2017. június 22.  Csütörtök
Közepesen felhős 27 °C Közepesen felhős
Rovatok
2017. június 22.  Csütörtök   Paulina
Közepesen felhős 27 °C Közepesen felhős

Fred Astaire, maga a megelevenedett ritmus

Üldögélj Jane Austennel

Dargay Attila rajzfilm alakjai

Salman Rushdie 70

Fred Astaire, maga a megelevenedett ritmus  
Fred Astaire tánccal hivatalosan 72 évesen hagyott fel, de azért hat év múlva még táncra perdült Gene Kelly oldalán - bár szavai szerint ez csak mozgás volt.
Üldögélj Jane Austennel  
Hazájában nem csak fesztiválokkal, könyv- és divatbemutatókkal készülnek Jane Austen halálának 200. évfordulójára.
Dargay Attila rajzfilm alakjai  
90 éve, 1927. június 20-án született Dargay Attila Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, kiváló művész, a Vuk, a Pom Pom meséi, a Szaffi és a Lúdas Matyi alkotója.
Salman Rushdie 70  
70 éve, 1947. június 19-én született Salman Rushdie indiai születésű brit író, a Sátáni versek című regény szerzője.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) A GRUND – A Pál utcai fiúk estje című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Aktuális

A GRUND – A Pál utcai fiúk estje

Szerző: / 2017. május 16. kedd / Aktuális, Programok   

Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Miképp értelmezzük ma a legendás 110 éve megjelent A Pál utcai fiúk című könyvet? Mit jelent ma a fiataloknak az einstand, a gitt, hol van ma az életükben és mit jelent a Grund? 

A New York Művész Páholy május 22-én egy nagyszabású est keretében emlékezik egykori leghíresebb törzsvendégére, Molnár Ferenc íróra és az épp 110 éve született regényére, A Pál utcai fiúkra. Miképp értelmezzük ma a legendás könyvet? Mit jelent ma a fiataloknak az einstand, a gitt, hol van ma az életükben és mit jelent a Grund?

A Vígszínházban futó A Pál utcai fiúk darab alkotóival és főszereplőjével beszélgetünk a könyvről, szövegről, zenéről, felelősségről és mai értelmezésről a New York Palotában.

Molnár Ferenc mindössze 29 éves, amikor megjelenik máig legnépszerűbb, és nemzetközileg is elismert regénye, A Pál utcai fiúk. Aligha sejtette, hogy éppen a legnagyobb karriert befutó magyar ifjúsági regényt írja. És hol máshol dolgozott volna a regényen, mint a New York Kávéházban? 

“Szerettem a karzaton dolgozni a nagy csend miatt, mert a szokásos kávéházi zsibongáson és a szünet nélküli katonazenekaron kívül semmi sem zavart meg a munkában. Szóval ezen a nyugodt helyen álmodtam vissza a gyerekkoromat, mikor még a Lónyay utca református gimnáziumába jártam, és valóban megvolt a grund a Pál utcában.”

A kötet százéves pályafutása során készült belőle némafilm, hangosfilm, filmsorozat, és számos országban kötelező vagy ajánlott olvasmánnyá tették. A könyv szereplői, a budapesti Józsefváros szülöttei ma már az ifjúsági irodalom halhatatlan hősei közé tartoznak.

Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk - programajánló

Bemutatkozik az esten a Vígszínház A Pál utcai fiúk előadása is. Marton László rendező teremtette meg azt a fiatalokat is megszólító, magyar zeneszerzőknek teret adó és új zenés műveket bemutató hagyományt, amelynek újabb kiemelkedő állomása A Pál utcai fiúk.

Közös gondolkodásunk és közbeszédünk része lett a grund, amely a miénk, ahogy Dés-Geszti csupa érzelem, csupa dallam betétdalában éneklik a szereplők. Mindnyájan emlékezünk az einstandolásra, amikor a vörösinges Pásztorok elrabolják Nemecsek kedvenc üveggolyóit, emlékezünk a gittegyletre, a füvészkertre, a csatára a grundon, és Nemecsekre, aki feláldozta magát a grundért és a társaiért. Költészettel és emlékekkel teli hívószavak ezek, amelyeket minden generáció újra-és újra felfedez magának.

Vendégek: Dés László zenész, zeneszerző, Geszti Péter dalszövegíró, reklámszakember, Grecsó Krisztián író, és Wunderlich József színművész.
Háziasszony: Juhász Anna
A május 22-i program megtekintéséhez előzetes regisztráció szükséges, jelentkezni a newyorkprogram@cafeandevent.eu címen lehet.
Forrás: New York Művész Páholy

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek