2016. május 06.  Péntek
Közepesen felhős 14 °C Közepesen felhős
Rovatok
2016. május 06.  Péntek   Frida, Ivett
Közepesen felhős 14 °C Közepesen felhős
Lázár Ervin Kossuth-díjas író budapesti otthonában (MTI Fotó: Czimbal Gyula)

Lázár Ervin mesés világa

Tar Sándor - Keresztury Tibor: A te országod, Forte Társulat, Trafó (Fotó: KNI)

Lassú terhek

Leonardo Da Vinci művészete (Fotó: Wikipédia, listal.com, Cultura.hu)

Ízelítő Leonardo da Vinci írásaiból

Szerb Antal (1901-1945) író, 1935 körül (Fotó: PIM)

Szerb Antal és az olvasó

Lázár Ervin mesés világa  
"A szeretet olyan, mint a varázslat?" Dömdödöm és Berzsián "atyja", Lázár Ervin Kossuth- és József Attila-díjas író 80 éve, 1936. május 5-én született.
Lassú terhek  
Sivár ipari környezetbe vesző felesleges ember, kocsma csilingelő játékgéppel, szürke vonatállomás – csak elvontan és jelzésszerűen látjuk mindet, mégis a bőrünk alá kúsznak és önálló életre kelnek bennünk.
Ízelítő Leonardo da Vinci írásaiból  
"Miért látunk a szemünkkel sokkal világosabban valamit álmunkban, mint amikor ébren képzeljük el?" - tette fel a kérdést a 497 éve meghalt Leonardo da Vinci.
Szerb Antal és az olvasó  
"A szabadság nemcsak egy nemzet magánügye, hanem az egész emberiségé is." 115 éve született Szerb Antal író, irodalomtörténész, az Utas és holdvilág és A világirodalom története szerzője.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Már használható az MTA online helyesírási portálja című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Aktuális

Már használható az MTA online helyesírási portálja

Szerző: / 2013. április 30. kedd / Aktuális, Hírek   

helyesírás.mta.huElindult és már használható a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Nyelvtudományi Intézetének helyesírási tanácsadó portálja.

Az MTA Nyelvtudományi Intézet többéves fejlesztőmunkával elkészítette a helyesírás.mta.hu online helyesírási tanácsadó weblapot, amely ingyenesen áll majd a helyesírási tanácsot igénylők rendelkezésére.

A helyesiras.mta.hu alkalmazásait használva könnyen és gyorsan jó választ kaphatunk helyesírási kérdéseinkre. Ehhez csupán azt kell tudnunk, hogy kérdésünket melyik alkalmazásba írjuk be. A nagyközönség számára ingyenes honlapot Pálinkás József, az MTA elnöke indította el és tesztelte a “nagy energiás elektron gyorsító” szóösszetétel beírásával.

Mire használható?

Az alkalmazás három lehetséges helyesen írt alakot adott meg, a “részletek” fülre kattintva az is olvasható, mely helyesírási szabályok alapján. Az akadémia elnöke felhasználóbarátnak, interaktívnak, tartalmát tekintve pedig hitelesnek nevezte a portált, amely mindenki számára hozzáférhetővé teszi a magyar helyesírás szabályait.

A helyesírási tanácsadó portál egy olyan interneten át elérhető szoftvereszköz, amely segít a mindenkori helyesírási szabályzat szerinti helyesen írott alak megtalálásában. A megoldás mellett magyarázatot is ad, ezzel is igyekszik elősegíteni a tudatos helyesírási készségek elsajátítását – tájékoztatta a rendezvény résztvevőit Váradi Tamás, az MTA Nyelvtudományi Intézet munkatársa.
A tanácsadó hét témakörben – egybe- és különírás, elválasztás, ábécébe rendezés, névkereső, számok, dátumok, helyes-e így? – ad választ az érdeklődőknek.

Az oldal alkalmazásainak működéséhez használt helyesírást feldolgozó elemzők a modern nyelvtechnológia legújabb eredményein alapulnak. Az alkalmazások pontos működésének alapjául szolgáló szótárak nagysága és száma is egyedivé teszi a portál helyesírási szolgáltatását.

Mit nem tud a rendszer?

Először is azt fontos tudni, hogy mi az, amire képes, és mi az, amire nem képes a helyesiras.mta.hu. A portál alkalmazásai úgy működnek, hogy a magyar helyesírás szabályainak szabálypontjait nyelvtechnológiai eszközökkel dolgozzák fel, és ezeknek alapján tesznek javaslatot a helyes írásmódra – olvasható az oldalon. Az egyes alkalmazások tehát „nem gondolkodnak”

jegyzetfüzet kézírás (Fotó: Gazdag Tea)

Az MTA Nyelvtudományi Intézetben többéves munkával készült rendszert a nagyközönség ingyenesen veheti használatba.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek