2017. szeptember 22.  Péntek
Közepesen felhős 11 °C Közepesen felhős
Rovatok
2017. szeptember 22.  Péntek   Móric
Közepesen felhős 11 °C Közepesen felhős

Jack Kirby 100

Caligula, az őrült császár

“Tényleg nincs itt más?”

Anekdota estére – Aki meggyújtotta a gitárját

Jack Kirby 100  
100 éve, 1917. augusztus 28-án született New Yorkban Jack Kirby, a képregény atyja, az amerikai populáris kultúra megkerülhetetlen alakja.
Caligula, az őrült császár  
2005 éve született Caligula római császár, aki uralkodása alatt szörnyen kegyetlen és gátlástalanul pazarló volt.
“Tényleg nincs itt más?”  
D. Magyari Imre nem csak kulturális kalandozásairól mesél a Bécs - Kulturális kalandozások című könyvében. Nem csak. Történelmi visszatekintésekkel kiegészítve beszámol tapasztalatairól és humorral átszőtt élményeiről is.
Anekdota estére – Aki meggyújtotta a gitárját  
Jimi Hendrix 1967-ben szó szerint lejátszotta a színpadról a világ pop-élvonalát.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) A halloween legendája című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Blog

A halloween legendája

Szerző: / 2014. október 31. péntek / Blog, Cultura   

HalloweenA boszorkák, szellemek és vámpírok kelta eredetű éjszakája mára gyerekbarát eseménnyé szelídült a világ minden részén. Október 31-én ünnepeljük a halloweent, amelynek elnevezése az angol All Hallows Eve kifejezésből származik. Ez magyarul annyit tesz: mindenszentek előestéje.

Bár sokan a magyar hagyományoktól távol eső divatnak és pénzkiadási őrületnek tartják, mára akárcsak a világ számos országában, ha kissé más formában is, de Magyarországon is meghonosodni látszódik az angolszász eredetű halloween ünnepe. Az elnevezés az angol All Hallows Eve kifejezés rövidülése, ami magyarul mindenszentek előestéjét jelenti.

A keltáknál ekkor ért véget a nyár, ekkor terelték a szarvasmarhát a legelőről az istállókba, ünnepelték az újévet, egyszerre hódolva a Napisten és a Holtak Ura előtt. A druidák hite szerint e napon tért vissza a földre azoknak a bűnösöknek a lelke, akik az előző esztendőben haltak meg, és azóta állatok testében “léteztek”. Hogy ne az élők testét foglalják el, a házakban ilyenkor kioltották a tüzet, és hátborzongató ruhákban parádéztak, elijesztve a holtakat. Áldozatokat is bemutattak, hogy engesztelést szerezzenek a lelkek számára, és egyengessék útjukat a mennyei örömök felé.

A töklámpás legendája

A középkori hiedelmek szerint a mindenszenteket megelőző nap végezték üzelmeiket a boszorkányok és varázslók, ma is több okkult szekta tartja úgy, hogy ilyenkor a szellemi és a fizikai világ érintésnyire kerül egymástól, és ekkor a legnagyobb erejű a mágia. A 8. századtól terjedt el az a hiedelem, hogy a torz vonásokkal “ékesített”, tökből faragott lámpások megvédik az utazókat a rossz szellemektől.

A halloween 1840 körül került Amerikába, amikor az írországi burgonyaínség következtében ezrek vándoroltak ki az óceánon túlra és vitték magukkal szokásaikat. A legenda szerint létezett egy Jack O’Lantern nevű ír falusi kovácsmester, aki annyira zsugori volt, hogy halála után a pokolba sem nyert bebocsátást. Ehelyett arra ítéltetett, hogy örökké bolyongjon, kezében lámpással keresve nyugvóhelyét. Az eredeti lámpás kivájt cukorrépa volt, benne egy izzó széndarabbal, az ünnep tengerentúli meghonosításával a répa helyét a tök foglalta el. A halloween hagyományos színe a fekete és a narancssárga, napjainkban ezek a bíbor, a zöld és a vörös színekkel egészültek ki.

Daniel Maclise: Snap-Apple Night, 1833

A szörnyet is szörnnyel

A mindenszenteket megelőző nap mára elvesztette eredeti jelentőségét, a kereskedelemben ugyanakkor megmaradt, az üzletek kirakatait az ünnep jelképei díszítik, és több országban a televíziók horrorfilm-maratont sugároznak. A halloween ma főként a gyermekek fantáziáját ragadja meg, akik különféle jelmezeket öltenek, lámpásokat készítenek a kivájt tökökből (jack-o-lantern), és házról házra vándorolva “rémisztő” fenyegetésekkel édességeket és gyümölcsöt “zsarolnak” ki az ott-lakóktól (trick or treat, azaz csíny vagy finomság). A gyerekek mellett felnőttek számára is rendeznek jelmezes halloween-partikat. A kóbor lelkek éjszakáján Amerikában felvonulásokat tartanak, a mulatság éjszakai bárokban folytatódik egészen hajnalig.

Halloween éjjelén a “szörnyételek” is divatosak: a gyerekek is fogyaszthatják a paradicsomból készült “vérlevest”, a “véres ujjat”, amely hosszúra vágott sült krumpli és frankfurti virsli ketchuppal, a “kukacos földet” (csokoládé puding fekete “kukac” díszítéssel), vagy “Drakula vérpudingját” (vanília puding málna- vagy epermártással leöntve). A felnőttek Halloween-kenyeret sütnek: a gyümölcskenyérben gyűrűt rejtenek el, aki megtalálja, tudhatja, hogy a következő évben férjhez megy vagy megnősül. Az italok készülhetnek gyümölcsből, felnőtteknek alkohollal, a lényeg, hogy élelmiszerfestéktől jó véresek – azaz pirosak – legyenek.

Az ünnep számtalan, főként persze amerikai regény, képregény és film tárgya, talán a leghíresebb John Carpenter Halloween című, több folytatást megélt horrorfilmje. Idén is kapunk rémfilmet az ünnepre; Az ismeretlen Drakula című újabb, az alaptörténettől teljesen elrugaszkodott Drakula-feldolgozást tekinthetik meg az érdeklődők a mozikban.

 Magyarországon is rendeznek Halloween Fesztivált a fővárosban, ennek keretében tök-, smink- és jelmezversenyre is várják a vállalkozó kedvűeket. Az ünnephez kapcsolódva félelmetes programokkal, “nemszeretem” állatokkal, köztük valódi vért szürcsölő vámpírdenevérekkel várják halloweenkor, pénteken késő estig a látogatókat a Szegedi Vadasparkban. Az érdi TökJó Fesztivál pedig az ősi kelta hagyományokon nyugvó, angolszász országokban elterjedt halloween ünnep szokásait követi. Október 31-én este ismét megnyílnak a győri állatkert kapui, a fáklyákkal és lámpásokkal megvilágított park rejtelmes szórakozást kínál kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Címkék:

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek