétett egy felhívást, hat szóból álló történetek megírására. A kis remekekből gyűjtemény jelent meg nyomtatásban. Címe: “Not quite what I was expecting”, azaz “Ez nem egészen az, amit vártam”.

Néhány mű a gyűjteményből: “Megtaláltam az igazit, elvettem egy másikat”. “Írni akartam, elijesztett, hogy nem sikerül”. “Még mindig két személyre főzöm a kávét”.

Az ismert írók közül Joyce Carol Oates hatszavasa: “Az igazi bosszú jól élni nélküled”. Nora Ephron írónő: “Az élet titka: olaszhoz menj feleségül”.

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek