2017. október 22.  Vasárnap
Pára 9 °C Pára
Rovatok
2017. október 22.  Vasárnap   Előd
Pára 9 °C Pára

A teremtő lángész – Egy kultuszkép története

Turay Ida, mindenki Dusikája

Eger várának védelme

50 éves a Hair musical

A teremtő lángész – Egy kultuszkép története  
Madarász Viktor halálának centenáriuma alkalmából A teremtő lángész - Egy kultuszkép története címmel kamarakiállítás nyílt nyílt az MNG-ben.
Turay Ida, mindenki Dusikája  
110 éve, 1907. szeptember 28-án született Rákospalotán Turay Ida, a múlt századi magyar színjátszás egyik legközkedveltebb alakja.
Eger várának védelme  
465 évvel ezelőtt, 1552. október 17-én Dobó István kapitány vezetésével az egri vár védői visszaverték az ostromló török hadat.
50 éves a Hair musical  
50  éve, 1967. október 17-én mutatták be a hippikultúra és a vietnami háború elleni tiltakozó mozgalom jelképévé vált Hair című musicalt.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Megjött a Télapó című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Blog

Megjött a Télapó

Szerző: / 2016. december 6. kedd / Blog, Cultura   

Mikulás, Télapó (Fotó: pixabay.com) “Itt van már az udvaron. / Toporog a hóban. // Teli zsákja a tiéd, / dúskálhatsz a jóban.” Miért kapnak ajándékot a gyerekek december 6-án, Miklós napján (néhol 5-én)?

Szent Miklós ünnepe, Mikulás napja

GAZDAG ERZSI: MEGJÖTT A TÉLAPÓ

Szánon jött. A hegyeken
fenyők búcsúztatták.
Zsákját tükrös hegyi tón
vízilányok varrták.

Medvék mézet gyűjtöttek
nyár derekán néki.
S egy kosárban áfonyát
küldött az ősz néni.

Pirosszemű mókusok
mogyorója csörren.
S megcsendül a kicsi szán
csengője a csöndben.

Itt van már az udvaron.
Toporog a hóban.
Teli zsákja a tiéd,
dúskálhatsz a jóban.

A karácsonyi szokások nem voltak mindig egyformák, az idők során nagyon sokat változtak, de sok állandó vonás máig fennmaradt. Az egyik az ajándékozás szokása, a másik az örökzöldek felhasználása. Általánosan elterjedt hiedelem volt, hogy az ajándékokat földöntúli lény hozza. A 16. századtól német területen terjedt el a Mikulás, akinek a naptár szerint külön ünnepnapja van december 6-én. Szent Miklós püspök a középkorban népszerű szent volt, aki a szegényekkel és a gyermekekkel tett jót, s ezért az ő napja az ajándékozó jóság ünnepe lett. A legenda szerint három szegény lány ablakába éjjel három zacskó aranyat tett, hogy megszabadítsa őket a szegénységtől, és tisztességesen férjhez mehessenek. Az ő tettének emlékére azután december 6-a előestéjén megajándékozzák a gyermekeket.

Országonként változik azonban a szokás, vannak-e kísérői vagy sem, megjelenik-e ő maga, vagy csak ajándékát hagyja cipőben, facipőben, harisnyában, amit számára a gyerekek készítettek. Ha vannak kísérői, igen gyakran ördögnek öltözött, ijesztő figurák, s ilyenkor a Mikulás jutalmaz és büntet is. Elsősorban Ausztriában szokás, de Magyarországon is egyes falvakban, hogy zajos, álarcos kísérettel, krampuszokkal érkezik a Mikulás a házakhoz, kísérői láncokat rázogatnak, s bizony megcsapják azt a gyereket, aki nem tanult rendesen.

A Miklós-járás hagyományai szerint a Mikulásnak öltözött személy betér azokba a házakba, ahol gyermekek vannak. Vizsgáztatja, imádkoztatja, majd tudásuk és viselkedésük szerint megajándékozza vagy megfenyíti a legkisebbeket. A büntetést a kíséretében lévő ördögre (krampuszra) bízza, aki virgácsot tart a kezében.

Világszerte se szeri, se száma a karácsonyi kalácsoknak, gyümölcskenyereknek, stolleneknek, panettonéknak. A Provence-ból származó calissonhoz – amelynek receptje a 15. század óta változatlan – a kandírozott gyümölcsöt összekeverik mandulával, és tésztába töltve 90 fokon rézüstben főzik. Ezt követően egy kis kör alakú formába töltik a masszát, majd cukormázzal bevonva helyezik a sütőbe. A tetejét is színes kandírozott gyümölcsökkel díszítik.

Mikulás, Santa Claus (Fotó: pixabay.com)

A Mikulás általában prémes kabátot, süveget, csizmát visel, öltözete a püspökök ruhájára emlékeztet, azonban nagyon sok változata lehetséges. Képe sok helyütt összeolvadt a Télapóval vagy Karácsonyapóval, és a méltóságteljes, kísérettel érkező püspökből jóságos öreg apóka lett. A szokások keveredése folytán nemcsak december 6-i ünnepnapján jár házról házra, hanem beállt a karácsonyi ajándékhozók népes táborába is.

A Mikulást azután a német protestantizmus korában az 1600-as évek elejétől kiszorította a Kisjézus vagy Jézuska (Jesuskind, Christkind, le Petit Jésus), mert akkor úgy gondolták, hogy nem helyes, ha a szülők, amikor karácsonyeste gyermekeik ágyába ajándékot tesznek, azt mondják, Szent Miklós hozta, mert gyermekeik szeretetét elfordítják az ünnep főszereplőjétől, Jézustól.

Mikulás, Télapó (Fotó: pixabay.com)

De minden országban van egy jellegzetes téli figura, a tél megszemélyesítője, aki ajándékot visz ma is. A volt Szovjetunióban Fagyapónak (Gyed Moroz), Franciaországban Karácsonyapónak (Pere Noel) hívták és hívják ma is. Amerikában, Angliában a neve Santa Claus (Szent Miklós), s mindig jóakaratú, vidám figura. Egy régi leírásból ilyennek ismerjük meg:

“Öreg, öreg, nagyon öreg, szürke szakállú úr a neve Karácsony, aki nagyon családias vendég, mindenkit meglátogat: gazdagot-szegényt egyaránt.”

Miklós többek között a hajósok és a gyermekek védőszentje is. Alakja érdekes módon egyesíti magában két szent: Szent Miklós és Jézust megsegítő, az egyik első karácsonyfa-ábrázoláson található Szent Kristóf tulajdonságait. Mindketten a gyermekek védelmezői is.

A Mikulást kísérő ördög vagy krampusz (helyenként Elf) szavaltatja, énekelteti, kikérdezi a gyermekeket. Ha kell, virgácsot is ad, amelyet a szülők jól látható helyre tesznek, hogy alkalomadtán figyelmeztessék a gyereket a Mikulásnak tett ígéretére. Nyugati szomszédainknál a krampuszok, ezek az ördög formájú lények egyenesen azzal fenyegetik meg a rosszakat, hogy elviszik őket a pokolba.

Sok családban azonban nemigen emlegetnek ajándékhozókat. Régi szokás szerint a szülők és gyerekek, rokonok és barátok megajándékozzák egymást, minden hiedelem, mese nélkül. Az ajándékozás ősi hagyománya ünnepélyesebbé, örömtelibbé varázsolja a karácsonyi időszakot, a várakozást.

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek