140 éve, 1882. november 18-án nyílt meg Budafokon Törley József és Tsa Pezsgőgyára, ahol a ma is a legismertebb magyar pezsgő készül. Amikor 1882-ben az első palackok elhagyták a gyárat, Törley ezt írta naplójába: „Nagy szorgalom és kitartás mellett sikerült nekem az eddig ismert champagne-i pezsgőboroknál sokkal kitűnőbbet előállítani.”
A szénsavval telített bor készítésének titkára a XVII. század végén jött rá a franciaországi Champagne-ban Dom Perignon bencés barát. Az ital fogyasztása a XIX. században lett igazán divatos az európai arisztokrácia és jómódú polgárok között.
A Törley színre lépése előtt a legnevezetesebb a J.E. Hubert által 1825-ben alapított pozsonyi és az 1876-ban indult pécsi pezsgőgyár volt, amelyet Littke Lőrinc alapított.
Törley József a nagyhírű champagne-i borvidéken tanulta ki a pezsgőgyártás titkait, majd saját gyárat nyitott Reimsben. Amikor pezsgőjéhez megfelelő alapborokat keresett, meglepetéssel fedezte fel, hogy az addig vizsgált összes termőföld közül a budafoki áll legközelebb Champagne mészköves talajához, sőt a budafoki mészkőbe vájt pincék ugyanúgy biztosították az egyenletes hőmérsékletet, amely a jó pezsgő készítésének egyik záloga. Törley nem sokat habozott, 1882-ben Budafokra költöztette gyárát, amelyet a továbbiakban is úgy működtetett, ahogyan azt Franciaországban megtanulta, és a szőlőtermesztés legapróbb részleteit is tapasztalataihoz igazította etyeki szőlészetében.
Törley folyamatosan fejlesztette borászatát, például ő vezette be hazánkban a fagyasztással történő seprő-eltávolítást (degorzsálás). Korszerű pincéivel, mintaszerű telepével, gépesített gyártósoraival, saját teherautóparkjával és cége reklámozásával kiemelkedett a világ hasonló vállalatai közül.
A Törley gyár messze felülmúlta minden konkurensét, az alapítás 25. évfordulójára kiadott reklámfüzet szerint naponta 25-30 ezer palackot töltöttek meg. A hatalmas mennyiség fajták és évjáratok szerint gondosan osztályozva érlelődött a pincékben.
Az 1890-es években már évi 300 ezer palack pezsgőt gyártott. Az 1896-os budapesti világkiállításon már mint „királyi és császári udvar kitüntetett szállítója” szerepelt, s hamarosan nemességet kapott az uralkodótól.
A század első éveiben Törley mester büszkén tekinthetett végig immár európai hírű birodalmán. Sajnos elég korán, 50 évesen, 115 éve, 1907. július 28-án hunyt el. Még halála után sem távolodott el a gyártól, hiszen eredetileg ide temették.
A Törley mauzóleum keleties tornya, ami az alapító és a család nyughelye, a kastély melletti dombon a pincék fölött magasodik. Később azonban az elhunytak maradványait áthelyezték a Kerepesi úti temetőbe.
A Törley pezsgő ma is Magyarország egyik vezető világmárkája, folyamatosan jelen van a nemzetközi és hazai bor- és pezsgőfesztiválokon. A vállalat legutóbb 2007 júniusában nyert több díjat a Les Citadelles du Vin borversenyen, Franciaországban. A Törley idén 2-4 százalékos árbevétel-növekedéssel számol, melynek mintegy 60 százalékát a pezsgő eladásából realizálja a cég.