2015. december 01.  Kedd
Szitálás, gyenge eső 7 °C Szitálás, gyenge eső
Rovatok
2015. december 01.  Kedd   Elza
Szitálás, gyenge eső 7 °C Szitálás, gyenge eső
Mark Twain (Fotó: Mathew Brady/Wikipédia)

Mark Twain csínytevései

Advent, karácsony Asisi Szent Ferenc-templom

Hogyan készüljünk a karácsonyra?

Stefan Zweig: Sakknovella

Sakknovella

Lewis Carroll - John Tenniel: Alice Csodaországban, 1865 (Fotó: Wikipédia)

Amikor Alice megismerkedett a Csodaországgal

Mark Twain csínytevései  
Szerb Antal a gyermekkönyv Shakespeare-jének nevezi Mark Twaint, s nem véletlenül. 180 éve született Mark Twain, rendes polgári nevén Samuel Langhorne Clemens, amerikai író, publicista.
Hogyan készüljünk a karácsonyra?  
"Ádvent idején mi arra várakozunk és az után vágyhatunk: ami megtörtént..." Advent első vasárnapja a vízkereszt utáni első vasárnapig tartó karácsonyi ünnepkör és az egyházi év kezdete.
Sakknovella  
Zweig meséjében a sakk egyfajta méreg, veszedelmes tudatmódosító szer, ugyanakkor enyhíteni képes a magánzárka szellemi sivárságát, és útlevél a hírnévhez.
Amikor Alice megismerkedett a Csodaországgal  
"Igen vacak memória az, amelyik csak hátrafelé működik." 150 éve jelent meg először Lewis Carroll Alice Csodaországban című meseregénye, amely magyarul Kosztolányi Dezső fordításában nyújt teljes élményt.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Már használható az MTA online helyesírási portálja című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Aktuális

Már használható az MTA online helyesírási portálja

Szerző: / 2013. április 30. kedd / Aktuális, Hírek   

helyesírás.mta.huElindult és már használható a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Nyelvtudományi Intézetének helyesírási tanácsadó portálja.

Az MTA Nyelvtudományi Intézet többéves fejlesztőmunkával elkészítette a helyesírás.mta.hu online helyesírási tanácsadó weblapot, amely ingyenesen áll majd a helyesírási tanácsot igénylők rendelkezésére.

A helyesiras.mta.hu alkalmazásait használva könnyen és gyorsan jó választ kaphatunk helyesírási kérdéseinkre. Ehhez csupán azt kell tudnunk, hogy kérdésünket melyik alkalmazásba írjuk be. A nagyközönség számára ingyenes honlapot Pálinkás József, az MTA elnöke indította el és tesztelte a “nagy energiás elektron gyorsító” szóösszetétel beírásával.

Mire használható?

Az alkalmazás három lehetséges helyesen írt alakot adott meg, a “részletek” fülre kattintva az is olvasható, mely helyesírási szabályok alapján. Az akadémia elnöke felhasználóbarátnak, interaktívnak, tartalmát tekintve pedig hitelesnek nevezte a portált, amely mindenki számára hozzáférhetővé teszi a magyar helyesírás szabályait.

A helyesírási tanácsadó portál egy olyan interneten át elérhető szoftvereszköz, amely segít a mindenkori helyesírási szabályzat szerinti helyesen írott alak megtalálásában. A megoldás mellett magyarázatot is ad, ezzel is igyekszik elősegíteni a tudatos helyesírási készségek elsajátítását – tájékoztatta a rendezvény résztvevőit Váradi Tamás, az MTA Nyelvtudományi Intézet munkatársa.
A tanácsadó hét témakörben – egybe- és különírás, elválasztás, ábécébe rendezés, névkereső, számok, dátumok, helyes-e így? – ad választ az érdeklődőknek.

Az oldal alkalmazásainak működéséhez használt helyesírást feldolgozó elemzők a modern nyelvtechnológia legújabb eredményein alapulnak. Az alkalmazások pontos működésének alapjául szolgáló szótárak nagysága és száma is egyedivé teszi a portál helyesírási szolgáltatását.

Mit nem tud a rendszer?

Először is azt fontos tudni, hogy mi az, amire képes, és mi az, amire nem képes a helyesiras.mta.hu. A portál alkalmazásai úgy működnek, hogy a magyar helyesírás szabályainak szabálypontjait nyelvtechnológiai eszközökkel dolgozzák fel, és ezeknek alapján tesznek javaslatot a helyes írásmódra – olvasható az oldalon. Az egyes alkalmazások tehát „nem gondolkodnak”

jegyzetfüzet kézírás (Fotó: Gazdag Tea)

Az MTA Nyelvtudományi Intézetben többéves munkával készült rendszert a nagyközönség ingyenesen veheti használatba.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek