2017. május 27.  Szombat
Közepesen felhős 23 °C Közepesen felhős
Rovatok
2017. május 27.  Szombat   Hella
Közepesen felhős 23 °C Közepesen felhős

Lechner összes

John Wayne, a westernfilmek hőse

Robert Ludlum, Jason Bourne “atyja”

Ancsel Éva a szabadság mentén

Lechner összes  
Lechner Ödön a nemzeti építészet apostola volt, aki alkotásaival ma is hat. Aki kinyitja ezt a szép albumot, megtapasztalja művészi erejét.
John Wayne, a westernfilmek hőse  
110 éve, 1907. május 26-án született John Wayne Oscar-díjas amerikai színész, rendező, producer, az amerikai filmtörténet egyik legnagyobb sztárja.
Robert Ludlum, Jason Bourne “atyja”  
90 éve, 1927. május 25-én született New Yorkban Robert Ludlum amerikai író, több mint húsz világsikerű bestseller szerzője, Jason Bourne titkos ügynök "atyja".
Ancsel Éva a szabadság mentén  
90 éve, 1927. május 23-án született Ancsel Éva Állami Díjas filozófus, esszéista, aki tanítványok ezreinek adott életre szóló emléket, példát emberségből, szeretetből, etikus gondolkodásmódból.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Ry Cooder, a mindenes című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Kultúra

Ry Cooder, a mindenes

Szerző: / 2017. március 18. szombat / Kultúra, Zenevilág   

Ry Cooder gitáros, 2015 (Fotó: listal.com) 70 éves Ry Cooder gitáros, akiről sokan nem tudják, hogy a nálunk is annyira kedvelt Buena Vista Social Club című zenés filmben is szerepelt, s a körülötte kialakult zenészcsapattal is dolgozott együtt.

Ry Cooder neve hallatán Magyarországon aligha jönnek tűzbe-lázba a blues- és rockrajongók. Pedig ez a nagyszerű amerikai gitáros a legkülönbözőbb műfajokban is a legkiválóbbak közé tartozik, s nemcsak hazájában, hanem Európában is rendkívül népszerű. A Rolling Stone magazin által 2003-ban kiadott, minden idők 100 legjobb gitárosát felvonultató listáján a 8. helyen állt, 2011-ben, a megújított listán a 31. helyre rangsorolták. És sokan nem is tudják, hogy például a nálunk is annyira kedvelt Buena Vista Social Club című zenés filmben szerepelt, s a körülötte kialakult zenészcsapattal is dolgozott együtt.

Ma is igen fiatalos még, pedig tény: 1947. március 15-én született Los Angelesben. Az igazi neve Ryland Peter Cooder néven. Gyermekkorában kezdett gitározni, majd tizenévesen Jackie de Shannon együttesébe került, azután Rising Sons néven szervezett  rövid életű együttest. A zenekarban játszott többek között Taj Mahal fekete bluesgitáros, aki történetesen Budapesten is megfordult.

A hatvanas években sok neves zenésszel hozta össze a sors: játszott többek között a Captain Beefheart lemezén, közreműködő volt a Rolling Stones több albumán, dolgozott Randy Newmannel és a Little Feat együttessel.

Az 1970-ben megjelent első szólólemeze, amelyen bluesfeldolgozásokat játszott többek között Leadbellytől és Sleepy John Estestől. Azután a saját útját járta, de folytatta zenei kalandozásait a rock legjobbjaival, köztük megint csak a Rolling Stonesszal, illetve Van Morrisonnal.

Sokfajta stílussal próbálkozott: játszott reggaet, de folytatta a bluest, sőt a dzsesszel is kacérkodott – Jazz című korongja a bigbandek világába kanyarodott vissza.

A nyolcvanas években zenélt Eric Claptonnal, Jeff Beckkel, az ötvenes évek gitárlegendájával, Duane Eddyvel. A magyar televízió is bemutatta egy fellépését a blues egyik óriásával, John Lee Hookerrel, s közreműködött “Mr. Lucky” című kitűnő lemezén.

Buena Vista Social Club - Ry Cooder és Compay Segundo (Fotó: YouTube)

Ry Coodert felforgatták kubai élményei a kilencvenes években. Útjáról visszatérve öreg, feledésbe ment kubai zenészekkel a kilencvenes évek végén elkészítette a Buena Vista Social Club című lemezt. Nagyszerű közreműködői közül többen Magyarországon is felléptek. Érdemes kiemelni közülük Compay Segundo, Eliades Ochoa, Ibrahim Ferrer és Omara Portuondo nevét. Valóban az utolsó pillanatban terelte össze a kubai öregeket, hiszen azóta többen már meghaltak. Közreműködője volt az azonos című filmnek is, amelyet Wim Wenders rendezett.

Ry Cooder más filmekhez is adta tudását: ő szerezte a Párizs Texas és az Erőszak vége című filmek zenéjét is. Ő maga nemrégiben feltűnt többek között Martin Scorsese bluestörténeti sorozatában, s feltűnt slidegitárjával a fiatalon elhunyt nagyszerű blueszenészről, Robert Johnsonról készült Crossroads című filmben.

Ami a lemezeket illeti, több mint harmincat készített. A szakma rendre nagy elismeréssel fogadta korongjait, amelyek több rangos díjat is kiérdemeltek. Kapott több Grammyt, többek között Mambo Snuendo című korongjáért, amely a Billbord listáját is vezette. Legutóbbi lemeze, a My Name Is Buddy, a napokban jelent meg és egy macska kalandjait meséli el tizenhét dalban.

Ry Cooder, amellett, hogy szakmailag igen elismert gitáros, elmélyült zenekutató is, aki az amerikai zene eredetét nyomozza.

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek