2017. augusztus 21.  Hétfő
Közepesen felhős 20 °C Közepesen felhős
Rovatok
2017. augusztus 21.  Hétfő   Sámuel, Hajna
Közepesen felhős 20 °C Közepesen felhős

Szent István emlékezetének napja

Új szereplőket keres a Barátok közt

Elvis Presley emlékére

Ki volt “Edvárd, a walesi fekete herczeg”?

Szent István emlékezetének napja  
Államalapító Szent István ünnepe, nemzeti ünnep, az egyik legrégibb magyar ünnepnap.
Új szereplőket keres a Barátok közt  
Az RTL Klub sorozata 15 éven felüli, új szereplőket keres: a Barátok közt leendő arcait négy időpontban válogatja a csatorna.
Elvis Presley emlékére  
A rock and roll királya, Elvis Presley az amerikai álom megtestesítője volt, ám a dollármilliókért hajtva a legszebb férfikorban gyógyszerek rabjaként halt meg éppen 40 évvel ezelőtt.
Ki volt “Edvárd, a walesi fekete herczeg”?  
Az eddig véltnél jóval kevesebb vér tapad a Fekete Herceg néven is ismert Eduárd walesi herceg.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Pierre Cardin, az uniszex divat megteremtője című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Aktuális

Pierre Cardin, az uniszex divat megteremtője

Szerző: / 2012. július 8. vasárnap / Aktuális, Háttér   

Ruhák férfiaknak és nőknek, babakocsi, toll, óra, szemüveg, parfüm, bútor, de repülőgépet és autót is kialakítanak Cardin stílusban. Pierre Cardin élő hatalom a divattervezés és a stílusalakítás terén.

Pierre Cardin francia divattervező, divatház-tulajdonos 90 éves, 1922. július 2-án (egyes források szerint július 7-én) született.

Eredetileg Pietro Cardininek hívták, s gazdag borkereskedő apja a hetedik, egyben legkisebb gyerekekétől azt kívánta, hogy építészetet tanuljon. Őt azonban ifjú korától a ruhakészítés érdekelte. Saint-Étienne városában beállt egy szabóhoz, s itt készítette első ruhakreációját, a szabászatot pedig Vichyben tanulta.

New Look

Alighogy a háború hullámai elcsitultak, 1944-ben Párizsba költözött, és rajzoló lett a Paquin-divatháznál, de már rögtön lehetőséget kapott, s 1946-ban részt vehetett a Jean Cocteau rendezésében készült A szép és a szörnyeteg című film jelmezeinek tervezésében.
A következő évben a Christian Dior körhöz csatlakozott, a kosztümök és kabátok felelőseként – e fontos, hagyományosan férfiakra bízott poszton 1950-ig dolgozott. Egyike lett az “új stílus” (New Look) kreátorainak. Cardin aktuális női New Look-kollekcióba tervezett rövid, az alakot hangsúlyozó szoknyákat. Itt alkotta meg híres, hosszú fekete szoknyából és testhez álló santung kosztümkabátból álló bárkosztümjét.

1949-ben önálló divatházat alapított. A korábbinál csinosabbá, elegánsabbá tette a női divatot, de elsősorban a férfidivat forradalmasítójaként szerzett hírnevet. Szakított az angol merevséggel, s a ruhák mellett kiegészítőket is tervezett az erősebbik nem számára.
Cardin az üzletszervezésben is példaadónak bizonyult, a mérvadó divattervezők közül elsőként használta márkanevét (voltaképpen személynevét) licencüzletek nyitásához, eleinte Franciaországban, majd világszerte. Ezzel az haute-couture-t a szélesebb közönség számára is közelebb hozta.

1959-ben – nem kis kockázatot vállalva – ő volt az első, aki az exkluzív modellek mellett “pret-a-porter” (kész viselet) divatot is kreált. Modelljeit a Lafayette Áruházban árulták. Üzleti számításai beváltak, vagyona rohamosan gyarapodni kezdett. A kézi varrást gépire cserélte, s csökkentette az árakat. Egy évvel később a férfiak számára készített készruha-kollekciót, ezek egyike volt az ujjatlan szmoking.

Uniszex

A hatvanas évek változása rá is hatással volt: bemutatta futurisztikus kollekcióját. Híres volt avantgárd stílusáról, a nők körében gallér és ujj nélküli miniruhákat hozott divatba, amelyeket elütő színű geometriai mintákkal díszített. 1966-ban találta ki az uniszex divatot. Később a miniről áttért a maxira, és kollekciójába bevonta a mértani formájú kiegészítőket is (bizsuk, táskák).
Az elsők között gyártatott védjegyével ellátott készruhákat férfiak és nők számára a világ számos országában, csaknem húsz éve Magyarországon is. Kapható babakocsi, toll, óra, szemüveg, parfüm (Cardin, Choc és Énigme), bútor, de repülőgépet és autót is kialakítanak Cardin stílusban.
Az élvonalban volt akkor is, mikor a tervezők elkezdtek a védjegyükkel ellátott készruhákat gyártatni. Tervezett egyenruhákat – pl. a MALÉV személyzetének-, vagy az olimpiára utazó magyar sportolók viseletét.

1970 óta az Espace Pierre Cardin Theatre tulajdonosa, ami színház, kiállítóterem és vendéglátóegység egyszerre. Éttermi hálózata a világ több nagyvárosában működik Maxim néven. 1985-ben elnyerte a Divat Oscarját, 1991-től az UNESCO tiszteletbeli nagykövete, emellett a francia Becsületrend kitüntetettje. Ő az egyetlen divatdiktátor, aki akadémiai tag, bár legmagasabb iskolai végzettsége egy esti tanfolyamon szerzett könyvelői képesítés. Cardint 1992-ben választottak meg a Francia Művészeti Akadémia tagjává, a ceremónián a hagyományos zöld helyett a saját műhelyében készíttetett sötétkék frakkban jelent meg. Az akadémiától aranykardot és stílszerűen aranygyűszűt kapott.

Cardin ma hatalmas birodalom tulajdonosa: több száz céget birtokol a világ jó néhány országban, ahol mintegy kétszáz-ezren dolgoznak a neve alatt futó cégeknél, egyebek mellett négy színháza is van (pl a párizsi Théâtre des Ambassadeurs), de szállodákat, más kastélyokat is tulajdonol, és médiaérdekeltségei vannak. Az ő tulajdonában van ma Marquis de Sade délfranciaországi kastélya is.

De hogy minden téren ott hagyja egyéniségének nyomát: új irodalmi díjat hívott nemrég életre az olasz-francia divattervező. A nők között is igencsak népszerű Giacomo Casanova (1725-1798) íróról elnevezett Casanova-díj zsűrijének elnöke is Cardin lesz. Az új díjat egy francia nyelvű európai író kapja, akinek nevéhez legalább egy francia nyelvű könyv fűződik. A díj névadója, Casanova is franciául írta meg emlékiratait, hiszen a XVIII. században a francia volt a legelterjedtebb nyelv Európában.

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek