Quantcast
József Attila: Csoszogi, az öreg suszter - Cultura.hu
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) József Attila: Csoszogi, az öreg suszter című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Kultúra

József Attila: Csoszogi, az öreg suszter

Szerző: / 2013. augusztus 15. csütörtök / Kultúra, Irodalom   

József Attila (Fotó: OSZK)A Csoszogi, az öreg suszter a magyar irodalom egy fontos, apró gyöngyszeme. József Attila meséje mindenkinek gyönyörű. Részlet a Scolar Kiadó ajánlásával.

Gyerekek, felnőttek egyaránt ismerik József Attila szívbe markoló, fájdalmasan szép meséjét egy szegény kisfiúról és az őt megsegítő, jólelkű öreg mesteremberről. Az örök érvényű történet most új kiadásban, a kis elbeszélés nagyságához méltó illusztrációkkal kerül a fiatal és idősebb olvasók kezébe.
 
A Csoszogi, az öreg suszter című novella József Attila egyetlen, kerek egészként önmagában is értékelhető prózai műve.
 
Maga a történet önéletrajzi ihletésű. A novella egy zsémbes öreg suszterről szól, akiről a bevezetőben kapunk leírást. A mesterhez beállít egy kisgyerek. Párbeszédük során kiderül, mekkora szegénységben él a kisfiú, a javítani hozott cipő szinte már használhatatlan. Csoszogi rideg modora mögött azonban érző szív dobog: megjavítja a cipőt, s a félénken a tenyerébe csúsztatott ötven fillérből „véletlenül” nyolcvanat ad vissza – az ágrólszakadt kisfiú így gazdagabban távozik. Csoszogi jólelkűségét közvetett módon tükrözi az írás, hiszen mindvégig igen gorombán bánik kis ügyfelével. A tanulság azonban egyértelmű: a szavak, tettek ellenére a valós szándék számít. Irgalmat pedig nemcsak a gazdagok gyakorolhatnak, hanem a szegények is.
 
A Csoszogi, az öreg suszter önálló kötetben utoljára 1952-ben, az Ifjúsági Könyvkiadó gondozásában jelent meg. Viszont továbbra is része az általános iskolai tananyagnak, és törzsanyag az órákon. Színjátszó körökben is gyakran foglalkoznak vele, hiszen tematikája, morálja örök érvényű. Ráadásul a novella egy kisgyerek nézőpontjából foglalkozik az irgalom, a jótékonyság és a segítségadás kérdéseivel, ezáltal a gyerekek is könnyebben azonosulhatnak a témával.
 
A Csoszogi, az öreg suszter a magyar irodalom egy fontos, apró gyöngyszeme. A Scolar Kiadó a mű jelentőségének megfelelően önálló kiadásban jelenteti meg József Attila írását. Az önálló kötetben való megjelenés az olvasás élményét is növeli.
 
A kiadó Békés Rozi illusztrátort kérte fel a képanyag elkészítésére. A számos szakmai díjjal elismert, nemzetközi hírű művész rajzainak, akvarelljeinek finom, érzékeny jellege kiválóan illik a meséhez, és még vonzóbbá, érdekesebbé teszi a kis olvasók szemében.

József Attila: Csoszogi, az öreg suszter
(Részlet a könyvből)
 

József Attila: Csoszogi, az öreg suszter (Scolar kiadó)

 

József Attila: Csoszogi, az öreg suszter (Scolar kiadó)

 

József Attila: Csoszogi, az öreg suszter, Illusztrálta: Békés Rozi, Kiadó: Scolar Kiadó, Kiadási év: 2013, Oldalszám: 16

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek