2017. szeptember 22.  Péntek
Közepesen felhős 16 °C Közepesen felhős
Rovatok
2017. szeptember 22.  Péntek   Móric
Közepesen felhős 16 °C Közepesen felhős

Mechwart András munkássága

Jack Kirby 100

Caligula, az őrült császár

“Tényleg nincs itt más?”

Mechwart András munkássága  
110 éve, 1907. június 14-én halt meg Mechwart András gépészmérnök, a Ganz gyár legjelentősebb fejlesztője, a forgóeke, a hengerszék, a gőzkazán feltalálója.
Jack Kirby 100  
100 éve, 1917. augusztus 28-án született New Yorkban Jack Kirby, a képregény atyja, az amerikai populáris kultúra megkerülhetetlen alakja.
Caligula, az őrült császár  
2005 éve született Caligula római császár, aki uralkodása alatt szörnyen kegyetlen és gátlástalanul pazarló volt.
“Tényleg nincs itt más?”  
D. Magyari Imre nem csak kulturális kalandozásairól mesél a Bécs - Kulturális kalandozások című könyvében. Nem csak. Történelmi visszatekintésekkel kiegészítve beszámol tapasztalatairól és humorral átszőtt élményeiről is.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) A GRUND – A Pál utcai fiúk estje című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Aktuális

A GRUND – A Pál utcai fiúk estje

Szerző: / 2017. május 16. kedd / Aktuális, Programok   

Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Miképp értelmezzük ma a legendás 110 éve megjelent A Pál utcai fiúk című könyvet? Mit jelent ma a fiataloknak az einstand, a gitt, hol van ma az életükben és mit jelent a Grund? 

A New York Művész Páholy május 22-én egy nagyszabású est keretében emlékezik egykori leghíresebb törzsvendégére, Molnár Ferenc íróra és az épp 110 éve született regényére, A Pál utcai fiúkra. Miképp értelmezzük ma a legendás könyvet? Mit jelent ma a fiataloknak az einstand, a gitt, hol van ma az életükben és mit jelent a Grund?

A Vígszínházban futó A Pál utcai fiúk darab alkotóival és főszereplőjével beszélgetünk a könyvről, szövegről, zenéről, felelősségről és mai értelmezésről a New York Palotában.

Molnár Ferenc mindössze 29 éves, amikor megjelenik máig legnépszerűbb, és nemzetközileg is elismert regénye, A Pál utcai fiúk. Aligha sejtette, hogy éppen a legnagyobb karriert befutó magyar ifjúsági regényt írja. És hol máshol dolgozott volna a regényen, mint a New York Kávéházban? 

“Szerettem a karzaton dolgozni a nagy csend miatt, mert a szokásos kávéházi zsibongáson és a szünet nélküli katonazenekaron kívül semmi sem zavart meg a munkában. Szóval ezen a nyugodt helyen álmodtam vissza a gyerekkoromat, mikor még a Lónyay utca református gimnáziumába jártam, és valóban megvolt a grund a Pál utcában.”

A kötet százéves pályafutása során készült belőle némafilm, hangosfilm, filmsorozat, és számos országban kötelező vagy ajánlott olvasmánnyá tették. A könyv szereplői, a budapesti Józsefváros szülöttei ma már az ifjúsági irodalom halhatatlan hősei közé tartoznak.

Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk - programajánló

Bemutatkozik az esten a Vígszínház A Pál utcai fiúk előadása is. Marton László rendező teremtette meg azt a fiatalokat is megszólító, magyar zeneszerzőknek teret adó és új zenés műveket bemutató hagyományt, amelynek újabb kiemelkedő állomása A Pál utcai fiúk.

Közös gondolkodásunk és közbeszédünk része lett a grund, amely a miénk, ahogy Dés-Geszti csupa érzelem, csupa dallam betétdalában éneklik a szereplők. Mindnyájan emlékezünk az einstandolásra, amikor a vörösinges Pásztorok elrabolják Nemecsek kedvenc üveggolyóit, emlékezünk a gittegyletre, a füvészkertre, a csatára a grundon, és Nemecsekre, aki feláldozta magát a grundért és a társaiért. Költészettel és emlékekkel teli hívószavak ezek, amelyeket minden generáció újra-és újra felfedez magának.

Vendégek: Dés László zenész, zeneszerző, Geszti Péter dalszövegíró, reklámszakember, Grecsó Krisztián író, és Wunderlich József színművész.
Háziasszony: Juhász Anna
A május 22-i program megtekintéséhez előzetes regisztráció szükséges, jelentkezni a newyorkprogram@cafeandevent.eu címen lehet.
Forrás: New York Művész Páholy

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek