Quantcast
Gombás finomságok a terítéken - Cultura.hu
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Gombás finomságok a terítéken című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Gasztro

Gombás finomságok a terítéken

Szerző: / 2021. október 15. péntek / Gasztro, Receptek   

Kevés gombát eszünk, pedig csökkenti az éhséget, fehérjét, számos vitamint és tápanyagot tartalmaz, és nagyon finom.

„A gomba a közhiedelemmel ellentétben nem zöldség” – emelte ki Rácz Gergely, a Korona Gomba tulajdonosa. Majd elmondta, hogy bár a gomba rendkívül egészséges, itthon mégis keveset fogyasztunk belőle, nagyjából 1-1,5 kilogrammot évente, míg Nyugat-Európában ennek a mennyiségnek a duplája a jellemző. „Egyfelől mert nagyon egészséges, másfelől mert rendkívül sokféleképpen felhasználható” – zárta gondolatait a szakember.

„Kilónként csupán nagyjából 100 kalóriát tartalmaz, így hatékonyan csökkenthetjük vele étrendünk kalóriasűrűségét, miközben a főzés során még intenzívebbé váló umamiízének köszönhetően kiválóan helyettesíti a húsféléket. Ha hús helyett gombát teszünk az ételbe, vizsgálatok tanúsága szerint felére redukálhatjuk a bevitt kalóriákat anélkül, hogy fogásaink íztelenebbé vagy kevésbé laktatóvá válnának. Ezért is javasolják a kutatók, hogy legalább heti egy étkezésnél cseréljük le a megszokott húst gombára, hiszen egy év alatt már így is tetemes, mintegy 2,5 kilós súlycsökkenést érhetünk el” – írja Egyél úgy, hogy ne halj meg című könyvében dr. Michael Greger szerint a gombával a kalóriákat ínycsiklandó ízekre cserélhetjük.

 A boltban vásárolt gombák általában biztonságosak mindenki számára, amennyiben nem allergiás.

Egészséges, gombás finomságok a terítéken

A Európai Friss Kalandok programjában Havas Dóra gasztro-szakember sonkával és sajttal töltött gombafejeket készített, míg Fülöp Lili dietetikus egy könnyed gombasalátát mutatott be.

Az gasztro-szakember szerint a gombával kapcsolatban van néhány praktika, amiket érdemes mindenkinek megtanulni. „A legalapvetőbb: nem kell pucolni! Bőven elég a gombát bő vízzel megmosni” – kezdte Havas Dóra. Az elkészítéssel kapcsolatban kiemelte, hogy milyen sokféleképpen készíthető el a gomba: lehet párolni, pirítani, grillezni, rántani, tölteni, de bizonyos fajták akár nyersen is fogyaszthatók. Kevesen tudják, hogy glutamát-tartalma miatt a gombával csökkenthető a sóhasználat a főzés során, mert kiemeli az ételek természetes ízét, és jellegzetes aromát ad nekik. Ha tartósításról van szó, a gombát lehet fagyasztani, de szárítva is tárolható.

„Az azonban fontos, hogy a friss gomba 4-7 napig áll el a hűtőben, de ha a több napos gomba kalapja még száraz, nem nyálkás, nem foltos és nincs szaga, akkor utána is felhasználható. A gombás ételeket azonban lehetőség szerint mindig az elkészítés napján kell elfogyasztani.”

Emellett a program dietetikusa, Fülöp Lili elmondta, hogy a gombának számos jótékony hatása van. Például természetes forrása a D-vitaminnak, ami az őszi-téli vitaminhiányos időszakban nagy segítséget jelenthet az immunrendszernek. Emellett a gombafélék teljes értékű fehérjekészlettel rendelkeznek, azaz tartalmazzák az összes esszenciális aminosavat, amelyek elengedhetetlenül szükségesek az emberi test működéséhez. B-vitaminokban is gazdag, amelyek a szervezet energiaraktárának hatékony feltöltéséhez járulnak hozzá.

TÖLTÖTT, SÜLT GOMBAFEJEK – RECEPT
Ezt a nagyon finom, ám egyszerű ételt akár magában, de köretként vagy köret mellet is ehetjük.

Töltött, sült gombafejek (Fotó: Európai Friss Kalandok)

Hozzávalók 4 személynek: 8-10 nagy gomba (pl. portobello vagy csiperke); 1 evőkanál szójaszósz; 1 evőkanál balzsamecet; 2 evőkanál olívaolaj; 1 gerezd fokhagyma; 15 dkg főtt sonka; 15 dkg reszelt sajt; 1 csokor petrezselyem;1 evőkanál olívaolaj

Elkészítés: A gombafejeket legalább 1 órára bepácoljuk a szójaszósz, a balzsamecet, az olívaolaj és a finomra reszelt fokhagyma keverékébe. Lecsepegtetjük, majd forró grillre tesszük, és puhára sütjük őket.

Közben lepirítjuk a kis kockára vágott sonkát, és összekeverjük a finomra aprított petrezselyemmel és a reszelt sajttal. A keveréket a forró gombafejekbe töltjük, és azonnal tálaljuk húsok mellé köretnek vagy előételnek. Sörkorcsolyának sem rossz!

GOMBASALÁTA – RECEPT
Az elkészült salátát meglocsoljuk egy evőkanál olívaolajjal, és apróra vágott petrezselyemmel tálaljuk.

Gombasaláta paradicsommal (Fotó: Európai Friss Kalandok)

Hozzávalók egy adaghoz: 200 g csiperkegomb; 1 fej kisebb vöröshagyma;1 gerezd fokhagyma; ½ db citrom leve; 4-5 ek paradicsompüré; ½ csokor petrezselyem; 1 evőkanál olívaolaj; rozmaring, só, bors ízlés szerint

Elkészítés: A hagymákat apróra vágjuk, és kevés olajon egy serpenyőben megfuttatjuk. Eközben vékonyra szeleteljük a gombákat, és hozzáadjuk a hagymához. Felöntjük egy kevés vízzel, majd néhány percig (max. 10 perc) pároljuk. Ezután hozzáadjuk a rozmaringot, a sót, a borsot és a fél citrom levét. Ha kellően puhára párolódott a gomba, a paradicsompürét is hozzátesszük. Az elkészült salátát meglocsoljuk egy evőkanál olívaolajjal, és apróra vágott petrezselyemmel tálaljuk.

 

GOMBÁS HAL – RECEPT

 

Gombás hal, burgonyával és zöldséggel (Fotó: Eat Smarter)

Hozzávalók: 25 dkg tisztított gomba; 1,5 kg hal, 10 dkg vaj; főtt burgonya; só; bors;

 

Elkészítés: A 25 deka tisztított gombát több vízben átmossuk, vékony szeletekre vágjuk, sóval, borssal, 10 deka vajon addig pároljuk, míg a vízét elfövi. Egy másfél kilós halat megtisztítunk, kibelezünk, megmosunk, besózunk, hasüregét megtöltjük hámozott főtt burgonyával, azután betesszük egy tűzálló tálba, melybe 5 deka olvasztott vaj van, leöntjük 3 deci tejföllel és a gombát kétoldalt melléje tesszük, forró sütőbe téve 30 perc alatt pirosra sütjük, 4-5-ször öntözve a saját levével.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek