2017. július 24.  Hétfő
Közepesen felhős 29 °C Közepesen felhős
Rovatok
2017. július 24.  Hétfő   Kinga, Kincső
Közepesen felhős 29 °C Közepesen felhős

Idősebb Alexandre Dumas kalandos élete

“Számomra nincs más választás”

I. Károly, a magyar Anjou-ház alapítója

Séta a prágai Károly hídon

Idősebb Alexandre Dumas kalandos élete  
Idősebb Alexandre Dumas népszerűségének titka nagyon egyszerű, műveiben minden olyan elem benne van, amely lebilincseli az olvasót.
“Számomra nincs más választás”  
Egy 1957-es szovjet hivatalos közlés szerint 70 évvel ezelőtt, 1947. július 17-én halt meg Raoul Wallenberg, aki 1945. január 17-én tűnt el.
I. Károly, a magyar Anjou-ház alapítója  
675 éve, 1342. július 16-án hunyt el I. Károly, azaz Károly Róbert, a háromszor koronázott király. Uralkodása alatt fénykorát élte a lovagi kultúra, terjedt az írásbeliség, kolduló szerzetesrendek honosodtak meg az országban.
Séta a prágai Károly hídon  
Hatszázhatvan éve, 1357. július 9-én kezdték el építeni Prága és a világ egyik leghíresebb kőhídját, a cseh főváros egyik jelképének számító Károly hidat.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) A GRUND – A Pál utcai fiúk estje című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Aktuális

A GRUND – A Pál utcai fiúk estje

Szerző: / 2017. május 16. kedd / Aktuális, Programok   

Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Miképp értelmezzük ma a legendás 110 éve megjelent A Pál utcai fiúk című könyvet? Mit jelent ma a fiataloknak az einstand, a gitt, hol van ma az életükben és mit jelent a Grund? 

A New York Művész Páholy május 22-én egy nagyszabású est keretében emlékezik egykori leghíresebb törzsvendégére, Molnár Ferenc íróra és az épp 110 éve született regényére, A Pál utcai fiúkra. Miképp értelmezzük ma a legendás könyvet? Mit jelent ma a fiataloknak az einstand, a gitt, hol van ma az életükben és mit jelent a Grund?

A Vígszínházban futó A Pál utcai fiúk darab alkotóival és főszereplőjével beszélgetünk a könyvről, szövegről, zenéről, felelősségről és mai értelmezésről a New York Palotában.

Molnár Ferenc mindössze 29 éves, amikor megjelenik máig legnépszerűbb, és nemzetközileg is elismert regénye, A Pál utcai fiúk. Aligha sejtette, hogy éppen a legnagyobb karriert befutó magyar ifjúsági regényt írja. És hol máshol dolgozott volna a regényen, mint a New York Kávéházban? 

“Szerettem a karzaton dolgozni a nagy csend miatt, mert a szokásos kávéházi zsibongáson és a szünet nélküli katonazenekaron kívül semmi sem zavart meg a munkában. Szóval ezen a nyugodt helyen álmodtam vissza a gyerekkoromat, mikor még a Lónyay utca református gimnáziumába jártam, és valóban megvolt a grund a Pál utcában.”

A kötet százéves pályafutása során készült belőle némafilm, hangosfilm, filmsorozat, és számos országban kötelező vagy ajánlott olvasmánnyá tették. A könyv szereplői, a budapesti Józsefváros szülöttei ma már az ifjúsági irodalom halhatatlan hősei közé tartoznak.

Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk - programajánló

Bemutatkozik az esten a Vígszínház A Pál utcai fiúk előadása is. Marton László rendező teremtette meg azt a fiatalokat is megszólító, magyar zeneszerzőknek teret adó és új zenés műveket bemutató hagyományt, amelynek újabb kiemelkedő állomása A Pál utcai fiúk.

Közös gondolkodásunk és közbeszédünk része lett a grund, amely a miénk, ahogy Dés-Geszti csupa érzelem, csupa dallam betétdalában éneklik a szereplők. Mindnyájan emlékezünk az einstandolásra, amikor a vörösinges Pásztorok elrabolják Nemecsek kedvenc üveggolyóit, emlékezünk a gittegyletre, a füvészkertre, a csatára a grundon, és Nemecsekre, aki feláldozta magát a grundért és a társaiért. Költészettel és emlékekkel teli hívószavak ezek, amelyeket minden generáció újra-és újra felfedez magának.

Vendégek: Dés László zenész, zeneszerző, Geszti Péter dalszövegíró, reklámszakember, Grecsó Krisztián író, és Wunderlich József színművész.
Háziasszony: Juhász Anna
A május 22-i program megtekintéséhez előzetes regisztráció szükséges, jelentkezni a newyorkprogram@cafeandevent.eu címen lehet.
Forrás: New York Művész Páholy

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek