2017. szeptember 20.  Szerda
Gyengén felhős 14 °C Gyengén felhős
Rovatok
2017. szeptember 20.  Szerda   Friderika
Gyengén felhős 14 °C Gyengén felhős

Caligula, az őrült császár

“Tényleg nincs itt más?”

Anekdota estére – Aki meggyújtotta a gitárját

Egyenes beszéd

Caligula, az őrült császár  
2005 éve született Caligula római császár, aki uralkodása alatt szörnyen kegyetlen és gátlástalanul pazarló volt.
“Tényleg nincs itt más?”  
D. Magyari Imre nem csak kulturális kalandozásairól mesél a Bécs - Kulturális kalandozások című könyvében. Nem csak. Történelmi visszatekintésekkel kiegészítve beszámol tapasztalatairól és humorral átszőtt élményeiről is.
Anekdota estére – Aki meggyújtotta a gitárját  
Jimi Hendrix 1967-ben szó szerint lejátszotta a színpadról a világ pop-élvonalát.
Egyenes beszéd  
Spirót olvasni jó, Spirót olvasni kötelező, ha nem kisebb eltökéltség, mint a Magyarország iránti felfokozott kiváncsiság és úgymond az önmagában is boldogító vegytiszta világmegismerés vágya érdeklődésünk mozgatórugója.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Máthé Erzsi 90 című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Kultúra

Máthé Erzsi 90

Szerző: / 2017. május 16. kedd / Kultúra, Teátrum   

Máthé Erzsi színművésznő (Fotó: Katona József Színház) 90 éves Máthé Erzsi, aki nemcsak a drámai szerepekben alakított nagyszerűen, de a humora is kiváló, karikírozó képessége vígjátékokban kitűnően érvényesült.

Máthé Erzsi Mertz Erzsébet néven Budafokon született 1927. május 16-án. 1945-ben lett az Országos Színészegyesület Színiiskolájának hallgatója, majd 1948-ban friss diplomával a zsebében a Vígszínházhoz szerződött. Szendrő József színpadi alakításait kevéssé őrzi az emlékezet, viszont neki köszönhető a magyar színésztársadalom számos kiválóságának pályára állítása. Kálmán György és Máthé Erzsi karrierjét ő indította el Pécsett, neki köszönhető, hogy Latinovits Zoltán és Hofi Géza. Máthé Erzsi 1949-ben férjhez ment a rendkívül művelt, sikeres és jóvágású Szendrő Józsefhez, akivel nyolc évig élt együtt, ám kisfiuk halála után elváltak, majd másodszor is férjhez ment, de az sem hozta meg a boldogságot.

Máthé Erzsi színművésznő Margit körúti lakásának erkélyén. Háttérben az Országúti Ferencesek temploma látszik, 1964 (Fotó: Fortepan)1952-ben Pécsre, aztán az ország első számú társulatához, a budapesti Nemzeti Színházhoz került, 1983-ban a Katona József Színház tagja lett.

Rendkívül sokoldalú művész, zengő, tiszta hangjával gyönyörűen beszéli a magyar nyelvet. Alkati adottságai miatt – királynői tartás, zengő, mély orgánum – pályája kezdetétől fogva sok klasszikus hősnő, és kemény, nagyszájú, olykor brutális nőalak szerepének megformálását bízták rá. Fenséges volt mint Klütaimnésztra (Aiszkhülosz: Oreszteia), Margit királynő (Shakespeare: III. Richárd), Xiména (Corneille: Cid), Martirió (Lorca: Bernarda Alba háza), Gertrudis (Katona: Bánk bán), Rhédey Eszter (Móricz: Úri muri), Goneril (Shakespeare: Lear király).

Csakhamar kiderült, hogy a humora is kiváló, karikírozó képessége vígjátékokban kitűnően érvényesült: Kamilla (Szigligeti: Liliomfi), Kukuskina (Osztrovszkij: Jövedelmező állás). Televíziós kívánságműsorokban ma is rendszeresen kérik a nézők egyik emlékezetes sikerét, a Balázs Péterrel közös, fergeteges humorú kabaréjelenetet, amelyben egy írástudatlan, idős parasztasszonyt alakít. Tábori Nórával együtt évekig ők voltak a Szeszélyes évszakok Juliska-Mariska párosa.

Máthé Erzsi több filmben és tévéjátékban szerepelt: Külvárosi legenda (1957), Égrenyíló ablak (1959), A hamis Izabella (1968), Nem élhetek muzsikaszó nélkül (1979), A szeleburdi család (1987). Ő játszotta Marjáknét, a házvezetőnőt a Fekete város című Mikszáth-regény nagy sikerű, Zsurzs Éva rendezte televíziós változatában.

Pályájának íve nem volt mindig töretlen. 1966-ban úgy érezte, elég volt: egy egész évadot kihagyott, Marokkóba követte a férjét. Amikor hazatért, a szakma, a kritikusok és a közönség is szeretettel, várakozással fogadta.

 Szeszélyes évszakok - Máthé Erzsi és Tábori Nóra (Fotó: Médiaklikk)

Megalakulása óta hűséges tagja a Katona József Színháznak, ahol visszavonulásáig jó szerepeket kapott és szeretetteljes légkör veszi ma is körül. Számára a színészet hivatás. Erről egy alkalommal úgy nyilatkozott, hogy ő mindig csak és kizárólag a színészetnek élt, együtt akart élni a szerepekkel, a külvilág számára nem létezett. A színpad az igazi szerelme, nélküle elárvultnak érzi magát, haza is mindig csak vendégségbe járt. 2017 januárjában a hirado.hu portálon jelent meg Sárán Judit interjúja, melyben a színésznő így vallott:

– “Mire vágysz még?
– Egészségre. Én nagyon szeretek élni, májusi gyerek vagyok, nagyon várom a májust, szeretném a 90-et megélni. Szeretem az életet, nem csömörlöttem meg tőle.
-Jó lenne 120 évig élni?
– Oh, igen, van ez a sanzon. Minden fizikai fájdalom ellenére, szeretek élni. Nem mondtam egyszer sem, hogy Uram, most már fejezzük be, mert aludnék. Félek a haláltól. Szörnyű ez. Mi az, hogy elmenni? Van bennem egy félelem, egy tartás, ez idős korban már megvan az emberben. Csak még mindig akarok maradni. Élni akarok!”

Több mint hatvan éve szolgálja Tháliát, és mindent megkapott, amit ezen a pályán kapni lehet. Kétszeres Jászai Mari-díjas (1956, 1971), érdemes művész (1976), kiváló művész (1981), Kossuth-díjas (1985), a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja (1998), 2000 óta a Nemzet Színésze. 2004-ben a legjobb női mellékszereplőnek járó Vastaps díjjal tüntették ki, az idei, 38. Magyar Filmszemlén életműdíjat kapott. A Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjével 1997-ben tüntették ki.

A Katonában minden évben átadják a Máthé Erzsi-díjat, amelyet az egész évadban nyújtott kiemelkedő munkáért ítélnek oda. A díjat Máthé Erzsi színművész alapította tizenkét éve saját erőből, és tartja fent azóta is.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek