2017. április 26.  Szerda
Közepesen felhős 14 °C Közepesen felhős
Rovatok
2017. április 26.  Szerda   Ervin
Közepesen felhős 14 °C Közepesen felhős

Az őrültek a legnagyobb rajongók

Tömörkény István, Szeged krónikása

Jack Nicholson 80

Mindennapi magányunk

Az őrültek a legnagyobb rajongók  
Stephen King 1987-es Tortúra című regényének filmadaptációjánál is bátrabb lett a Karinthy Színházban bemutatott mű.
Tömörkény István, Szeged krónikása  
100 éve, 1917. április 24-én hunyt el Tömörkény István író, régész és etnográfus, Móra Ferenc barátja és munkatársa.
Jack Nicholson 80  
Április 22-én lett 80 éves Jack Nicholson háromszoros Oscar-díjas, maró gúnyt és iróniát sugárzó, provokatív kiszólásairól híres színész.
Mindennapi magányunk  
Szabó Istvánt nagy hatású filmjeiben foglalkoztatta már a szerelem lélektana, a diktatúra természetrajza, a művészet és a hatalom bonyolult viszonyrendszere. Simon Stephens Távoli dal című monodrámáját Józan László játszhatta el a Vígszínházban.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Ő volt Memphis Slim című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Kultúra

Ő volt Memphis Slim

Szerző: / 2015. szeptember 3. csütörtök / Kultúra, Zenevilág   

Memphis Slim jazz-zongorista, énekes (Fotó: Listal / by Dave Darnell / The Commercial Appeal)) Együtt játszott a műfaj legjelentősebb zenészeivel, köztük John Lee Hookerrel, Muddy Watersszel és T. Bone Walkerral. Memphis Slim amerikai dzsessz-zongorista, énekes 100 éve, 1915. szeptember 3-án született.

John Len Chatman néven látta meg a napvilágot 1915. szeptember 3-án Memphisben. Apja, Peter Chapman szintén zenész volt, ezért nem meglepő, hogy fia már hétévesen, autodidakta módon tanult meg zongorázni. Példaképétől, Roosevelt Sykestól, a századelő egyik nagy zongorista egyéniségétől leste el a szakma fortélyait.

Memphis Slim jazz-zongorista, énekes (Fotó: Listal)Úgy tartják, hogy apja nevét tiszteletből vette fel 1940 környékén, a chicagói Okeh Recordsnál készített első lemezén már ez a név szerepelt. Bár 1941-től kiadott albumain Memphis Slim becenevével szerepelt. Az első felvételek közül való a Beer Drinking Woman, illetve az Everyday I Have The Blues, amely egyike a blues műfaj leggyakrabban feldolgozott darabjainak.

Saját zenekarát, a Houserockerst 1944-ben alapította. A negyvenes évek végétől szerzeményei rendszeresen szerepeltek a rhythm and blues listákon, a sok változatban ismert Messin Around az első helyre került. A Blue and Lonesome, a Help Me Some, valamint az ötvenes évek elején megjelent Mother Earth című dalával is sikert aratott. Alan Lomax népzenekutatónak 1947-ben sikerült közös felvételre bírnia Memphis Slimet, Big Bill Broonzyt és Sonny Boy Williamsont.

Az ötvenes évek végétől együtt lépett fel Willie Dixonnal, a műfaj legjelentősebb bőgősével, párizsi koncertjükről legendás album született. A hatvanas évek elejétől John Lee Hookerrel, Muddy Watersszel, T. Bone Walkerral, Roosevelt Sykesszal, Sonny Terryvel együtt az Európában zajló amerikai folk- és bluesfesztiválok állandó résztvevője volt. Ennek eredménye volt például az amerikai Canned Heat együttessel készült 1973-as lemeze, rajta egyebek között a Five Long Years című számmal. Memphis Slim kétszer (1976-ban és 1981-ben) lépett fel Magyarországon. Veseelégtelenségben halt meg 1988. február 24-én.

Címkék: ,

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek