2017. május 30.  Kedd
Közepesen felhős 27 °C Közepesen felhős
Rovatok
2017. május 30.  Kedd   Janka, Zsanett
Közepesen felhős 27 °C Közepesen felhős

John Fitzgerald Kennedy 100

A kiegyezés napja

Palásthy Ágnes: Arabella sportol

Lechner összes

John Fitzgerald Kennedy 100  
100 éve, 1917. május 29-én született Brookline-ban John F. Kennedy, az Egyesült Államok harmincötödik elnöke.
A kiegyezés napja  
150 éve, a kiegyezés évére Ausztriának szüksége volt Magyarországra, hogy birodalmi státusát fenntarthassa.
Palásthy Ágnes: Arabella sportol  
Palásthy Ágnes meséje hatalmas kaland gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt.
Lechner összes  
Lechner Ödön a nemzeti építészet apostola volt, aki alkotásaival ma is hat. Aki kinyitja ezt a szép albumot, megtapasztalja művészi erejét.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Kassowitz Félix, azaz Kasso című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Kultúra

Kassowitz Félix, azaz Kasso

Szerző: / 2017. május 17. szerda / Kultúra, Képzőművészet   

Kassowitz Félix (Kasso) (1907-1983) (Fotó: lyonker.hu) 110 éve született Kassowitz Félix (Kasso) Munkácsy-díjas grafikus és karikaturista. Pályatársa, Kaján Tibor mondta róla: “az egyszerűség zsenije volt, aki felismerte a népművészet és a karikatúraművészet rokonságát”.

Kassowitz Félix 1907. május 17-én született Bécsben. Kereskedelmi iskolát végzett, majd 22 éves koráig szerkesztőségi gyorsíróként kereste kenyerét. 1930-ban Párizsba utazott szerencsét próbálni, ám egy betegség hosszabb időre ágyhoz kötötte. A kórházi magány és a betegség feledtetésére karikatúrákat kezdett rajzolni, amelyeket hamarosan a Le Rire című hetilap is leközölt Kasso aláírással, ezután rendszeresen jelentek meg munkái.

Kassowitz Félix (Kasso) (1907-1983) grafikus, karikaturista (Fotó: lyonker.hu)Néhány év párizsi tartózkodás után visszatért Pestre, ahol a Bajza utca 68. szám alatti bérház egyik bérelt műtermében Macskássy Gyulával és Halász Jánossal (aki később John Halas néven lett világhírű) létrehozta a Coloriton elnevezésű céget. Kezdetben reklámgrafikákkal foglalkoztak, majd animációs reklámfilmeket készítettek. Néhány éves fennállásuk alatt mintegy 30-40 filmecskét gyártottak, legemlékezetesebb a Darmol reklámja, s a színes rajz- és bábreklámoknak hatalmas sikerük volt. Igaz, hogy egy kétperces film elkészítése egy hónapig tartott, mert Berlinbe kellett küldeniük a negatívokat kidolgozásra, de mindig sok megbízásuk volt és filmjeik színvonala technikailag is sokat javult.

A sikerek ellenére 1935-ben hármasuk felbomlott, s Kasso visszatért a karikatúrához, a Pesti Hírlap, a Magyarország, a Tükör közölte munkáit. A negyvenes évek elején részt vett a magyar rajzfilm megteremtésében, tagja volt a Gyémántkrajcár népmese megfilmesítési munkálatait előkészítő stábnak. 1943-ban azonban bombatalálat érte az épületet, ahol a film rajzait és háttereit tárolták, s minden addig elkészített anyag elveszett. A II. világháború idején munkaszolgálatba hurcolták, ám a napi borzalmak, a nyomasztó valóság rettenete sem szegte alkotókedvét, Deportálás című rajzsorozata ennek a korszaknak sajátos hangulatú lenyomata.

A háború után rövid ideig a Rajzos Híradók elkészítésében segédkezett, majd a karikatúráknak szentelte életét. Töretlen népszerűségét biztosító munkái a Fülesben, a Népszabadságban, a Szabad Szájban, a Tükörben jelentek meg. A “Kasso” aláírás a határozott vonalú, a legteljesebb egyszerűségre és rajzi tisztaságra törekvő, ám gondolatokkal telített rajzok védjegye lett. Ahogy pályatársa, Kaján Tibor mondta róla:

Kassowitz Félix (Kasso) (1907-1983) iskolaszer hirdetés plakátja (Fotó: kArton Galéria)“az egyszerűség zsenije volt, aki felismerte a népművészet és a karikatúraművészet rokonságát.”

Rajzaival, majd a hatvanas évektől kezdve plakátjaival több kiállításon is részt vett: 1947-ben a Nemzeti Szalonban szerepelt, 1953-ban az Ernst Múzeumban egy plakátművészeti kiállításon jelentek meg munkái, 1958-ban a Sportmúzeum “Sportkarikatúra” tárlatán, majd 1975-ben a Jubileumi karikatúra kiállításon láthatták rajzait. Kasso rajzok címmel önálló albuma jelent meg 1957-ben. Munkásságáért 1968-ban Munkácsy-díjjal tüntették ki.

Nagy büszkesége volt Péter fia, aki 1956-ban elhagyta Magyarországot, s Franciaországban lett filmrendező. Az ő fia a mára már világhírűvé vált színész-rendező Mathieu Kassowitz, akit az Amélie csodálatos élete című nagy sikerű filmből a magyar nézők is ismerhetnek.

Az 1983. április 13-án elhunyt Kassowitz Félix munkáiból 2006-ban a kArton Galériában kiállítást rendeztek, amelyen karikatúrái, grafikái, valamint munkavédelmi plakátjai mellett Macskássy Gyulával közösen készített animációs-filmjei is láthatók voltak. Egy rajongója kezdeményezésére az interneten elérhető a Kassowitz Félix Karikatúra Múzeum, ahol a plakátok, rajzok, róla szóló írások mellett feleségének és fiának rajzai is megtalálhatók.

Kassowitz Félix (Kasso): Televízió - karikatúra (Fotó: lyonker.hu)

Kassowitz Félix (Kasso): Egy pohár rum - karikatúra (Fotó: kArton Galéria)

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek