2016. szeptember 26.  Hétfő
Közepesen felhős 16 °C Közepesen felhős
Rovatok
2016. szeptember 26.  Hétfő   Jusztina
Közepesen felhős 16 °C Közepesen felhős
Dmitrij Dmitrijevics Sosztakovics zeneszerző (1906-1975) (Fotó:  classic-music.ru)

Sosztakovics világa

F. Scott Fitzgerald író (1896-1940) (Fotó: babelio.com)

F. Scott Fitzgerald, az elveszett nemzedék írója

A Neptunusz bolygó (Fotó: Voyager-2/NASA)

A Neptunusz, a legkülső óriásbolygó

Kovács Attila Zoltán, Szépmíves Könyvek

“Most éppen Ignotus útirajzain állok tétován”

Sosztakovics világa  
110 éve született Dmitrij Dmitrijevics Sosztakovics szovjet-orosz zeneszerző, a 20. századi zene kiemelkedő alkotója.
F. Scott Fitzgerald, az elveszett nemzedék írója  
"Amit elveszítünk, az sokkal édesebbnek tűnik utólag." Francis Scott Fitzgerald amerikai regényíró, novellista, az elveszett nemzedék írója 120 éve született.
A Neptunusz, a legkülső óriásbolygó  
A Neptunuszt 170 éve, 1846-ban fedezte fel Johann Galle, a berlini obszervatórium csillagásza a francia Urbain Le Verrier által küldött számítási eredmények és az Uránusz mozgásából levezetett pályaperturbáció alapján.
“Most éppen Ignotus útirajzain állok tétován”  
Ki gondolná, hogy az "Andrássy-anyag közben megy a Batthyány-kéziratok ügye, Rejtőt ugyanott kell keresni, ahol Erdős Renée kiadatlanjait"? A Szépmíves Könyvek kulisszatitkairól Kovács Attila Zoltán főszerkesztővel beszélgettünk.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Már használható az MTA online helyesírási portálja című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Aktuális

Már használható az MTA online helyesírási portálja

Szerző: / 2013. április 30. kedd / Aktuális, Hírek   

helyesírás.mta.huElindult és már használható a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Nyelvtudományi Intézetének helyesírási tanácsadó portálja.

Az MTA Nyelvtudományi Intézet többéves fejlesztőmunkával elkészítette a helyesírás.mta.hu online helyesírási tanácsadó weblapot, amely ingyenesen áll majd a helyesírási tanácsot igénylők rendelkezésére.

A helyesiras.mta.hu alkalmazásait használva könnyen és gyorsan jó választ kaphatunk helyesírási kérdéseinkre. Ehhez csupán azt kell tudnunk, hogy kérdésünket melyik alkalmazásba írjuk be. A nagyközönség számára ingyenes honlapot Pálinkás József, az MTA elnöke indította el és tesztelte a “nagy energiás elektron gyorsító” szóösszetétel beírásával.

Mire használható?

Az alkalmazás három lehetséges helyesen írt alakot adott meg, a “részletek” fülre kattintva az is olvasható, mely helyesírási szabályok alapján. Az akadémia elnöke felhasználóbarátnak, interaktívnak, tartalmát tekintve pedig hitelesnek nevezte a portált, amely mindenki számára hozzáférhetővé teszi a magyar helyesírás szabályait.

A helyesírási tanácsadó portál egy olyan interneten át elérhető szoftvereszköz, amely segít a mindenkori helyesírási szabályzat szerinti helyesen írott alak megtalálásában. A megoldás mellett magyarázatot is ad, ezzel is igyekszik elősegíteni a tudatos helyesírási készségek elsajátítását – tájékoztatta a rendezvény résztvevőit Váradi Tamás, az MTA Nyelvtudományi Intézet munkatársa.
A tanácsadó hét témakörben – egybe- és különírás, elválasztás, ábécébe rendezés, névkereső, számok, dátumok, helyes-e így? – ad választ az érdeklődőknek.

Az oldal alkalmazásainak működéséhez használt helyesírást feldolgozó elemzők a modern nyelvtechnológia legújabb eredményein alapulnak. Az alkalmazások pontos működésének alapjául szolgáló szótárak nagysága és száma is egyedivé teszi a portál helyesírási szolgáltatását.

Mit nem tud a rendszer?

Először is azt fontos tudni, hogy mi az, amire képes, és mi az, amire nem képes a helyesiras.mta.hu. A portál alkalmazásai úgy működnek, hogy a magyar helyesírás szabályainak szabálypontjait nyelvtechnológiai eszközökkel dolgozzák fel, és ezeknek alapján tesznek javaslatot a helyes írásmódra – olvasható az oldalon. Az egyes alkalmazások tehát „nem gondolkodnak”

jegyzetfüzet kézírás (Fotó: Gazdag Tea)

Az MTA Nyelvtudományi Intézetben többéves munkával készült rendszert a nagyközönség ingyenesen veheti használatba.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek