Quantcast
A pezsgőboroknál sokkal kitűnőbb Törley - Cultura.hu
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) A pezsgőboroknál sokkal kitűnőbb Törley című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Gasztro

A pezsgőboroknál sokkal kitűnőbb Törley

Szerző: / 2022. november 19. szombat / Gasztro, Sztárkonyha   

140 éve, 1882. november 18-án nyílt meg Budafokon Törley József és Tsa Pezsgőgyára, ahol a ma is a legismertebb magyar pezsgő készül. Amikor 1882-ben az első palackok elhagyták a gyárat, Törley ezt írta naplójába: „Nagy szorgalom és kitartás mellett sikerült nekem az eddig ismert champagne-i pezsgőboroknál sokkal kitűnőbbet előállítani.”

A szénsavval telített bor készítésének titkára a XVII. század végén jött rá a franciaországi Champagne-ban Dom Perignon bencés barát. Az ital fogyasztása a XIX. században lett igazán divatos az európai arisztokrácia és jómódú polgárok között.

A Törley színre lépése előtt a legnevezetesebb a J.E. Hubert által 1825-ben alapított pozsonyi és az 1876-ban indult pécsi pezsgőgyár volt, amelyet Littke Lőrinc alapított.

Törley pezsgő- és borgyár, 1937 (Fotó: Fortepan/Uj Nemzedék napilap)

Törley József a nagyhírű champagne-i borvidéken tanulta ki a pezsgőgyártás titkait, majd saját gyárat nyitott Reimsben. Amikor pezsgőjéhez megfelelő alapborokat keresett, meglepetéssel fedezte fel, hogy az addig vizsgált összes termőföld közül a budafoki áll legközelebb Champagne mészköves talajához, sőt a budafoki mészkőbe vájt pincék ugyanúgy biztosították az egyenletes hőmérsékletet, amely a jó pezsgő készítésének egyik záloga. Törley nem sokat habozott, 1882-ben Budafokra költöztette gyárát, amelyet a továbbiakban is úgy működtetett, ahogyan azt Franciaországban megtanulta, és a szőlőtermesztés legapróbb részleteit is tapasztalataihoz igazította etyeki szőlészetében.

Törley folyamatosan fejlesztette borászatát, például ő vezette be hazánkban a fagyasztással történő seprő-eltávolítást (degorzsálás). Korszerű pincéivel, mintaszerű telepével, gépesített gyártósoraival, saját teherautóparkjával és cége reklámozásával kiemelkedett a világ hasonló vállalatai közül.

A Törley gyár messze felülmúlta minden konkurensét, az alapítás 25. évfordulójára kiadott reklámfüzet szerint naponta 25-30 ezer palackot töltöttek meg. A hatalmas mennyiség fajták és évjáratok szerint gondosan osztályozva érlelődött a pincékben.

Pezsgők átrakodása a pincében a Törley gyárban, 1906 (Fotó: MKVM/europeana.eu)

Az 1890-es években már évi 300 ezer palack pezsgőt gyártott. Az 1896-os budapesti világkiállításon már mint „királyi és császári udvar kitüntetett szállítója” szerepelt, s hamarosan nemességet kapott az uralkodótól.

A század első éveiben Törley mester büszkén tekinthetett végig immár európai hírű birodalmán. Sajnos elég korán, 50 évesen, 115 éve, 1907. július 28-án hunyt el. Még halála után sem távolodott el a gyártól, hiszen eredetileg ide temették.

A Törley mauzóleum keleties tornya, ami az alapító és a család nyughelye, a kastély melletti dombon a pincék fölött magasodik. Később azonban az elhunytak maradványait áthelyezték a Kerepesi úti temetőbe. 

A Törley pezsgő ma is Magyarország egyik vezető világmárkája, folyamatosan jelen van a nemzetközi és hazai bor- és pezsgőfesztiválokon. A vállalat legutóbb 2007 júniusában nyert több díjat a Les Citadelles du Vin borversenyen, Franciaországban. A Törley idén 2-4 százalékos árbevétel-növekedéssel számol, melynek mintegy 60 százalékát a pezsgő eladásából realizálja a cég.

Palackmosás a Törley pezsgőgyárban (Fotó: MKVM/europeana.eu)