Quantcast
Herz, kicsit csípős, kicsit fűszeres - Cultura.hu
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Herz, kicsit csípős, kicsit fűszeres című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Gasztro

Herz, kicsit csípős, kicsit fűszeres

Szerző: / 2013. szeptember 15. vasárnap / Gasztro, Sztárkonyha   

Herz hirdetés (Forrás: Múzeum Antikvárium)„Ahogy régen is szerettük!” A szalámigyártás egyik hazai meghonosítója Herz Ármin volt, aki világlátott dunai hajózási vállalkozóként bepillantást nyert a szalámigyártás titkaiba. A sokat megélt, ma is világhírű Herz szalámi gyártása 125 éve indult el.

125 éve, 1888. szeptember 14-én jegyezte be a budapesti gyárak listájára a cégbíróság a Herz Ármin és Fiai Szalámigyárat.

Az Itáliában őshonos, Bologna és Verona környékéről, Tirol lankáiról származó szalámigyártás egyik hazai meghonosítója Herz Ármin volt, aki világlátott dunai hajózási vállalkozóként bepillantást nyert a szalámigyártás titkaiba. A gyártás fortélyait a hazai éghajlati adottságokhoz igazítva 1888-ban gyárat alapított a Soroksári úton, a Duna szomszédságában.

Herz-szalámi, számolócédula (Forrás: Múzeum Antikvárium)Úgy gondolta, hogy a viszonylag alacsony hőmérséklet-ingadozású, jó levegőjű mikroklíma megfelelő lesz a szalámi füstölésére. A mai napig eredeti helyén álló gyár – a rohamosan fejlődő főváros adta lehetőségeknek köszönhetően – kezdetektől fogva hatalmas forgalmat bonyolított, szalámija a Monarchia legismertebb exportterméke lett.

„Ahogy régen is szerettük!” 

A „Herz-varázs” a császári családot is rabul ejtette. Az ausztriai Bad Ischlben ma is van egy húsbolt, melynek falát Herz-dombornyomat díszíti. A nemes penésszel borított, 15 héten keresztül érlelt, sajátos ízharmóniájú termék, a következő évtizedek során számos nagydíjat hozott megálmodójának.

Herz Ármin első sikerét az 1896-os Millenniumi Kiállításon aratta, ahonnan a nagydíjjal, majd 1900-ban Párizsból egy újabb világkiállítási nagydíjjal tért haza. Ebben az időszakban született meg a termék védjegye a H betűvel kombinált horgony, melybe hamarosan a Herz magyar megfelelője a szív is bekerült.

1922-ben a család tagjainak részvételével a gyár részvénytársasággá alakult, és a harmincas években már 400-500 tonna szalámit értékesítettek. A Herz szalámiról Karinthy Frigyesnél is olvashatunk, aki az Így írtok ti című művében viccesen a következőket írta a magyar gasztronómia eme kiválóságáról: „A Herz féle szalámiban, / Sokkal sűrűbb a só, / Mint más hasonló terményekben, / Hidd el, ó nyájas olvasó.”

Az 1930-as években már 400-450 tonna Herz szalámit értékesítettek az export piacokon, mely az évek során megsokszorozódott. Az azóta eltelt 80 év alatt számtalan díjat és elismerést – 1958 Brüsszeli Világkiállítás Nagydíj, 1961 Budapesti Ipari Vásár aranyérem, Superbrands védjegy stb. – nyert el a Herz, mely igazolta a márka sikerét a hazai és nemzetközi piacokon.

1949-ben az államosítási hullám a Herz gyárat is utolérte, és a következő tizenöt évben a régi kapu felett a patinás márkanév helyett a Budapesti Szalámigyár felirat volt olvasható. Bár az ötvenes, hatvanas években csökkent a téliszalámi iránti fizetőképes kereslet a hungaricummá előlépett „téliszalámi” tovább folytatta diadalútját. 1958-ban Brüsszelben nagydíjat kapott, 1961-ben pedig a Budapesti Ipari Vásár aranyérmét nyerte el. 1964-ben megszűnt a gyár önállósága, a Budapesti Húsipari vállalat egyik gyáregységévé vált. 1994-ben a gyárat privatizálták, ezt követően alakult meg a Herz Szalámigyár Részvénytársaság. 2009 áprilisában az Európai Bizottság a Herz szalámit felvette a védett földrajzi jelzésű termékek szűk körű európai uniós listájára Budapesti téliszalámi megnevezéssel. A gyár azonban finanszírozási gondokkal küzdött, és a felszámolás szélére került. Ugyanebben az évben megvásárolta a Bonafarm Csoport. A budapesti Gubacsi úton működő Herz eszközeinek egy része Szegedre került.

Herz Téliszalámi (Fotó: Herz)

A folyamatos igény és a vásárlói megkeresések miatt úgy döntöttek, hogy leporolják Herz Ármin régi receptkönyvét és létrehozzák a Herz Classic termékcsaládot. Herz Ármin, a Herz márka megteremtője, az eredeti recept megalkotója is bemutatkozik, így végre mindenki megismerheti a kedvenc íze mögött rejtőző receptgazdát. A Herz márkanév ma is a magas minőségű szalámi- és kolbász-előállítással egyenértékű. A Herz termékek választékában a magyaros ízek (Csemege, Paprikás, Zöldfűszeres, valamint Pikáns szalámi, Paprikás, Csemege és Csípős vastagkolbász) mellett megtalálható a híres spanyol Chorizo és a közkedvelt olasz Felizzo szalámi is. Az eredeti recept szerint készülő Herz Téliszalámit és a csemege és paprikás változatban is kapható Budapest szalámit, valamint az egyedi fűszerezésű Herz Pároskolbászt.