Quantcast
Borúra derűs irodalom - Cultura.hu
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Borúra derűs irodalom című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Kultúra

Borúra derűs irodalom

Szerző: / 2015. június 28. vasárnap / Kultúra, Képzőművészet   

Sajdik Ferenc grafikus, karikaturista, rajzfilmrendező (Fotó: MTI) A Pom Pom meséi és A nagy ho-ho-horgász c. rajzfilm-sorozatokról is ismert művésznek Csukás István, Kipling és Arany János írásaihoz is születtek rajzai. Borúra derűs irodalom címmel nyílik tárlata Sajdik Ferenc grafikusművésznek.

Borúra derűs irodalom – Sajdik Ferenc tárlata

Borúra derűs irodalom címmel nyílik meg csütörtökön Sajdik Ferenc Kossuth- és Hazám díjas, valamint Prima Primissima díjjal is kitüntetett grafikus, karikaturista tárlata a budapesti Örkény István Könyvesbolt Cultiris Galériájában.

Sajdik Ferenc kiállítás a Cultiris Galériában (Fotó: Sajdik Ferenc / Cultiris Galéria)Már-már rajongunk azonnal felismerhető, egyedülálló stílusú rajzaiért, kedvesen groteszk, esendő, összetéveszthetetlen karakterű figuráiért, portréiért, nagy sikerű, mára legendává vált rajzfilmjeiért és könyvillusztrációért.

Mint a Kossuth Kiadó MTI-hez eljuttatott közleménye fogalmaz, a tárlaton megtekinthető rajzok – köztük a grafikus Petőfi Sándor A helység kalapácsa című művéhez készített illusztrációja vagy az Ilyenek a lovagok című alkotás – mindent elmondanak Sajdik Ferenc világlátásáról, életszemléletéről és az élet iránti szeretetéről: nincs benne harag vagy gyűlölet és a bánatot is másként éli meg a megszokottnál.

„Senki se gondolja, hogy ez a világnézet felületes, empátia nélküli. Sőt! Sajdik nyomán vegyük tudomásul, hogy ez éppúgy művészet, mint életünk más formákban kifejezett drámái, így tragikus ábrázolása … Megmutatja, hogy a gyermekkor csodássá tehető, a felnőttek pedig többségükben mosolyogni valóan csetlő-botlók nagyképű, fontoskodó, álságos világukban” – idézi a közlemény Vámos Tibor akadémikus laudációját, amely a 2014-es Hazám Díj átadásakor hangzott el.

A 84 éves Sajdik Ferenc nevéhez olyan, évtizedek óta gyerekek és felnőttek számára egyaránt népszerű rajzfilmek fűződnek, mint a Pom Pom meséi, A nagy ho-ho-horgász vagy a Gombóc Artúr. Nehéz eldönteni, hogy a gyerekek vagy szüleik kedvelték jobban az esendő, csokizabáló Gombóc Artúrt és társait. Az ő nevéhez fűződött az 1980-as években a nagyon humoros bontottcsirke-reklámfilm, s a televízióban az esti torna főcíme. Emellett több száz könyvillusztrációja jelent meg, többek között rajzai születtek Csukás István, Moravia, Kipling, Tabi László, Peterdi Pál, Békés Pál és Arany János írásaihoz is.

Sajdik Ferenc az 1990-es évek óta nem rajzol újságba, könyveket azonban azóta is szívesen illusztrál, és az utóbbi években táblaképeket, portrékat is készít.

A Borúra derűs irodalom című kiállítást csütörtökön Kernács Gabriella művészettörténész nyitja meg, a tárlat szeptember 5-ig látogatható a Cultiris Galériában.

Arany János: Haja, haja, hagyma-haja (Fotó: Sajdik Ferenc / Cultiris Galéria)

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek