2017. augusztus 17.  Csütörtök
Közepesen felhős 26 °C Közepesen felhős
Rovatok
2017. augusztus 17.  Csütörtök   Jácint
Közepesen felhős 26 °C Közepesen felhős

Elvis Presley emlékére

Ki volt “Edvárd, a walesi fekete herczeg”?

John Galsworthy és A Forsyte Saga

Magyarok, Wiz Khalifa, nosztalgia

Elvis Presley emlékére  
A rock and roll királya, Elvis Presley az amerikai álom megtestesítője volt, ám a dollármilliókért hajtva a legszebb férfikorban gyógyszerek rabjaként halt meg éppen 40 évvel ezelőtt.
Ki volt “Edvárd, a walesi fekete herczeg”?  
Az eddig véltnél jóval kevesebb vér tapad a Fekete Herceg néven is ismert Eduárd walesi herceg.
John Galsworthy és A Forsyte Saga  
150 éve, 1867. augusztus 14-én született John Galsworthy Nobel-díjas angol író, akinek legismertebb műve A Forsyte Saga.
Magyarok, Wiz Khalifa, nosztalgia  
Ez a cikk a nosztalgiával, azzal az édes-bússal kezdődik. Meg azzal, hogy mi a jó a sokat kritizált Sziget Fesztiválban. - Hegedüs Barbara beszámolója.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Segítő olvasás című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Szubkultúra

Segítő olvasás

Szerző: / 2017. február 15. szerda / Szubkultúra, Könyvvilág   

Könyv olvasása (Fotó: pixabay.com) 2017 első hónapja izgalmas egyveleget mutat a könyvvásárlók választása terén. A január az önsegítő és a szórakoztató könyvek mellett a minőségi szépirodalom sikerét hozta.

Egy 2012-ben megjelent önsegítő könyv, Kepes András és Harry Potter osztoztak a dobogón a januári könyves toplistán. A folytatás eklektikus, de annál izgalmasabb egyveleget hozott, a karácsony után a minőségi szépirodalom, a rendrakás, a szénhidrát csökkentés, és a könnyed irodalom egyaránt helyet követelt magának a legkeresettebb könyvek listáján.

Segíts magadon, és olvass

2012-ben jelent meg először Szabó Péter Állj félre saját utadból című önsegítő könyve, amely azt fejti ki, hogy az áhított boldog élet elérésének útjában egyedül és kizárólag saját magunk állunk. A könyv a szerző saját személyes történetein, példáin keresztül mutat be gyakorlati módszereket. Érdekesség, hogy 2016 év elején is, januárban és februárban is felkerült Szabó Péter könyve a legsikeresebbek listájára. 

Kepes András Világképe megjelenése óta kiemelkedően sikeres, a januári listán is megszerezte a második helyet. Minden bizonnyal az olvasóknak nagy szüksége van arra, hogy hiteles személyiségek meséljenek történeteket, mutassanak be világ,-és életszemléletet. Harry Potter sikere töretlen és megingathatatlan, a varázslótanonc visszatérését bemutató előadás szövegkönyve a magyar olvasókat is meghódította, másodikként végzett az év végi eladási listán és a januárin pedig a harmadik helyet foglalta el.  

Könyv olvasása (Fotó: pixabay.com)Kilencedik és tizenegyedik helyen is Marie Kondót találjuk, aki a rendrakás japán nagyasszonyaként ad tanácsot olvasók millióinak világszerte, hogy miként tudnak rendet teremteni a lakásukban és életükben. Az utóbbi évek életmód könyveinek egyik legnagyobb sikere a szerző rendrakási praktikákat bemutató sorozata, negyvennél is több nyelvre lefordított kötetei több millió példányszámban keltek el világszerte.

A lélekerősítő könyvek sorát erősítette Bánki György A legnagyszerűbb könyv a nárcizmusról című kötete. A címe természetesen ironikus, viszont a témához illő. A témához való közelítést filmek, színdarabok, regények, saját élmények és terápiás esetek részletei segítik.

Sebestyén Balázs E-mentes övezete lett a 12. Az ország egyik legnépszerűbb rádiós műsorában, a Morning Show-ban közel három éven át hallgathattuk a szerző beszélgetéseit Bio Gabival, azaz Tóth Gábor táplálkozáskutatóval az egészséges életmódról és a témakör legaktuálisabb problémáiról. Az itt elhangozott információkat és praktikákat gyűjtötte egybe az E-mentes övezet, amelyet ezúttal olvasmányos, közérthető, kibővített formában, receptekkel együtt vehet kezébe az olvasó.

Stephanie Meyer A vegyész című regénye lett a huszadik a Bookline Top50-ben. A Twilight Saga írónője új regényében a kémek árulással és kiszámíthatatlan fordulatokkal teli világába vezeti be olvasóját. A Vegyész középpontjában egy okos és elszánt nő áll, aki valaha titkos ügynök volt, ám szép lassan kockázati tényezővé vált, azóta pedig folyamatos életveszélyben éli mindennapjait, s korábbi megbízói elől bujkál.

A tavalyi év egyik legjobb könyve volt Bolano 2066 című alkotása. A chilei szerző halála után nem sokkal megjelent kötetet egyértelműen a spanyol nyelvű irodalom egyik csúcsteljesítményeként tartja számon a kritika és a közönség. A 2016 decembere óta magyar nyelven is elérhető regényben sorsok fonódnak össze és válnak szét az mexikói-amerikai határvidéken, ezen a rejtélyes, napjainkban is nagy figyelmet kapó senkiföldjén.

A tavalyi évvége a női szerzők sikerét hozta, a januári listán sincs ez másként: továbbra is hatalmas népszerűségnek örvendenek a női sorsokat bemutató történelmi regények. Fábián Janka köteteivel a 13. 30. és a 43 helyet is megszerezte a Bookline sikerlistáján. A 13. helyen végző Az utolsó boszorkány lánya című történetében egy boszorkányüldözés elől menekülő hősnő történetét ismerhetjük meg, aki nem kevés megpróbáltatás és küzdelem árán Mária Terézia bizalmasává válik.  A 41. helyezett Hollóasszony, Ugron Zsolna alkotása, a férfiak uralta 15. századba vezeti el olvasóját, ahol a korszak egyik leghatalmasabb dinasztiáját, a Hunyadiakat felemelő Szilágyi Erzsébetet ismerhetjük meg. 

Gyerekkönyv nélkül nincs könyvajánló se. Tittel Kinga nagyszerű illusztrációkkal tarkított családi útikönyve a Mesélő Budapest, ami a főváros sokszor elfelejtett meséibe lehel új életet. Vajon ki mondaná meg, hogy a ma belváros szívében található Vígszínház megépülésének idején egy mocsaras külvárosi terület volt, ahol rablók és banditák tanyáztak? Vagy, hogy az Operaház megnyitása akkora botrányba fulladt, amibe még Ferenc József is belepirult? Budapest történetei és legendái körbevesznek minket, mégis nagyon keveset tudunk róluk. 

Az e-könyvek között első lett A csend ereje című könyv. A szerző, Sylvia Lökhen kommunikációs szakértő, az introvertáltak titkos világába ad betekintést, tanácsait pedig egyaránt jól hasznosíthatják az olvasók a magán-, és a szakmai életben. Második Szabó T. Anna méltán népszerű Töréstesztje, ami a sokunkat érintő női-férfi kérdéseket feszegeti. A novellagyűjtemény páratlanul pontos kórképet ad a párkapcsolatok hidegháborújáról, a szenvedélyről és a szeretetről. Lakatos Levente harmadikként mesél sorozatának két hőséről, Lizáról és Igorról, akik egy utolsó esélyt megragadva kezdenek új, közös életet. 

Könyv olvasása (Fotó: pixabay.com)

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek