2017. május 25.  Csütörtök
Zápor 18 °C Zápor
Rovatok
2017. május 25.  Csütörtök   Orbán
Zápor 18 °C Zápor

Robert Ludlum, Jason Bourne “atyja”

Ancsel Éva a szabadság mentén

Ég és föld között

Baross Gábor, a vasminiszter

Robert Ludlum, Jason Bourne “atyja”  
90 éve, 1927. május 25-én született New Yorkban Robert Ludlum amerikai író, több mint húsz világsikerű bestseller szerzője, Jason Bourne titkos ügynök "atyja".
Ancsel Éva a szabadság mentén  
90 éve, 1927. május 23-án született Ancsel Éva Állami Díjas filozófus, esszéista, aki tanítványok ezreinek adott életre szóló emléket, példát emberségből, szeretetből, etikus gondolkodásmódból.
Ég és föld között  
A kortárs ifjúsági irodalomban igen kedvelt műfajjá nőtték ki magukat a gimis regények, vagy szebben megfogalmazva a Young adult. Szigeti Kovács Viktor interjúja Hajdú-Antal Zsuzsannával, a Léggömbök című ifjúsági regény írójával
Baross Gábor, a vasminiszter  
Százhuszonöt éve, 1892. május 9-én halt meg Baross Gábor, a magyar államvasúti rendszer megteremtője, a dualizmus korszakának egyik legkiemelkedőbb gazdaságpolitikusa.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) A GRUND – A Pál utcai fiúk estje című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Aktuális

A GRUND – A Pál utcai fiúk estje

Szerző: / 2017. május 16. kedd / Aktuális, Programok   

Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Miképp értelmezzük ma a legendás 110 éve megjelent A Pál utcai fiúk című könyvet? Mit jelent ma a fiataloknak az einstand, a gitt, hol van ma az életükben és mit jelent a Grund? 

A New York Művész Páholy május 22-én egy nagyszabású est keretében emlékezik egykori leghíresebb törzsvendégére, Molnár Ferenc íróra és az épp 110 éve született regényére, A Pál utcai fiúkra. Miképp értelmezzük ma a legendás könyvet? Mit jelent ma a fiataloknak az einstand, a gitt, hol van ma az életükben és mit jelent a Grund?

A Vígszínházban futó A Pál utcai fiúk darab alkotóival és főszereplőjével beszélgetünk a könyvről, szövegről, zenéről, felelősségről és mai értelmezésről a New York Palotában.

Molnár Ferenc mindössze 29 éves, amikor megjelenik máig legnépszerűbb, és nemzetközileg is elismert regénye, A Pál utcai fiúk. Aligha sejtette, hogy éppen a legnagyobb karriert befutó magyar ifjúsági regényt írja. És hol máshol dolgozott volna a regényen, mint a New York Kávéházban? 

“Szerettem a karzaton dolgozni a nagy csend miatt, mert a szokásos kávéházi zsibongáson és a szünet nélküli katonazenekaron kívül semmi sem zavart meg a munkában. Szóval ezen a nyugodt helyen álmodtam vissza a gyerekkoromat, mikor még a Lónyay utca református gimnáziumába jártam, és valóban megvolt a grund a Pál utcában.”

A kötet százéves pályafutása során készült belőle némafilm, hangosfilm, filmsorozat, és számos országban kötelező vagy ajánlott olvasmánnyá tették. A könyv szereplői, a budapesti Józsefváros szülöttei ma már az ifjúsági irodalom halhatatlan hősei közé tartoznak.

Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk - programajánló

Bemutatkozik az esten a Vígszínház A Pál utcai fiúk előadása is. Marton László rendező teremtette meg azt a fiatalokat is megszólító, magyar zeneszerzőknek teret adó és új zenés műveket bemutató hagyományt, amelynek újabb kiemelkedő állomása A Pál utcai fiúk.

Közös gondolkodásunk és közbeszédünk része lett a grund, amely a miénk, ahogy Dés-Geszti csupa érzelem, csupa dallam betétdalában éneklik a szereplők. Mindnyájan emlékezünk az einstandolásra, amikor a vörösinges Pásztorok elrabolják Nemecsek kedvenc üveggolyóit, emlékezünk a gittegyletre, a füvészkertre, a csatára a grundon, és Nemecsekre, aki feláldozta magát a grundért és a társaiért. Költészettel és emlékekkel teli hívószavak ezek, amelyeket minden generáció újra-és újra felfedez magának.

Vendégek: Dés László zenész, zeneszerző, Geszti Péter dalszövegíró, reklámszakember, Grecsó Krisztián író, és Wunderlich József színművész.
Háziasszony: Juhász Anna
A május 22-i program megtekintéséhez előzetes regisztráció szükséges, jelentkezni a newyorkprogram@cafeandevent.eu címen lehet.
Forrás: New York Művész Páholy

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek