2017. október 21.  Szombat
Pára 5 °C Pára
Rovatok
2017. október 21.  Szombat   Orsolya
Pára 5 °C Pára

A teremtő lángész – Egy kultuszkép története

Turay Ida, mindenki Dusikája

Eger várának védelme

50 éves a Hair musical

A teremtő lángész – Egy kultuszkép története  
Madarász Viktor halálának centenáriuma alkalmából A teremtő lángész - Egy kultuszkép története címmel kamarakiállítás nyílt nyílt az MNG-ben.
Turay Ida, mindenki Dusikája  
110 éve, 1907. szeptember 28-án született Rákospalotán Turay Ida, a múlt századi magyar színjátszás egyik legközkedveltebb alakja.
Eger várának védelme  
465 évvel ezelőtt, 1552. október 17-én Dobó István kapitány vezetésével az egri vár védői visszaverték az ostromló török hadat.
50 éves a Hair musical  
50  éve, 1967. október 17-én mutatták be a hippikultúra és a vietnami háború elleni tiltakozó mozgalom jelképévé vált Hair című musicalt.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Magyarok a krakkói könyvvásáron című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Aktuális

Magyarok a krakkói könyvvásáron

Szerző: / 2014. október 23. csütörtök / Aktuális, Hírek   

Krakkó, Lengyelország (Fotó: Pixabay)A krakkói könyvvásáron Tóth Krisztina, Bodor Ádám, Dragomán György és Horváth Viktor a kortárs irodalmat képviseli, miközben bemutatják Ottlik, Grendel, Márai és Madách Imre újonnan megjelent kiadásait. Magyarország kiemelt vendége a krakkói könyvvásárnak.

A Balassi Intézet Varsói Magyar Intézetének szervezésében október 23-án  Íjgyártó István kulturális diplomáciáért felelős államtitkár megnyitó beszédével vette kezdetét a XVIII. krakkói könyvvásár, amelynek díszvendége idén Magyarország. Lengyelország  egyik legfontosabb könyvszakmai eseménye különleges bemutatkozási lehetőséget ad hazánknak idén, hiszen évtizedek óta nem volt példa arra, hogy annyi magyar vonatkozású könyv jelenjen meg a lengyel könyvpiacon, mint 2014-ben, s ezek közül több a könyvvásáron is bemutatkozik.

Az idén első alkalommal új, minden igényt kielégítő rendezvényhelyszínen megrendezendő eseményen a látogatók megismerkedhetnek például  Ottlik Géza Iskola a határon és Grendel Lajos Vezéráldozat című művével, Márai Sándor újonnan megjelent kiadásaival, valamint Madách Imre halálának 150. évfordulója alkalmából új fordításban jelenik meg Az ember tragédiája is. 

A Balassi Intézet Varsói Magyar Intézetének szervezésében létrejött programon, a szerzők jelenlétében mutatkozik be lengyel fordításban Tóth Krisztina Pixel c. elbeszéléskötete, Horváth Viktor: Török tükör, valamint Móser Zoltán Félbehagyott vallomás – Lengyelország esőben, fényben c. műve.

Kiemelt helyen szerepel Magyarország a könyvvásárral egy időben zajló, a régió egyik legfontosabbjának tartott irodalmi eseményén, a Conrad Fesztiválon is, ahol Bodor Ádám, Dragomán György, és Horváth Viktor lesznek a rendezvény magyar résztvevői.

A magyarországi megjelenés két kerek évfordulónak is emléket állít: az első világháború kitörésének 100. évfordulója alkalmából Molnár Ferenc Egy haditudósító naplója c. kötetének második kiadását mutatják be,  a második világháborús lengyel menekültek befogadásának 75. évfordulójára  pedig Grzegorz Lubczyk filméjének bemutatójával emlékeznek a szervezők.

Az idei vásáron a magyar zene, a film, a gasztronómia, a turizmus és a borkultúra is szerepet kap, és külön programsávval várják a gyermekeket is. A vásáron kiemelt vendégvárosként Veszprém is bemutatkozik, amely nemcsak művészeti albumok, lengyel nyelvű irodalmi antológia bemutatójával, a Vad Fruttik zenekar koncertjével és kiállítással szerepel, de a krakkói jelenléthez kapcsolódó nyereményjátékot is biztosítja.

Mivel október 23-án a könyvvásár megnyitója egybeesik az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének évfordulójával, a nemzeti ünnepi megemlékezést is a Krakkói EXPO helyszínén rendezik meg.

A magyar díszvendégség Magyarország Varsói Nagykövetsége, az idén márciusban újra megnyílt Krakkói Magyar Főkonzulátus, a varsói Magyar Kulturális Intézet szervezésében, a Külgazdasági és Külügyminisztérium mellett a Nemzeti Kulturális Alap, a Balassi Intézet Publishing Hungary Programja és a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával valósul meg.

Könyvek (Fotó: Stockvault)

Címkék: ,

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek