2017. június 26.  Hétfő
Zápor 19 °C Zápor
Rovatok
2017. június 26.  Hétfő   János, Pál
Zápor 19 °C Zápor

Karinthy-sors

Az egykori Beatle: Sir Paul McCartney

20 év Harry Potterrel

Fred Astaire, maga a megelevenedett ritmus

Karinthy-sors  
130 éve, 1887. június 25-én született Karinthy Frigyes író, humorista, a XX. századi magyar irodalom egyik legeredetibb és legkiválóbb egyénisége.
Az egykori Beatle: Sir Paul McCartney  
Sir Paul McCartney a Guinness-rekordok szerint minden idők legsikeresebb zeneszerzője és előadóművésze, aki több mint százmillió lemezt és ugyanennyi kislemezt adott el.
20 év Harry Potterrel  
A világ 20 évvel ezelőtt, június 26-án találkozhatott először a varázsló fiúk legnagyobbikával, J. K. Rowling Harry Potterével.
Fred Astaire, maga a megelevenedett ritmus  
Fred Astaire tánccal hivatalosan 72 évesen hagyott fel, de azért hat év múlva még táncra perdült Gene Kelly oldalán - bár szavai szerint ez csak mozgás volt.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Megálmodott történetek című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Szubkultúra

Megálmodott történetek

Szerző: / 2017. március 17. péntek / Szubkultúra, Könyvvilág   

Kalandregények, önmegvalósítást segítő és romantikus könyvek a legolvasottabb könyvek között.

A Bookline sikerlista első helyén egy kutya reinkarnációját követhetjük lapról lapra, második helyen egy romantikus nyomozásról olvashatunk Danielle Steel tollából, harmadikon pedig Sebestyén Balázs és Tóth Gábor hirdeti az egészséges táplálkozást.

Az első helyet szerezte meg az Egy kutya négy élete című könyv, melynek filmváltozata nagy sikerrel fut a mozikban. W. Bruce Cameron lenyűgöző történetének főszereplője egy kutya, Béni, aki több életen keresztül próbál rájönni saját létezésének céljára.

Februárban sokakat érdekelt egy romantikus regény, az Egy nemes hölgy hagyatéka. A történetben egy korokon átívelő sztoriba csöppen az olvasó, amelynek középpontjában egy rejtélyes nő és az ő hagyatéka áll.

A tavasz közeledtével egyre többen tartották fontosnak, hogy a lelki harmónia mellett a testükre is figyelmet fordítsanak. Sebestyén Balázs és Bio Gabi, azaz Tóth Gábor táplálkozáskutató könyve, akik három éven át heti rendszerességgel látta el étkezési tanácsokkal a Morning Show hallgatóit. Az itt elhangozott információkat és praktikákat gyűjtötték egybe az E-mentes övezet című kötetben.

Egy új klasszikus: a jól ismert skandináv mítoszok a történetmesélés nagymestere, Neil Gaiman elképesztő átiratában. Az Északi mitológia című regényben a régi poros mítoszok újra élettel telnek meg. A regény mesteri és szellemes prózája kiemeli az istenek versengő énjét, megmutatja hajlamukat arra, hogy átverjenek másokat, és őket is átverjék, valamint megismerteti az olvasót azzal a tulajdonságukkal, hogy a szenvedélyt mindig hagyják felülkerekedni a józan eszükön.

Könyv olvasása (Fotó: pixabay.com)

Az egészséges táplálkozás a téli hónapokra és minden bizonnyal a felszedett kilókra való tekintettel más gasztronómiai könyv sikerét is meghozta. Vrábel Krisztina, Koszta Ágnes és Dr. Töllösy Judit 160 grammos szénhidrátdiéta-sorozata vadonatúj recepteken keresztül mutatja be, hogy az egészséges táplálkozás nem egyenlő az önkínzó koplalással. Borbás Marcsi három kötete is nagy érdeklődésre tart számot: a Sűrűje 1. és 2. részéből az olvasók a gasztronómia és a szakácsmesterség legalapvetőbb fogásait sajátíthatják el szórakozva, az Édes békeidők pedig gyerekkorunk legemlékezetesebb receptjeit gyűjtötte egy csokorba.  

Az olvasók újévi fogadalmai a jelek szerint még februárban is kitartottak, előkelő helyet foglalnak el a toplistán az életvezetési tanácsokat összegyűjtő kötetek. Szabó Péter Állj félre a saját utadból! című magánkiadásában a szerző személyes tapasztalatain keresztül, a negyedik helyről meséli el, hogyan küzdhetjük le a boldogságunk útjában álló szokásainkat és szorongásainkat. Marie Kondo világszerte rendkívül sikeres, rendrakási praktikákat bemutató kötetei állandó vendégei toplistánknak, most nemcsak a nyomatott könyvek, de az e-könyvek között is előkelő helyet vívtak ki maguknak. Kopp Mária és Skrabski Árpád A boldogságkeresés útjai című kötetével nemcsak önmagunkkal kerülhetünk tisztába, hanem a párkapcsolatunkat új, komolyabb szintre emelhetjük.

Továbbra is sikeresek könyveikkel a tévéből és az online világból ismerős hírességek. Kepes András Libri irodalmi díjra is jelölt Világképe a megjelenése óta szerepel a legkeresettebb könyvek listáján, kontinenseken átívelő történeteivel ezúttal is sok olvasót vonzott. Jakupcsek Gabriella Megúszhatatlanja páratlanul személyes hangvételének köszönheti sikerét: a szerző könyvében lányának meséli el az élet olykor ijesztő, olykor vidám, de mindenképp megúszhatatlan helyzeteit..

Ugyancsak nagy népszerűségnek örvendtek a gyerekkönyvek, köztük az olyan klasszikusok, mint a Gőgös Gúnár Gedeon és olyan mai történetek is, mint Kertész Erzsi Pantherája, Tittel Kinga Mesélő Budapestje, Beck Andrea Titoktündérje vagy épp Berg Judit Ruminije.

A Libri irodalmi díj 10 döntőse közé is bekerült Szabó T. Anna Törésteszt című novelláskötete. Vajon mivel tartozik egymásnak nő és férfi? Mit jelent az, hogy közös élet? Mennyit bír el egy kapcsolat, és hol húzódik meg a határ árulás és szerelem között? Szabó T. Anna páratlanul pontos kórképet ad a párkapcsolatok hidegháborújáról, a szenvedélyről és a szeretetről.

Az e-könyves sikerlistán ezúttal a szépirodalomé a főszerep. Az Aranypintyet jegyző, az amerikai kortárs irodalom egyik legtitokzatosabb alakja, Donna Tartt, tizenkét év hallgatás után jelentkezett új kötettel. Történetében a tragikus múltú Theo váratlanul New York elitjének a gyűrűjében találja magát, ahol azonban mindvégig idegen és kívülálló marad. Az írói álnévvel dolgozó Elena Ferrantét, a Briliáns barátnőm című regény alkotóját számtalan legenda övezi, valódi kilétére azonban a mai napig nem derült fény. Harmadik a Rókalyuk, a legendás svéd krimiket gazdagító új kötet, melynek főhőse, Erlunder felügyelő, aki sok év után tér vissza gyermekkora színhelyére, hogy fényt derítsen a családja életét gyökeresen felforgató tragédia hátterére.

2013-ban egy csapásra robbant be a köztudatba Péterfy-Novák Éva, aki blogján kíméletlen őszinteséggel írta meg eleve kudarcra ítélt küzdelmét a boldogságért. A 80-as években induló története a veszteség utáni továbblépésről és az elfogadás folyamatáról szól.

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek