2016. február 07.  Vasárnap
Közepesen felhős 4 °C Közepesen felhős
Rovatok
2016. február 07.  Vasárnap   Rómeó, Tódór
Közepesen felhős 4 °C Közepesen felhős
Radics Béla rockzenész (Fotó: Radnóti Művelődési Ház)

Ő volt Radics Béla

Dosztojevszkij: Bűn és bűnhődés, Forte Társulat - Szkéné (Fotó: Mészáros Csaba)

Színházba járni érdemes

Könyves Kálmán a Thúróczy Krónikában (Fotó: OSZK)

Könyves Kálmán, a tudós király

Peking, a Tiltott Város, Kína (Fotó: roamchina.com)

A titokzatos Tiltott Város

Ő volt Radics Béla  
Sírján ez áll: "Minden idők legjobb magyar gitárosa." R. B. Kapitány, azaz Radics Béla gitáros, a hazai rockzene legendás alakja 70 éves lenne.
Színházba járni érdemes  
A Bűn és bűnhődés a 19. század egyik legfontosabb prózája, mind ön-, mind hatásértéke óriási. A Szkénében bemutatott Dosztojevszkij műről Hegedüs Barbara írt.
Könyves Kálmán, a tudós király  
Könyves Kálmán intézkedéseivel elévülhetetlen érdemeket szerzett az I. István által megalapozott keresztény állam megszilárdításában, külpolitikájának köszönhetően Magyarország megerősödött, meghatározó hatalommá vált.
A titokzatos Tiltott Város  
A 72 hektáros palotaegyüttes 1416 és 1911 között összesen 24 császárnak adott otthont. 595 éve, 1421. február 2-án avatták fel a pekingi Tiltott Várost.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Hat szó és egy egész életrajz című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Kultúra

Hat szó és egy egész életrajz

Szerző: / 2013. június 21. péntek / Kultúra, Irodalom   

Ernest Hemingway (Forrás: JFK Library)Az ismert anekdota szerint egy baráti társaságban felvetődött, mekkora a legrövidebb történet, amit valaha is írtak. Ernest Hemingway fogott egy szalvétát és megírta a hatszavas regényét.

A társaságban kétségbe vonták Hemingway állítását, mire az író fogadást kötött, annyi volt a feladata, hogy írjon egy történetet, mely csupán hat szóból áll. A legenda szerint Ernest Hemingway ezt írta: “Eladó soha nem használt babacipőcske” – és ezzel megalkotta az angolszász irodalomban történelmi jelentőséggel bíró, a pátosz, tömör remekművet.

Talán a hatszavas történet nem sorolhatjuk Hemingway legjobb írásai közé, mégis a minimalista irodalom egyik alapmondatává vált.

Ha nehéz is ugyanilyen intenzitású mini-regényt írni, próbálkozásokban nincs hiány. Néhány évvel ezelőtt Larry Smith újságíró-író, a smithag.net megalapítója Az öreg halász és a tenger szerzőjének mondatából kiindulva közzétett egy felhívást, hat szóból álló történetek megírására. A kis remekekből gyűjtemény jelent meg nyomtatásban. Címe: “Not quite what I was expecting”, azaz “Ez nem egészen az, amit vártam”.

Néhány mű a gyűjteményből: “Megtaláltam az igazit, elvettem egy másikat”. “Írni akartam, elijesztett, hogy nem sikerül”. “Még mindig két személyre főzöm a kávét”.

Az ismert írók közül Joyce Carol Oates hatszavasa: “Az igazi bosszú jól élni nélküled”. Nora Ephron írónő: “Az élet titka: olaszhoz menj feleségül”.

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek