2017. október 21.  Szombat
Pára 5 °C Pára
Rovatok
2017. október 21.  Szombat   Orsolya
Pára 5 °C Pára

A teremtő lángész – Egy kultuszkép története

Turay Ida, mindenki Dusikája

Eger várának védelme

50 éves a Hair musical

A teremtő lángész – Egy kultuszkép története  
Madarász Viktor halálának centenáriuma alkalmából A teremtő lángész - Egy kultuszkép története címmel kamarakiállítás nyílt nyílt az MNG-ben.
Turay Ida, mindenki Dusikája  
110 éve, 1907. szeptember 28-án született Rákospalotán Turay Ida, a múlt századi magyar színjátszás egyik legközkedveltebb alakja.
Eger várának védelme  
465 évvel ezelőtt, 1552. október 17-én Dobó István kapitány vezetésével az egri vár védői visszaverték az ostromló török hadat.
50 éves a Hair musical  
50  éve, 1967. október 17-én mutatták be a hippikultúra és a vietnami háború elleni tiltakozó mozgalom jelképévé vált Hair című musicalt.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Festői szerelmek a REÖK-ben című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Aktuális

Festői szerelmek a REÖK-ben

Szerző: / 2017. október 10. kedd / Aktuális, Programok   

Regionális Összművészeti Központtól (REÖK) Festői szerelmekről szól a szegedi REÖK új színházi sorozata. Első alkalommal Mednyánszky László életéről tudhatunk meg ritkán hallható, évtizedekig titkolt részleteket.

A nagy sikerű Így szerettek ők után új felolvasószínházi sorozat indul októberben a szegedi Reök-palotában: első alkalommal Mednyánszky László életéből ismerhet meg ritkán hallható, évtizedekig titkolt részleteket a közönség – tudtuk meg a Regionális Összművészeti Központtól (REÖK).

Fábián Barbara emlékeztetett arra, hogy a tízéves központ történetének legnagyobb színházi sikere volt az Így szerettek ők – öREÖK szerelmek című felolvasószínházi sorozat. Nyáry Krisztián magyar írók és költők szerelmi történeteit elbeszélő, népszerű könyvei alapján hét bemutatót tartottak a palotában az ötletgazda Réczei Tamás rendezésében.

Az első est alkalmával olyan hamar elkapkodták a jegyeket, hogy nyilvánossá tették a főpróbát is. A siker elsöprő volt, így ezek után rendszeresen két időpontot hirdettek. A soron következő dátumokra pedig már aznap este elfogytak a jegyek. A szobaszínházi produkciókat összesen közel 1500-an látták. A sorozatindító előadást novemberben Budapesten, az Átrium Filmszínházban is megnézhetik a nézők. 

Ezek után indít új, hasonló sorozatot a REÖK, mely a várakozások alapján szintén közönségsiker lesz. A Festői szerelmek sorozat előadásai szintén Nyáry Krisztián történeteiből készülnek. Hogyan éltek a legismertebb magyar festők, kiket látunk vásznaikon, kik voltak azok, akiket modellként sosem örökített meg az alkotó, mégis életre szóló hatással voltak képeire? Hogyan állít a szerelemnek emléket egy festő?

Október 12-én, csütörtökön 19 órakor indul a sorozat. Az előadásokból kiderül, hogyan éltek a legismertebb magyar festők, kiket látunk vásznaikon, kik azok, akiket modellként sosem örökített meg az alkotó, mégis életre szóló hatással voltak képeire. Az első mester Mednyánszky László lesz, akit Poroszlay Kristóf színművész személyesít majd meg Réczei Tamás rendezésében. A formátum is megújul: a felolvasószínházi estek elején minden alkalommal Nátyi Róbert művészettörténész tart rövid előadást az adott festőről és műveiről. 

Mi lehetett a festő különös vonzalma mögött, amelynek következtében a legtöbb képén megtört, elesett férfi látható? Mednyánszky erről így vallott: “Humorom és kedvem telt e furcsa társaságban. Érdekeltek az emberi penészvirágok, ahogyan természettudósok érdeklődnek különös állatfajták iránt. Nemkülönben magamról is, mint erjedésben lévő termékről gondolkodom.”

A szobaszínházi produkciókat összesen mintegy ezerötszázan látták. A sorozatindító – Szabó Lőrincről szóló – előadást novemberben Budapesten, az Átriumban is megnézhetik az érdeklődők.

Az előadásokból kiderül, hogyan éltek a legismertebb magyar festők, kiket látunk vásznaikon, kik azok, akiket modellként sosem örökített meg az alkotó, mégis életre szóló hatással voltak képeire.

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek