2015. július 06.  Hétfő
Közepesen felhős 34 °C Közepesen felhős
Rovatok
2015. július 06.  Hétfő   Csaba
Közepesen felhős 34 °C Közepesen felhős
Csontváry Kosztka Tivadar: Önarckép, 1900 körül (Fotó: Magyar Nemzeti Galéria)

Csontváry géniusza

Rippl Rónai József: Szinyei-Merse Pál, 1911 (Forrás: MNG)

Szinyei Merse Pál a szabadban

hemingway-head

Búcsú a fegyverektől

Túry Mária: Semmelweis, 1953 (Fotó: pinteraukcioshaz.hu/A nagy kép a szegedi Egyetem (SOTE) tulajdona)

A Semmelweis-nap

Csontváry géniusza  
"Az élet nem elmélet, az élet valóság, amely kötelességgel jár mindennel és mindenkivel szemben" - írta önéletrajzában Csontváry Kosztka Tivadar, a modern magyar képzőművészet egyik legnagyobb hatású alakja.
Szinyei Merse Pál a szabadban  
Legjobb művei az élet szeretetét és a természet szépségét fejezik ki ma is érvényes módon. Szinyei Merse Pál festő, a magyar plein air festészet megteremtője 170 éve született.
Búcsú a fegyverektől  
"A világ mindenkit megtör, s aztán sokan lesznek erősek ott, ahol megtörtek." 54 éve halt meg Ernest Hemingway, aki reménytelen szerelmi történetét a világirodalom egyik legismertebb háborús regényében örökítette meg.
A Semmelweis-nap  
Minden év július elseje a magyar egészségügy legnagyobb ünnepe. Ezen a napon született Semmelweis Ignác orvos, a magyar orvostudomány egyik legnagyobb alakja.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Már használható az MTA online helyesírási portálja című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Aktuális

Már használható az MTA online helyesírási portálja

Szerző: / 2013. április 30. kedd / Aktuális, Hírek   

helyesírás.mta.huElindult és már használható a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Nyelvtudományi Intézetének helyesírási tanácsadó portálja.

Az MTA Nyelvtudományi Intézet többéves fejlesztőmunkával elkészítette a helyesírás.mta.hu online helyesírási tanácsadó weblapot, amely ingyenesen áll majd a helyesírási tanácsot igénylők rendelkezésére.

A helyesiras.mta.hu alkalmazásait használva könnyen és gyorsan jó választ kaphatunk helyesírási kérdéseinkre. Ehhez csupán azt kell tudnunk, hogy kérdésünket melyik alkalmazásba írjuk be. A nagyközönség számára ingyenes honlapot Pálinkás József, az MTA elnöke indította el és tesztelte a “nagy energiás elektron gyorsító” szóösszetétel beírásával.

Mire használható?

Az alkalmazás három lehetséges helyesen írt alakot adott meg, a “részletek” fülre kattintva az is olvasható, mely helyesírási szabályok alapján. Az akadémia elnöke felhasználóbarátnak, interaktívnak, tartalmát tekintve pedig hitelesnek nevezte a portált, amely mindenki számára hozzáférhetővé teszi a magyar helyesírás szabályait.

A helyesírási tanácsadó portál egy olyan interneten át elérhető szoftvereszköz, amely segít a mindenkori helyesírási szabályzat szerinti helyesen írott alak megtalálásában. A megoldás mellett magyarázatot is ad, ezzel is igyekszik elősegíteni a tudatos helyesírási készségek elsajátítását – tájékoztatta a rendezvény résztvevőit Váradi Tamás, az MTA Nyelvtudományi Intézet munkatársa.
A tanácsadó hét témakörben – egybe- és különírás, elválasztás, ábécébe rendezés, névkereső, számok, dátumok, helyes-e így? – ad választ az érdeklődőknek.

Az oldal alkalmazásainak működéséhez használt helyesírást feldolgozó elemzők a modern nyelvtechnológia legújabb eredményein alapulnak. Az alkalmazások pontos működésének alapjául szolgáló szótárak nagysága és száma is egyedivé teszi a portál helyesírási szolgáltatását.

Mit nem tud a rendszer?

Először is azt fontos tudni, hogy mi az, amire képes, és mi az, amire nem képes a helyesiras.mta.hu. A portál alkalmazásai úgy működnek, hogy a magyar helyesírás szabályainak szabálypontjait nyelvtechnológiai eszközökkel dolgozzák fel, és ezeknek alapján tesznek javaslatot a helyes írásmódra – olvasható az oldalon. Az egyes alkalmazások tehát „nem gondolkodnak”

jegyzetfüzet kézírás (Fotó: Gazdag Tea)

Az MTA Nyelvtudományi Intézetben többéves munkával készült rendszert a nagyközönség ingyenesen veheti használatba.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek