2017. október 21.  Szombat
Pára 14 °C Pára
Rovatok
2017. október 21.  Szombat   Orsolya
Pára 14 °C Pára

A teremtő lángész – Egy kultuszkép története

Turay Ida, mindenki Dusikája

Eger várának védelme

50 éves a Hair musical

A teremtő lángész – Egy kultuszkép története  
Madarász Viktor halálának centenáriuma alkalmából A teremtő lángész - Egy kultuszkép története címmel kamarakiállítás nyílt nyílt az MNG-ben.
Turay Ida, mindenki Dusikája  
110 éve, 1907. szeptember 28-án született Rákospalotán Turay Ida, a múlt századi magyar színjátszás egyik legközkedveltebb alakja.
Eger várának védelme  
465 évvel ezelőtt, 1552. október 17-én Dobó István kapitány vezetésével az egri vár védői visszaverték az ostromló török hadat.
50 éves a Hair musical  
50  éve, 1967. október 17-én mutatták be a hippikultúra és a vietnami háború elleni tiltakozó mozgalom jelképévé vált Hair című musicalt.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Castro néhány “csúcsteljesítménye” című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Aktuális

Castro néhány “csúcsteljesítménye”

Szerző: / 2017. augusztus 13. vasárnap / Aktuális, Háttér   

Fidel Castro (1926-2016) politikus, forradalmár (Fotó: Wikipédia) „A forradalom egy halálig tartó küzdelem a múlt és a jövő között” – vallotta a 91 éve, 1926. augusztus 13-án született Fidel Castro, aki csaknem 50 éven át vezette Kubát.

91 éves lenne Fidel Castro, aki hatalomra kerülése és Kuba élén töltött évei során nem egy “csúcsteljesítménnyel gazdagította” a világot. Az 1926. augusztus 13-án született Castro 47 éven át kormányozta a karibi szigetországot, és bár 2006-ban visszavonult az aktív politikai élettől, otthonában továbbra is fogadott állami vendégeket, és rendszeresen kifejtette nézeteit a Granma című pártlapban. Fidel Castro 90 éves korában, 2016. november 25-én este halt meg. Halálát követően ezrek vonultak Havannában a Forradalom térre, hogy búcsút vegyenek az elhunyt Fidel Castro volt elnöktől.

Castro néhány “csúcsteljesítménye”

Fidel Castro kubai vezető 2006 nyarán, amikor súlyosan megbetegedett, azt hitte, hogy elérkezett az utolsó órája. Erről maga a “líder máximo” vallott legutóbbi eszmefuttatásában, amely csütörtökön jelent meg a kubai lapok címoldalán. “Amikor július 27-re virradóra súlyosan megbetegedtem, azt hittem, hogy ez lesz a vég. Miközben az orvosok az életemért küzdöttek…én diktáltam a szükséges intézkedéseket” – írta Castro, aki 2006. július 31. után nem, vagy alig mutatkozott a nyilvánosság előtt. 

A leghosszabb ideig hivatalban lévő vezető

Fidel Castro volt a világon a harmadik leghosszabb ideig hivatalban lévő államfő a brit királynő és a thaiföldi király után, de őt volt a leghosszabb ideje tevékenykedő kormányfő is mindaddig, amíg megrendült egészségi állapota miatt 2006 júliusában arra nem kényszerült, hogy ideiglenesen átadja a hatalmat öccsének.

A leghosszabb beszéd

Castro nevéhez fűződik az ENSZ-ben valaha tartott leghosszabb beszéd, amelyet a Guinness Rekordok Könyvébe is feljegyeztek. Négy órán és 29 percen át szónokolt 1960. szeptember 29-én a világszervezetben. Hazájában elhangzott leghosszabb beszéde 7 óra és 10 perc volt, amelyet 1986-ban a Kubai Kommunista Párt III. kongresszusán mondott Havannában.

Merényletek

Castro saját állítása szerint 634 gyilkossági kísérletet vészelt át, többségüket az amerikai Központi Hírszerzési Ügynökség (CIA) tervelte ki és irányította a háttérből. A gyilkos eszközök között volt méregpirula, mérgezett szivar és olyan por, amelytől kihullott volna a szakálla. Utóbbitól a merénylet kiagyalói azt remélték, hogy aláássa a kubai vezető népszerűségét.

Kilenc amerikai elnököt élt túl

A CIA-összeesküvések, az emigránsok Egyesült Államok által támogatott Disznó-öbölbeli partraszállása és a fél évszázados gazdasági szankciók ellenére Castro kilenc amerikai elnököt “élt túl” Eisenhowertől Clintonig, és egyre ellenségesebb magatartással szembesült a pénzügyi büntetőintézkedések és az utazási tilalom végrehajtását megszigorító George Bush elnöksége alatt.

Amerika-ellenesség

Kubának az Egyesült Államokhoz való földrajzi közelsége mindig is fontos szerepet játszott, mióta Fidel Castro szovjet rakétákat telepített a szigetre 1962-ben, amely világháborús félelmeket okozott, amíg Moszkva vissza nem táncolt. Problémának számít nem utolsósorban maga Castro is, aki jellegzetes alakjával és lángoló Amerika-ellenes retorikájával éles ellentéte a Vietnamot Ho Si Minh 1969-ben bekövetkezett halála óta kormányzó vezetőknek. 
Az egykor Fidel Castro kubai elnök keltette erős érzelmek továbbra sem teszik lehetővé, hogy az aktuális amerikai kormányzás esetleg megpróbáljon közeledni Havannához, bár Amerika ebben az évszázadban nem vívott háborút ott. Castro 69 éves korában egy beszédében aláhúzta, hogy azért kellett “kapitalista elemeket” bevezetni, hogy “megmentsék a forradalmat és annak vívmányait”.

Nobel-békedíjas figyelmeztetés

Kuba sok fájdalmat és megrázkódtatást kerülhetne el, ha a szükséges változásokat időben hajtaná végre, s logikus, hogy e folyamatot Fidel Castro vezesse – jelentette ki 1995-ben Oscar Arias Nobel-békedíjas volt Costa Rica-i elnök, aki csütörtökön érkezett Havannába, az Amerika-közi Dialógus nevű washingtoni székhelyű tudományos központ küldöttségének tagjaként.

Megrögzött dohányos

Castro, az egykor dohányt rágó gerillaharcos 1985-ben mondott le a szivarozásról. Évekkel később így foglalta össze a dohányzás ártalmait: “A legjobb dolog, amit ezzel a szivardobozzal tehetsz, az, hogy odaadod az ellenségednek.”

A montevideói Belmont House titka

Vajon mi lehet közös Fidel Castro kubai vezetőben, Liza Minelli amerikai színésznőben és Malajzia királyában? Az, hogy ízlésük – legalábbis a szállodákat illetően – megegyezik. Castro hivatalos uruguayi látogatásai során Montevideo egyik külvárosában lévő Belmont House szállodában foglaltatott mindig lakrészt, nem kisebbet, mint a 28 szoba felét – az akkori árak szerint éjszakánként 490 dollárért. 
Ez történt 1995 októberében is, amikor néhány nappal előtte az amerikai színésznő-énekes sztár volt a hotel vendége. Minelli showműsort mutatott be az uruguayi fővárosban. Ugyancsak a Belmont House-t választotta Tuanku Jaafar malajziai uralkodó, aki szeptemberben látogatott a dél-amerikai országba.

Család

Castrónak legalább nyolc gyereke született. Legidősebb fia, a szigetországban csak Fidelito néven emlegetett Fidel Castro Diaz-Balart apja szakasztott mása, a Szovjetunióban tanult atomtudós. Lánya, Alina Fernández annak a viszonynak gyümölcse, amely a havannai előkelő társaság egyik tagjával az 1950-es években, az illegalitás időszakában szövődött. Alina Fernández turistának álcázva, parókában, hamis útlevéllel 1993-ban elhagyta Kubát, és harsányan bírálja apját miami rádióműsorán keresztül. Castrónak második feleségétől, Dalia Sotótól öt fia született, mindegyikük nevének kezdőbetűje “A”. A legifjabb, Antonio a nemzeti baseball-válogatott orvosa volt.

Csúcsdöntő fejőstehén

Egyik állattenyésztési ötletének eredménye volt Ubre Blanca (Fehér Tőgy), az elképesztő mennyiségű tejet adó és a kubai kollektivizált mezőgazdaság propagandaeszközévé vált fejőstehén az 1980-as években. A Guinness Rekordok Könyve szerint a világon Ubre Blanca adta egy nap alatt a legtöbb tejet: pontosan 110 litert.

Fidel Castro (1926-2016) kommunista politikus beszédet mond, 2010, Kuba (Fotó: Twitter)

Címkék: ,

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek