2017. szeptember 20.  Szerda
Gyengén felhős 14 °C Gyengén felhős
Rovatok
2017. szeptember 20.  Szerda   Friderika
Gyengén felhős 14 °C Gyengén felhős

Caligula, az őrült császár

“Tényleg nincs itt más?”

Anekdota estére – Aki meggyújtotta a gitárját

Egyenes beszéd

Caligula, az őrült császár  
2005 éve született Caligula római császár, aki uralkodása alatt szörnyen kegyetlen és gátlástalanul pazarló volt.
“Tényleg nincs itt más?”  
D. Magyari Imre nem csak kulturális kalandozásairól mesél a Bécs - Kulturális kalandozások című könyvében. Nem csak. Történelmi visszatekintésekkel kiegészítve beszámol tapasztalatairól és humorral átszőtt élményeiről is.
Anekdota estére – Aki meggyújtotta a gitárját  
Jimi Hendrix 1967-ben szó szerint lejátszotta a színpadról a világ pop-élvonalát.
Egyenes beszéd  
Spirót olvasni jó, Spirót olvasni kötelező, ha nem kisebb eltökéltség, mint a Magyarország iránti felfokozott kiváncsiság és úgymond az önmagában is boldogító vegytiszta világmegismerés vágya érdeklődésünk mozgatórugója.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Kassowitz Félix, azaz Kasso című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Kultúra

Kassowitz Félix, azaz Kasso

Szerző: / 2017. május 17. szerda / Kultúra, Képzőművészet   

Kassowitz Félix (Kasso) (1907-1983) (Fotó: lyonker.hu) 110 éve született Kassowitz Félix (Kasso) Munkácsy-díjas grafikus és karikaturista. Pályatársa, Kaján Tibor mondta róla: “az egyszerűség zsenije volt, aki felismerte a népművészet és a karikatúraművészet rokonságát”.

Kassowitz Félix 1907. május 17-én született Bécsben. Kereskedelmi iskolát végzett, majd 22 éves koráig szerkesztőségi gyorsíróként kereste kenyerét. 1930-ban Párizsba utazott szerencsét próbálni, ám egy betegség hosszabb időre ágyhoz kötötte. A kórházi magány és a betegség feledtetésére karikatúrákat kezdett rajzolni, amelyeket hamarosan a Le Rire című hetilap is leközölt Kasso aláírással, ezután rendszeresen jelentek meg munkái.

Kassowitz Félix (Kasso) (1907-1983) grafikus, karikaturista (Fotó: lyonker.hu)Néhány év párizsi tartózkodás után visszatért Pestre, ahol a Bajza utca 68. szám alatti bérház egyik bérelt műtermében Macskássy Gyulával és Halász Jánossal (aki később John Halas néven lett világhírű) létrehozta a Coloriton elnevezésű céget. Kezdetben reklámgrafikákkal foglalkoztak, majd animációs reklámfilmeket készítettek. Néhány éves fennállásuk alatt mintegy 30-40 filmecskét gyártottak, legemlékezetesebb a Darmol reklámja, s a színes rajz- és bábreklámoknak hatalmas sikerük volt. Igaz, hogy egy kétperces film elkészítése egy hónapig tartott, mert Berlinbe kellett küldeniük a negatívokat kidolgozásra, de mindig sok megbízásuk volt és filmjeik színvonala technikailag is sokat javult.

A sikerek ellenére 1935-ben hármasuk felbomlott, s Kasso visszatért a karikatúrához, a Pesti Hírlap, a Magyarország, a Tükör közölte munkáit. A negyvenes évek elején részt vett a magyar rajzfilm megteremtésében, tagja volt a Gyémántkrajcár népmese megfilmesítési munkálatait előkészítő stábnak. 1943-ban azonban bombatalálat érte az épületet, ahol a film rajzait és háttereit tárolták, s minden addig elkészített anyag elveszett. A II. világháború idején munkaszolgálatba hurcolták, ám a napi borzalmak, a nyomasztó valóság rettenete sem szegte alkotókedvét, Deportálás című rajzsorozata ennek a korszaknak sajátos hangulatú lenyomata.

A háború után rövid ideig a Rajzos Híradók elkészítésében segédkezett, majd a karikatúráknak szentelte életét. Töretlen népszerűségét biztosító munkái a Fülesben, a Népszabadságban, a Szabad Szájban, a Tükörben jelentek meg. A “Kasso” aláírás a határozott vonalú, a legteljesebb egyszerűségre és rajzi tisztaságra törekvő, ám gondolatokkal telített rajzok védjegye lett. Ahogy pályatársa, Kaján Tibor mondta róla:

Kassowitz Félix (Kasso) (1907-1983) iskolaszer hirdetés plakátja (Fotó: kArton Galéria)“az egyszerűség zsenije volt, aki felismerte a népművészet és a karikatúraművészet rokonságát.”

Rajzaival, majd a hatvanas évektől kezdve plakátjaival több kiállításon is részt vett: 1947-ben a Nemzeti Szalonban szerepelt, 1953-ban az Ernst Múzeumban egy plakátművészeti kiállításon jelentek meg munkái, 1958-ban a Sportmúzeum “Sportkarikatúra” tárlatán, majd 1975-ben a Jubileumi karikatúra kiállításon láthatták rajzait. Kasso rajzok címmel önálló albuma jelent meg 1957-ben. Munkásságáért 1968-ban Munkácsy-díjjal tüntették ki.

Nagy büszkesége volt Péter fia, aki 1956-ban elhagyta Magyarországot, s Franciaországban lett filmrendező. Az ő fia a mára már világhírűvé vált színész-rendező Mathieu Kassowitz, akit az Amélie csodálatos élete című nagy sikerű filmből a magyar nézők is ismerhetnek.

Az 1983. április 13-án elhunyt Kassowitz Félix munkáiból 2006-ban a kArton Galériában kiállítást rendeztek, amelyen karikatúrái, grafikái, valamint munkavédelmi plakátjai mellett Macskássy Gyulával közösen készített animációs-filmjei is láthatók voltak. Egy rajongója kezdeményezésére az interneten elérhető a Kassowitz Félix Karikatúra Múzeum, ahol a plakátok, rajzok, róla szóló írások mellett feleségének és fiának rajzai is megtalálhatók.

Kassowitz Félix (Kasso): Televízió - karikatúra (Fotó: lyonker.hu)

Kassowitz Félix (Kasso): Egy pohár rum - karikatúra (Fotó: kArton Galéria)

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek