2017. szeptember 24.  Vasárnap
Közepesen felhős 11 °C Közepesen felhős
Rovatok
2017. szeptember 24.  Vasárnap   Gellért, Mercédesz
Közepesen felhős 11 °C Közepesen felhős

Mechwart András munkássága

Jack Kirby 100

Caligula, az őrült császár

“Tényleg nincs itt más?”

Mechwart András munkássága  
110 éve, 1907. június 14-én halt meg Mechwart András gépészmérnök, a Ganz gyár legjelentősebb fejlesztője, a forgóeke, a hengerszék, a gőzkazán feltalálója.
Jack Kirby 100  
100 éve, 1917. augusztus 28-án született New Yorkban Jack Kirby, a képregény atyja, az amerikai populáris kultúra megkerülhetetlen alakja.
Caligula, az őrült császár  
2005 éve született Caligula római császár, aki uralkodása alatt szörnyen kegyetlen és gátlástalanul pazarló volt.
“Tényleg nincs itt más?”  
D. Magyari Imre nem csak kulturális kalandozásairól mesél a Bécs - Kulturális kalandozások című könyvében. Nem csak. Történelmi visszatekintésekkel kiegészítve beszámol tapasztalatairól és humorral átszőtt élményeiről is.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Ő volt Memphis Slim című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Kultúra

Ő volt Memphis Slim

Szerző: / 2015. szeptember 3. csütörtök / Kultúra, Zenevilág   

Memphis Slim jazz-zongorista, énekes (Fotó: Listal / by Dave Darnell / The Commercial Appeal)) Együtt játszott a műfaj legjelentősebb zenészeivel, köztük John Lee Hookerrel, Muddy Watersszel és T. Bone Walkerral. Memphis Slim amerikai dzsessz-zongorista, énekes 100 éve, 1915. szeptember 3-án született.

John Len Chatman néven látta meg a napvilágot 1915. szeptember 3-án Memphisben. Apja, Peter Chapman szintén zenész volt, ezért nem meglepő, hogy fia már hétévesen, autodidakta módon tanult meg zongorázni. Példaképétől, Roosevelt Sykestól, a századelő egyik nagy zongorista egyéniségétől leste el a szakma fortélyait.

Memphis Slim jazz-zongorista, énekes (Fotó: Listal)Úgy tartják, hogy apja nevét tiszteletből vette fel 1940 környékén, a chicagói Okeh Recordsnál készített első lemezén már ez a név szerepelt. Bár 1941-től kiadott albumain Memphis Slim becenevével szerepelt. Az első felvételek közül való a Beer Drinking Woman, illetve az Everyday I Have The Blues, amely egyike a blues műfaj leggyakrabban feldolgozott darabjainak.

Saját zenekarát, a Houserockerst 1944-ben alapította. A negyvenes évek végétől szerzeményei rendszeresen szerepeltek a rhythm and blues listákon, a sok változatban ismert Messin Around az első helyre került. A Blue and Lonesome, a Help Me Some, valamint az ötvenes évek elején megjelent Mother Earth című dalával is sikert aratott. Alan Lomax népzenekutatónak 1947-ben sikerült közös felvételre bírnia Memphis Slimet, Big Bill Broonzyt és Sonny Boy Williamsont.

Az ötvenes évek végétől együtt lépett fel Willie Dixonnal, a műfaj legjelentősebb bőgősével, párizsi koncertjükről legendás album született. A hatvanas évek elejétől John Lee Hookerrel, Muddy Watersszel, T. Bone Walkerral, Roosevelt Sykesszal, Sonny Terryvel együtt az Európában zajló amerikai folk- és bluesfesztiválok állandó résztvevője volt. Ennek eredménye volt például az amerikai Canned Heat együttessel készült 1973-as lemeze, rajta egyebek között a Five Long Years című számmal. Memphis Slim kétszer (1976-ban és 1981-ben) lépett fel Magyarországon. Veseelégtelenségben halt meg 1988. február 24-én.

Címkék: ,

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek