2016. február 06.  Szombat
Derült 3 °C Derült
Rovatok
2016. február 06.  Szombat   Dóra, Dorottya
Derült 3 °C Derült
Radics Béla rockzenész (Fotó: Radnóti Művelődési Ház)

Ő volt Radics Béla

Dosztojevszkij: Bűn és bűnhődés, Forte Társulat - Szkéné (Fotó: Mészáros Csaba)

Színházba járni érdemes

Könyves Kálmán a Thúróczy Krónikában (Fotó: OSZK)

Könyves Kálmán, a tudós király

Peking, a Tiltott Város, Kína (Fotó: roamchina.com)

A titokzatos Tiltott Város

Ő volt Radics Béla  
Sírján ez áll: "Minden idők legjobb magyar gitárosa." R. B. Kapitány, azaz Radics Béla gitáros, a hazai rockzene legendás alakja 70 éves lenne.
Színházba járni érdemes  
A Bűn és bűnhődés a 19. század egyik legfontosabb prózája, mind ön-, mind hatásértéke óriási. A Szkénében bemutatott Dosztojevszkij műről Hegedüs Barbara írt.
Könyves Kálmán, a tudós király  
Könyves Kálmán intézkedéseivel elévülhetetlen érdemeket szerzett az I. István által megalapozott keresztény állam megszilárdításában, külpolitikájának köszönhetően Magyarország megerősödött, meghatározó hatalommá vált.
A titokzatos Tiltott Város  
A 72 hektáros palotaegyüttes 1416 és 1911 között összesen 24 császárnak adott otthont. 595 éve, 1421. február 2-án avatták fel a pekingi Tiltott Várost.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Már használható az MTA online helyesírási portálja című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Aktuális

Már használható az MTA online helyesírási portálja

Szerző: / 2013. április 30. kedd / Aktuális, Hírek   

helyesírás.mta.huElindult és már használható a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Nyelvtudományi Intézetének helyesírási tanácsadó portálja.

Az MTA Nyelvtudományi Intézet többéves fejlesztőmunkával elkészítette a helyesírás.mta.hu online helyesírási tanácsadó weblapot, amely ingyenesen áll majd a helyesírási tanácsot igénylők rendelkezésére.

A helyesiras.mta.hu alkalmazásait használva könnyen és gyorsan jó választ kaphatunk helyesírási kérdéseinkre. Ehhez csupán azt kell tudnunk, hogy kérdésünket melyik alkalmazásba írjuk be. A nagyközönség számára ingyenes honlapot Pálinkás József, az MTA elnöke indította el és tesztelte a “nagy energiás elektron gyorsító” szóösszetétel beírásával.

Mire használható?

Az alkalmazás három lehetséges helyesen írt alakot adott meg, a “részletek” fülre kattintva az is olvasható, mely helyesírási szabályok alapján. Az akadémia elnöke felhasználóbarátnak, interaktívnak, tartalmát tekintve pedig hitelesnek nevezte a portált, amely mindenki számára hozzáférhetővé teszi a magyar helyesírás szabályait.

A helyesírási tanácsadó portál egy olyan interneten át elérhető szoftvereszköz, amely segít a mindenkori helyesírási szabályzat szerinti helyesen írott alak megtalálásában. A megoldás mellett magyarázatot is ad, ezzel is igyekszik elősegíteni a tudatos helyesírási készségek elsajátítását – tájékoztatta a rendezvény résztvevőit Váradi Tamás, az MTA Nyelvtudományi Intézet munkatársa.
A tanácsadó hét témakörben – egybe- és különírás, elválasztás, ábécébe rendezés, névkereső, számok, dátumok, helyes-e így? – ad választ az érdeklődőknek.

Az oldal alkalmazásainak működéséhez használt helyesírást feldolgozó elemzők a modern nyelvtechnológia legújabb eredményein alapulnak. Az alkalmazások pontos működésének alapjául szolgáló szótárak nagysága és száma is egyedivé teszi a portál helyesírási szolgáltatását.

Mit nem tud a rendszer?

Először is azt fontos tudni, hogy mi az, amire képes, és mi az, amire nem képes a helyesiras.mta.hu. A portál alkalmazásai úgy működnek, hogy a magyar helyesírás szabályainak szabálypontjait nyelvtechnológiai eszközökkel dolgozzák fel, és ezeknek alapján tesznek javaslatot a helyes írásmódra – olvasható az oldalon. Az egyes alkalmazások tehát „nem gondolkodnak”

jegyzetfüzet kézírás (Fotó: Gazdag Tea)

Az MTA Nyelvtudományi Intézetben többéves munkával készült rendszert a nagyközönség ingyenesen veheti használatba.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek