2017. október 21.  Szombat
Pára 7 °C Pára
Rovatok
2017. október 21.  Szombat   Orsolya
Pára 7 °C Pára

A teremtő lángész – Egy kultuszkép története

Turay Ida, mindenki Dusikája

Eger várának védelme

50 éves a Hair musical

A teremtő lángész – Egy kultuszkép története  
Madarász Viktor halálának centenáriuma alkalmából A teremtő lángész - Egy kultuszkép története címmel kamarakiállítás nyílt nyílt az MNG-ben.
Turay Ida, mindenki Dusikája  
110 éve, 1907. szeptember 28-án született Rákospalotán Turay Ida, a múlt századi magyar színjátszás egyik legközkedveltebb alakja.
Eger várának védelme  
465 évvel ezelőtt, 1552. október 17-én Dobó István kapitány vezetésével az egri vár védői visszaverték az ostromló török hadat.
50 éves a Hair musical  
50  éve, 1967. október 17-én mutatták be a hippikultúra és a vietnami háború elleni tiltakozó mozgalom jelképévé vált Hair című musicalt.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) A nap képe – Az 1100 éves Öreg szil című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Kultúra+

A nap képe – Az 1100 éves Öreg szil

Szerző: / 2014. március 20. csütörtök / Kultúra+, Nap képe   

1100 éves Öreg szil, Az év fája 2014, Bulgária, Szliven (Fotó: treeoftheyear.org)Az év európai fája versenyben a győztes 77 ezernél több szavazattal a bolgár öreg szil lett, második lett a gödöllői vén vackor, harmadik a lengyelországi Wybicki tölgye.

Az öreg szil Szliven városának fő jelképe és egyben ősrégi néma tanúja viharos és hősi múltjának. Jelentős történelmi vagy helyi események alkalmával a szil körül különböző rendezvények kerülnek megrendezésre, melyek azt a helyi élet központjává tették. Szliven tengerszint feletti magasságát is először éppen itt mérték meg. A fa körül szoktak elvezetni a különböző felvonulások és tüntetések útvonalai.

Napjainkban a helybéliek többsége ide az öreg szilfa alá beszéli meg a fontos találkozókat. Ám az utazóknak és a külföldieknek is kulcsfontosságú tájékozódási pontként szolgál. Része a város arculatának és a következő nemzedék számára a múlttal összekötő kapcsot jelenti majd.

Az eredményt Brüsszelben, az Európai Parlament épületében jelentették be szerda este. A díjat a Szent István Egyetem nevében a fát benevező Czóbel Szilárd egyetemi docens és Gyuricza Csaba, a Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar dékánja vette át. A várost Péterfi Csaba, a polgármesteri kabinet vezetője képviselte – közölte Gödöllő Város Önkormányzata csütörtökön az MTI-vel.

A gödöllői mellett cseh, bolgár, ír, szlovák, lengyel, skót, francia, olasz és walesi fák versenyeztek, elsősorban történetük és kevésbé kinézetük alapján.

A gödöllői Botanikus Kertben álló vackor az ország egyik legöregebb, 20 méter magas, három méter kerületű, még mindig termő vadkörtefája. A 18. században Grassalkovich Antal gróf ezer vadkörtét ültetett, mivel egy vadászat során egy vadkörtefán lelt menedéket a sebzett vad elől. A fa történetében érdekes még, hogy 1849-ben Kossuth is itt írta meg a Függetlenségi Nyilatkozatot, de az öreg vackort a szerelmesek fájának is nevezik, mert állítólag Andrássy gróf is itt ismerte meg Sissit.

Eddig kétszer nyerte magyar fa a fődíjat: 2012-ben egy felsőmocsoládi hársfa, 2013-ban pedig az egri termálfürdő platánja lett a győztes hét ország jelöltjei közül. Az európai versenyt az Ökotárs Alapítvány cseh testvérszervezete, a Nadace Partnerství, az Európai Földtulajdonosok Szövetsége és a TetraPak szervezte.    

Az év fája versenyt Magyarországon is megszervezik, győztese indulhat az európai megmérettetésen. A Szent István Egyetem botanikus kertjében álló, körülbelül 300 éves vadkörtefa az ország egyik legtekintélyesebb méretű és legidősebb fája. A szép és “ereje teljében” lévő fa tavaly majdnem 50 ezer termést hozott.

1100 éves Öreg szil, Az év fája 2014, Bulgária, Szliven

A szavazatok
A galériában a fák megtekinthetők

1. helyezett  – Öreg szil (Bulgária) – 77526 szavazat
2. helyezett  – A gödöllői óriás vackor (Magyarország) – 36925 szavazat
3. helyezett  – Wybicki tölgye Bedominban (Lengyelország) – 16768 szavazat
4. helyezett  – Zechenter kerti tölgy (Szlovákia) – 10169 szavazat
5. helyezett  – Višňová oltalmazó tölgye (Csehország) – 8211 szavazat
6. helyezett  – Begardi csenevész tölgy (Franciaország) – 4989 szavazat
7. helyezett  – Niel Gow tölgye (Skócia) – 1740 szavazat
8. helyezett  – Birr vári szürke nyár (Írország) – 1517 szavazat
9. helyezett  – Tölgy a Holtak kapuja előtt (Wales) – 1093 szavazat
10. helyezett  – A természet harmóniájának fája (Olaszország) – 689 szavazat

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek