2017. március 24.  Péntek
Közepesen felhős 7 °C Közepesen felhős
Rovatok
2017. március 24.  Péntek   Gábor, Karina
Közepesen felhős 7 °C Közepesen felhős

Ovidius átváltozásai

Mexikói táj magyar ecsettel

“…nem kell aggódnunk Krúdy jövője miatt”

Glenn Close 70

Ovidius átváltozásai  
2060 éve született Ovidius római költő, akit bár az egyik legkiemelkedőbb római költőként emlegetünk, elsősorban a szerelmi költészet édesszavú költőjeként tartja számon az utókor.
Mexikói táj magyar ecsettel  
Teásbögre-dísz és Salma Hayek-mozi után musical lett Fridából, a közép-amerikai festészet egyik igazán egyéni hangú képviselőjéből.
“…nem kell aggódnunk Krúdy jövője miatt”  
Beszélgetés Krúdy Gyuláról az íróról és a magánemberről és Kemény Gábor Krúdy körül című, 16 stilisztikai tanulmányt tartalmazó kötetéről.
Glenn Close 70  
Saját bevallása szerint a magánéletben normális, a filmvásznon azonban őrült és meggondolatlan dolgokat is művelhet.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Megjött a Télapó című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Blog

Megjött a Télapó

Szerző: / 2016. december 6. kedd / Blog, Cultura   

Mikulás, Télapó (Fotó: pixabay.com) “Itt van már az udvaron. / Toporog a hóban. // Teli zsákja a tiéd, / dúskálhatsz a jóban.” Miért kapnak ajándékot a gyerekek december 6-án, Miklós napján (néhol 5-én)?

Szent Miklós ünnepe, Mikulás napja

GAZDAG ERZSI: MEGJÖTT A TÉLAPÓ

Szánon jött. A hegyeken
fenyők búcsúztatták.
Zsákját tükrös hegyi tón
vízilányok varrták.

Medvék mézet gyűjtöttek
nyár derekán néki.
S egy kosárban áfonyát
küldött az ősz néni.

Pirosszemű mókusok
mogyorója csörren.
S megcsendül a kicsi szán
csengője a csöndben.

Itt van már az udvaron.
Toporog a hóban.
Teli zsákja a tiéd,
dúskálhatsz a jóban.

A karácsonyi szokások nem voltak mindig egyformák, az idők során nagyon sokat változtak, de sok állandó vonás máig fennmaradt. Az egyik az ajándékozás szokása, a másik az örökzöldek felhasználása. Általánosan elterjedt hiedelem volt, hogy az ajándékokat földöntúli lény hozza. A 16. századtól német területen terjedt el a Mikulás, akinek a naptár szerint külön ünnepnapja van december 6-én. Szent Miklós püspök a középkorban népszerű szent volt, aki a szegényekkel és a gyermekekkel tett jót, s ezért az ő napja az ajándékozó jóság ünnepe lett. A legenda szerint három szegény lány ablakába éjjel három zacskó aranyat tett, hogy megszabadítsa őket a szegénységtől, és tisztességesen férjhez mehessenek. Az ő tettének emlékére azután december 6-a előestéjén megajándékozzák a gyermekeket.

Országonként változik azonban a szokás, vannak-e kísérői vagy sem, megjelenik-e ő maga, vagy csak ajándékát hagyja cipőben, facipőben, harisnyában, amit számára a gyerekek készítettek. Ha vannak kísérői, igen gyakran ördögnek öltözött, ijesztő figurák, s ilyenkor a Mikulás jutalmaz és büntet is. Elsősorban Ausztriában szokás, de Magyarországon is egyes falvakban, hogy zajos, álarcos kísérettel, krampuszokkal érkezik a Mikulás a házakhoz, kísérői láncokat rázogatnak, s bizony megcsapják azt a gyereket, aki nem tanult rendesen.

A Miklós-járás hagyományai szerint a Mikulásnak öltözött személy betér azokba a házakba, ahol gyermekek vannak. Vizsgáztatja, imádkoztatja, majd tudásuk és viselkedésük szerint megajándékozza vagy megfenyíti a legkisebbeket. A büntetést a kíséretében lévő ördögre (krampuszra) bízza, aki virgácsot tart a kezében.

Világszerte se szeri, se száma a karácsonyi kalácsoknak, gyümölcskenyereknek, stolleneknek, panettonéknak. A Provence-ból származó calissonhoz – amelynek receptje a 15. század óta változatlan – a kandírozott gyümölcsöt összekeverik mandulával, és tésztába töltve 90 fokon rézüstben főzik. Ezt követően egy kis kör alakú formába töltik a masszát, majd cukormázzal bevonva helyezik a sütőbe. A tetejét is színes kandírozott gyümölcsökkel díszítik.

Mikulás, Santa Claus (Fotó: pixabay.com)

A Mikulás általában prémes kabátot, süveget, csizmát visel, öltözete a püspökök ruhájára emlékeztet, azonban nagyon sok változata lehetséges. Képe sok helyütt összeolvadt a Télapóval vagy Karácsonyapóval, és a méltóságteljes, kísérettel érkező püspökből jóságos öreg apóka lett. A szokások keveredése folytán nemcsak december 6-i ünnepnapján jár házról házra, hanem beállt a karácsonyi ajándékhozók népes táborába is.

A Mikulást azután a német protestantizmus korában az 1600-as évek elejétől kiszorította a Kisjézus vagy Jézuska (Jesuskind, Christkind, le Petit Jésus), mert akkor úgy gondolták, hogy nem helyes, ha a szülők, amikor karácsonyeste gyermekeik ágyába ajándékot tesznek, azt mondják, Szent Miklós hozta, mert gyermekeik szeretetét elfordítják az ünnep főszereplőjétől, Jézustól.

Mikulás, Télapó (Fotó: pixabay.com)

De minden országban van egy jellegzetes téli figura, a tél megszemélyesítője, aki ajándékot visz ma is. A volt Szovjetunióban Fagyapónak (Gyed Moroz), Franciaországban Karácsonyapónak (Pere Noel) hívták és hívják ma is. Amerikában, Angliában a neve Santa Claus (Szent Miklós), s mindig jóakaratú, vidám figura. Egy régi leírásból ilyennek ismerjük meg:

“Öreg, öreg, nagyon öreg, szürke szakállú úr a neve Karácsony, aki nagyon családias vendég, mindenkit meglátogat: gazdagot-szegényt egyaránt.”

Miklós többek között a hajósok és a gyermekek védőszentje is. Alakja érdekes módon egyesíti magában két szent: Szent Miklós és Jézust megsegítő, az egyik első karácsonyfa-ábrázoláson található Szent Kristóf tulajdonságait. Mindketten a gyermekek védelmezői is.

A Mikulást kísérő ördög vagy krampusz (helyenként Elf) szavaltatja, énekelteti, kikérdezi a gyermekeket. Ha kell, virgácsot is ad, amelyet a szülők jól látható helyre tesznek, hogy alkalomadtán figyelmeztessék a gyereket a Mikulásnak tett ígéretére. Nyugati szomszédainknál a krampuszok, ezek az ördög formájú lények egyenesen azzal fenyegetik meg a rosszakat, hogy elviszik őket a pokolba.

Sok családban azonban nemigen emlegetnek ajándékhozókat. Régi szokás szerint a szülők és gyerekek, rokonok és barátok megajándékozzák egymást, minden hiedelem, mese nélkül. Az ajándékozás ősi hagyománya ünnepélyesebbé, örömtelibbé varázsolja a karácsonyi időszakot, a várakozást.

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek