2016. július 30.  Szombat
Közepesen felhős 23 °C Közepesen felhős
Rovatok
2016. július 30.  Szombat   Judit, Xénia
Közepesen felhős 23 °C Közepesen felhős
Mihail Jurjevics Lermontov (1814-1841) (Fotó: Wikipédia)

A párbajhős Lermontov

Antonio Vivaldi zeneszerző (Fotó: Wikipédia)

Vivaldi az évszakokon túl

George Bernard Shaw (Fotó: babelio.com)

G. B. Shaw, aki gyakran idézett magától

Caspar David Friedrich: A vándor a ködtenger felett, 1818 (Fotó: Wikiart)

“A séta a teljes magány”

A párbajhős Lermontov  
"Korunk Hőse, igen tisztelt uraim, valóban arckép, de nem egy emberé..." Egy végzetes párbaj során ellenfele pontosan célzott, s pisztolygolyója kioltotta a mindössze 27 éves Lermontov életét.
Vivaldi az évszakokon túl  
A rendkívül termékeny Vivaldinak mintegy 770 szerzeménye ismeretes. 275 éve hunyt el Bécsben Antonio Lucio Vivaldi, a zeneirodalom egyik legismertebb műve, A négy évszak komponistája.
G. B. Shaw, aki gyakran idézett magától  
"Az az aranyszabály, hogy nincsenek aranyszabályok" - vallotta a 160 éve, 1856. július 26-án született Dublinban George Bernard Shaw ír származású Nobel-díjas angol író, drámaíró.
“A séta a teljes magány”  
Szókratész, Jean-Jacques Rousseau, Petrarca, Goethe, Stendhal és Kant is útnak indult nap mint nap, és álmodozott sétálás közben.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Már használható az MTA online helyesírási portálja című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Aktuális

Már használható az MTA online helyesírási portálja

Szerző: / 2013. április 30. kedd / Aktuális, Hírek   

helyesírás.mta.huElindult és már használható a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Nyelvtudományi Intézetének helyesírási tanácsadó portálja.

Az MTA Nyelvtudományi Intézet többéves fejlesztőmunkával elkészítette a helyesírás.mta.hu online helyesírási tanácsadó weblapot, amely ingyenesen áll majd a helyesírási tanácsot igénylők rendelkezésére.

A helyesiras.mta.hu alkalmazásait használva könnyen és gyorsan jó választ kaphatunk helyesírási kérdéseinkre. Ehhez csupán azt kell tudnunk, hogy kérdésünket melyik alkalmazásba írjuk be. A nagyközönség számára ingyenes honlapot Pálinkás József, az MTA elnöke indította el és tesztelte a “nagy energiás elektron gyorsító” szóösszetétel beírásával.

Mire használható?

Az alkalmazás három lehetséges helyesen írt alakot adott meg, a “részletek” fülre kattintva az is olvasható, mely helyesírási szabályok alapján. Az akadémia elnöke felhasználóbarátnak, interaktívnak, tartalmát tekintve pedig hitelesnek nevezte a portált, amely mindenki számára hozzáférhetővé teszi a magyar helyesírás szabályait.

A helyesírási tanácsadó portál egy olyan interneten át elérhető szoftvereszköz, amely segít a mindenkori helyesírási szabályzat szerinti helyesen írott alak megtalálásában. A megoldás mellett magyarázatot is ad, ezzel is igyekszik elősegíteni a tudatos helyesírási készségek elsajátítását – tájékoztatta a rendezvény résztvevőit Váradi Tamás, az MTA Nyelvtudományi Intézet munkatársa.
A tanácsadó hét témakörben – egybe- és különírás, elválasztás, ábécébe rendezés, névkereső, számok, dátumok, helyes-e így? – ad választ az érdeklődőknek.

Az oldal alkalmazásainak működéséhez használt helyesírást feldolgozó elemzők a modern nyelvtechnológia legújabb eredményein alapulnak. Az alkalmazások pontos működésének alapjául szolgáló szótárak nagysága és száma is egyedivé teszi a portál helyesírási szolgáltatását.

Mit nem tud a rendszer?

Először is azt fontos tudni, hogy mi az, amire képes, és mi az, amire nem képes a helyesiras.mta.hu. A portál alkalmazásai úgy működnek, hogy a magyar helyesírás szabályainak szabálypontjait nyelvtechnológiai eszközökkel dolgozzák fel, és ezeknek alapján tesznek javaslatot a helyes írásmódra – olvasható az oldalon. Az egyes alkalmazások tehát „nem gondolkodnak”

jegyzetfüzet kézírás (Fotó: Gazdag Tea)

Az MTA Nyelvtudományi Intézetben többéves munkával készült rendszert a nagyközönség ingyenesen veheti használatba.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek