2017. október 20.  Péntek
Köd 6 °C Köd
Rovatok
2017. október 20.  Péntek   Vendel
Köd 6 °C Köd

A teremtő lángész – Egy kultuszkép története

Turay Ida, mindenki Dusikája

Eger várának védelme

50 éves a Hair musical

A teremtő lángész – Egy kultuszkép története  
Madarász Viktor halálának centenáriuma alkalmából A teremtő lángész - Egy kultuszkép története címmel kamarakiállítás nyílt nyílt az MNG-ben.
Turay Ida, mindenki Dusikája  
110 éve, 1907. szeptember 28-án született Rákospalotán Turay Ida, a múlt századi magyar színjátszás egyik legközkedveltebb alakja.
Eger várának védelme  
465 évvel ezelőtt, 1552. október 17-én Dobó István kapitány vezetésével az egri vár védői visszaverték az ostromló török hadat.
50 éves a Hair musical  
50  éve, 1967. október 17-én mutatták be a hippikultúra és a vietnami háború elleni tiltakozó mozgalom jelképévé vált Hair című musicalt.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Joe Cocker emlékére című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Kultúra

Joe Cocker emlékére

Szerző: / 2014. december 26. péntek / Kultúra, Zenevilág   

Joe Cocker (Fotó: Listal.com) A sikeres feldolgozások végigkísérték több mint négy évtizedes pályafutását, jellegzetes hangja örökre velünk marad. Minden idők egyik legsikeresebb rock/blues/soul énekese, Joe Cocker 70 éves korában hunyt el.

2014. december 22-én hetven éves korában meghalt Joe Cocker világhírű brit-amerikai rock- és bluesénekes, dalszerző, Grammy-díjas művész. A Yorkshire Post brit napilap tudni véli, hogy a zenészlegenda, aki feleségével egy világtól elzárt ranchon élt Colorado államban, tüdőrákban szenvedett.

Joe Cocker, Woodstock, 1969 (Fotó: Listal.com)Az angliai Sheffieldben 1944. május 20-án született Joe Cocker zenészként első sikereit Vance Arnold and the Avengers nevű bandájával aratta 1963-ban, amikor a Rolling Stones előzenekaraként léptek fel. A nagy áttörésre 1968-ig kellett várnia, a With A Little Help From My Friends című Beatles-dal átdolgozásával került a brit slágerlisták élére.

Egy évvel később Woodstockban már ő volt az egyik szenzáció, egyedülálló hangja mellett utánozhatatlan léggitározással hívta fel magára a figyelmet. Jellegzetes karmozdulatai később védjegyévé váltak. A brit születésű énekes hírnevét az 1969-es woodstocki fesztiválon alapozta meg, ahol negyven percet kapott és többek között a Beatles With a Little Help from My Friends című dalát is előadta; az ő verziója ma már csaknem olyan ismert, mint az eredeti.
A sikeres feldolgozások egyébként is végigkísérték több mint négy évtizede kezdődött pályafutását, hiszen a mindenki által Cockerhez kötött You Are So Beautiful (1974) eredetije sem az övé, hanem Billy Prestoné, a 9 és 1/2 hét (1986) című filmklasszikusból ismert You Can Leave Your Hat Ont Randy Newman írta, a Die Hard 3. – Az élet mindig drága című filmben szereplő Summer in the City pedig eredetileg a Lovin’ Spoonful hatvanas évekbeli slágere volt.

Egy interjúban azt nyilatkozta az őt faggató újságíróknak, hogy pályája első évei “klasszak” voltak. “Soha nem tudtam, mit hoz a holnap. 1972-től azonban elindultam a lejtőn” – mondta. A hetvenes éveket a kábítószer és az alkohol határozta meg számára, és évekbe telt, mire megszabadult az italtól és a drogoktól.

1975-ben jelent meg mindmáig egyik legismertebb dala, a You Are So Beautiful.
1978-ban megismerte jövendőbeli feleségét, Pam Bakert. A találkozás megváltoztatta az életét. “Pam segített talpra állni. Világossá tette számomra, hogy az emberek még mindig szívesen hallanának énekelni” – tekintett vissza. A nyolcvanas évek jelentették a visszatérést, ekkor születtek a When The Night Comes, a NÍoubliez jamais, az Unchain My Heart című slágerei. Jennifer Warnesszal énekelt közös duettje, az Up Where We Belong 1983-ban Grammy-díjat, Oscar-díjat és BAFTA-díjat kapott. A zene szolgálatában telt munkásságáért 2007-ben a Brit Birodalom Rendjének tisztjévé avatták.

2010-ben és 2012-ben megjelent albuma is sikeres lett -, noha az énekes 2010-ben egy talk-show-ban elismerte, kora előrehaladásával kicsit nehezebben bírja a munkát. Joe Cocker idén új albumon dolgozott, amely a tervek szerint 2015-ben jelenne meg, és turnét is tervezett 2015 első felében.

Joe Cocker hatszor lépett fel Magyarországon: először 1992 tavaszán a Budapest Sportcsarnokban, majd 1998 júniusában a Kisstadionban, négy évvel később a Kapcsolat koncerten a Felvonulási téren 300 ezer néző előtt, 2005 májusában a Sportarénában, 2007 novemberében a debreceni Főnix Csarnokban, végül 2011-ben Budapesten a Hard Knocks című stúdióalbumát mutatta be európai turnéja keretében.

Címkék: ,

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.