2015. július 28.  Kedd
Szitálás, gyenge eső 18 °C Szitálás, gyenge eső
Rovatok
2015. július 28.  Kedd   Szabolcs
Szitálás, gyenge eső 18 °C Szitálás, gyenge eső
Cserépfalvi Imre könyvkiadó (Fotó: Magyar Fotóarchívum)

A könyvkiadó Cserépfalvi

Carl Gustav Jung pszichiáter, pszichológus, analitikus (Fotó: Wikipédia)

Carl Gustav Jung elméletei

Alfons Mucha a műtermében (Fotó: Wikiart)

Mucha lenyűgöző világa

Egressy Zoltán: Lila csík, fehér csík

Giccsmentes búcsúszimfónia

A könyvkiadó Cserépfalvi  
"A legjobban - a szerzőimnél is jobban én hittem a könyv erejében." Cserépfalvi Imre könyvkiadó, könyvkereskedő 115 éve született.
Carl Gustav Jung elméletei  
"Az ember mindig magában hordja teljes históriáját és az emberiség történelmét." 140 éve született Carl Gustav Jung pszichiáter, pszichológus, az analitikus pszichológia megteremtője.
Mucha lenyűgöző világa  
Százötvenöt éve született Alfons Mucha, a szecesszió egyik legjelentősebb és legmarkánsabb képviselője, az erotikus-dekoratív fantázia legtipikusabb illusztrátora.
Giccsmentes búcsúszimfónia  
Törőcsik András a könyvben kilép a ráruházott szerepből, a focista létből és többet testesít meg, egy a magyar sors és tehetség fokmérője, az átélt vereségek elszenvedője, aki még azt is megéli, hogy kidobják a kocsmából.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Már használható az MTA online helyesírási portálja című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Aktuális

Már használható az MTA online helyesírási portálja

Szerző: / 2013. április 30. kedd / Aktuális, Hírek   

helyesírás.mta.huElindult és már használható a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Nyelvtudományi Intézetének helyesírási tanácsadó portálja.

Az MTA Nyelvtudományi Intézet többéves fejlesztőmunkával elkészítette a helyesírás.mta.hu online helyesírási tanácsadó weblapot, amely ingyenesen áll majd a helyesírási tanácsot igénylők rendelkezésére.

A helyesiras.mta.hu alkalmazásait használva könnyen és gyorsan jó választ kaphatunk helyesírási kérdéseinkre. Ehhez csupán azt kell tudnunk, hogy kérdésünket melyik alkalmazásba írjuk be. A nagyközönség számára ingyenes honlapot Pálinkás József, az MTA elnöke indította el és tesztelte a “nagy energiás elektron gyorsító” szóösszetétel beírásával.

Mire használható?

Az alkalmazás három lehetséges helyesen írt alakot adott meg, a “részletek” fülre kattintva az is olvasható, mely helyesírási szabályok alapján. Az akadémia elnöke felhasználóbarátnak, interaktívnak, tartalmát tekintve pedig hitelesnek nevezte a portált, amely mindenki számára hozzáférhetővé teszi a magyar helyesírás szabályait.

A helyesírási tanácsadó portál egy olyan interneten át elérhető szoftvereszköz, amely segít a mindenkori helyesírási szabályzat szerinti helyesen írott alak megtalálásában. A megoldás mellett magyarázatot is ad, ezzel is igyekszik elősegíteni a tudatos helyesírási készségek elsajátítását – tájékoztatta a rendezvény résztvevőit Váradi Tamás, az MTA Nyelvtudományi Intézet munkatársa.
A tanácsadó hét témakörben – egybe- és különírás, elválasztás, ábécébe rendezés, névkereső, számok, dátumok, helyes-e így? – ad választ az érdeklődőknek.

Az oldal alkalmazásainak működéséhez használt helyesírást feldolgozó elemzők a modern nyelvtechnológia legújabb eredményein alapulnak. Az alkalmazások pontos működésének alapjául szolgáló szótárak nagysága és száma is egyedivé teszi a portál helyesírási szolgáltatását.

Mit nem tud a rendszer?

Először is azt fontos tudni, hogy mi az, amire képes, és mi az, amire nem képes a helyesiras.mta.hu. A portál alkalmazásai úgy működnek, hogy a magyar helyesírás szabályainak szabálypontjait nyelvtechnológiai eszközökkel dolgozzák fel, és ezeknek alapján tesznek javaslatot a helyes írásmódra – olvasható az oldalon. Az egyes alkalmazások tehát „nem gondolkodnak”

jegyzetfüzet kézírás (Fotó: Gazdag Tea)

Az MTA Nyelvtudományi Intézetben többéves munkával készült rendszert a nagyközönség ingyenesen veheti használatba.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek