Az egyik legínyencebb színészideál bizonnyal Hyppolit, a fölényes-elegáns komornyik szerepében vonult be az ebédlőnkbe. Ő Csortos Gyula, a legnagyobb magyar jellemszínészek egyike, akiről laktató ételek sora szól.
Jól ismert anekdota Csortos Gyuláról (1883–1945), mely szerint a II. világháború előtti magyar filmgyártás legendás színésze legtöbbször a New York kávéházban ebédelt. Egy alkalommal, miután leült az egyik asztalhoz, rémülten rohant hozzá a főpincér:
– Művész úr! Elnézést, ez az asztal foglalt.
– Akkor vigyék el! – mondta a színész, és nem mozdult helyéről.
A két világháború közötti időben a VII. kerületben az egykori Grassalkovich utcában egy igen népszerű, jó konyhájú v. Kóbor vendéglős szívesen kínálta a saját maga és vendégei által kreált sajátos ízvilágú ételeket. Többek között nagy közönségsikert arattak – főleg színészek és újságírók körében – a zamatos, fűszeres, húsos-lecsós, káposztás ételek. Kora legismertebb és legkedveltebb művészeiről, Kabos Gyuláról, Jávor Pálról és Csortos Gyuláról is feljegyezték, hogy gyakran kóstolt ott addig soha nem hallott különlegességeket…
Ha már a korabeli színészek annyira kedvelték ezt az ínyenceknek főző vendéglős újdonságait, ismerkedjünk meg az ún. Káposztás libacomb elnevezésű főétellel.
KÁPOSZTÁS LIBACOMB – RECEPT
(Recept forrása: MKVM gyűjteménye)
Négy darab pecsenye-libacombot elvágunk alsó és felső combrészekre. 10-15 dkg füstölt szalonnát kis kockákra aprítunk. Kiolvasztjuk, majd a szalonnapörcöt kiszedjük. A zsíron megpirítunk egy nagy fej apróra felszeletelt vöröshagymát és 10-20 dkg felszeletelt gombát. (Jobb ízű erdei gombából.) A zsírból kiszedjük a megpirított hagymát és gombát. összekeverjük a szalonnapörccel. A szalonnazsíron átsütjük a libacomb részeket. Meghintjük ízlés szerinti mennyiségű pirospaprikával, ízesítjük sóval, borssal s 3-4 gerezd szétnyomkodott fokhagymával. 1-1,5 dl száraz fehér bort öntünk rá és fedő alatt puhára pároljuk.
Közben vízben megfőzünk 50-60 dkg savanyú káposztát és ugyancsak vízben, héjában ugyanannyi burgonyát. Tűzálló edény alját kibéleljük hajszálvékonyra szeletelt húsos szalonnával. Erre terítjük a szeletelt burgonyát, rászórjuk a levétől kinyomkodott káposztát. A megmaradt levet összekeverjük a pirított gombás hagymával, majd ízlés szerinti mennyiségű tejfellel összedolgozzuk. Ezzel locsoljuk meg a tetejét és nagyon forró sütőben 30-40 percig sütjük. Forrón tálaljuk.

