2017. július 24.  Hétfő
Szitálás, gyenge eső 22 °C Szitálás, gyenge eső
Rovatok
2017. július 24.  Hétfő   Kinga, Kincső
Szitálás, gyenge eső 22 °C Szitálás, gyenge eső

Idősebb Alexandre Dumas kalandos élete

“Számomra nincs más választás”

I. Károly, a magyar Anjou-ház alapítója

Séta a prágai Károly hídon

Idősebb Alexandre Dumas kalandos élete  
Idősebb Alexandre Dumas népszerűségének titka nagyon egyszerű, műveiben minden olyan elem benne van, amely lebilincseli az olvasót.
“Számomra nincs más választás”  
Egy 1957-es szovjet hivatalos közlés szerint 70 évvel ezelőtt, 1947. július 17-én halt meg Raoul Wallenberg, aki 1945. január 17-én tűnt el.
I. Károly, a magyar Anjou-ház alapítója  
675 éve, 1342. július 16-án hunyt el I. Károly, azaz Károly Róbert, a háromszor koronázott király. Uralkodása alatt fénykorát élte a lovagi kultúra, terjedt az írásbeliség, kolduló szerzetesrendek honosodtak meg az országban.
Séta a prágai Károly hídon  
Hatszázhatvan éve, 1357. július 9-én kezdték el építeni Prága és a világ egyik leghíresebb kőhídját, a cseh főváros egyik jelképének számító Károly hidat.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) A Csillagok háborúja Leia hercegnője című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Szubkultúra

A Csillagok háborúja Leia hercegnője

Szerző: / 2016. december 28. szerda / Szubkultúra, Filmvilág   

Star Wars - Carrie Fisher (Fotó: listal.com)A Star Wars-filmek Leia hercegnőjeként ismertté vált Carrie Fisherről kevesen tudják, hogy íróként is nevet szerzett, forgatókönyvíróként pedig több film társírója is volt.

Életének 60. évében elhunyt Carrie Fisher, amerikai színésznő, a Star Wars-filmek Leia hercegnője. Az amerikai színésznő december 23-án, egy Londonból Los Angelesbe tartó repülőgépen súlyos szívrohamot kapott, akkor sikerült stabilizálni az állapotát, ám kritikus állapotban szállították kórházba. Helyi idő szerint december 27-én a kora délelőtti órákban hunyt el Los Angelesben. A család szóvivője, Simon Halls közleményben jelentette be a színésznő halálhírét.

Carrie Fisher (1956-2016) színésznő, forgatókönyvíró (Fotó: listal.com)

Carrie Frances Fisher 1956. október 21-én született Beverly Hillsben, Debbie Reynolds színésznő első férje, Eddie Fisher énekes gyermekeként. Alig két éves volt, amikor szülei elváltak, és apja Elizabeth Taylor színésznőt vette el feleségül. Az iskolát magánúton végezte el, mivel elkísérte édesanyját annak fellépéseire. Színészkedni a ’70-es évek elején kezdett és előbb színpadon debütált, az Irene című, 1973-as Broadway-darabban volt, amelyben a főszerepet anyja játszotta.

Miután végképp a színészi pálya mellett döntött, elvégezte a London’s Central School nyelv- és drámaszakát. Első filmszerepét 1975-ben Warren Beatty, Goldie Hawn és Lee Grant mellett a Sampon című Hal Ashby-filmben kapta.

A hírnév azután érte utol, hogy megkapta a Star Wars: Egy új reményben (Csillagok háborúja) című filmben a lázadók emblematikus figuráját, Leia Organa hercegnő szerepét. Mint az közismert, a George Lucas rendező, producer, forgatókönyvíró fejéből kipattant Csillagok háborúja történet 1977-ben kezdődött, akkor került a mozikba az első film a köztársaságiak és a birodalmiak bolygóközi küzdelméről; az űrmese és az azt követő majdnem három évtized alatt még elkészült további öt rész (részben az alaptörténet folytatásai, részben előzményei) átírta a hollywoodi filmgyártás történetét és minden bevételi rekordot megdöntött.

Fisher ezt követően még többször is együtt játszott a vele együtt kultikus ikonná vált Mark Hamill-lal és Harrison Forddal. A legenda szerint a film alacsony költségvetése miatt a stáb amerikai része a turistaosztályon repült Angliába, ahol a stúdiófelvételek folytak. Mikor erről Debbie Reynolds – aki befolyásolni kívánta lánya pályafutását -, felháborodva hívta fel a rendezőt. A telefonhívásnál jelen volt Carrie Fisher is, és elkérte Lucastól a kagylót, és ezt kiabálta bele: “Anya, én a turistaosztályon akarok utazni, úgyhogy kopj le!”. 1978-ban ismét Leia hercegnő szerepét játszotta a Star Wars Holiday Special című tévéfilmben.

Harrison Ford, Carrie Fisher és Mark Hamill (Fotó: listal.com)

Bár a ’80-as évek a Leia hercegnő szerepével teltek el, 1980-ban John Landis rendezésében a Blues Brothers című zenés vígjátékban Dan Aykroyd, John Candy és Steven Spielberg mellett ő játszotta el a Titokzatos nő szerepét. Tom Hanks és James Belushi oldalán játszott az 1985-ös Magas barna férfi felemás cipőben című vígjátékban.
1988-ban egy Agatha Christie-regény adaptációjában, a Randevú a halállal című krimiben játszott Peter Ustinov és Lauren Bacall oldalán.

Carrie Fisher nehezen viselte anyja erős egyéniségét, majd később a hírnévvel járó ismertséget, alkohol-, illetve drogproblémái voltak. Vele született ironikus humorának, életerejének és intelligenciájának köszönhetően sikerült túllépnie gondjain, történetét könyvben is megírta.

Kisebb szerepeket követően Ford és Hamill mellett 2015-ben ő is szerepet kapott a Star Wars: Az ébredő Erő című hetedik részében. Bár az éppen a mozikban megtekinthető Zsivány Egyes: Egy Star Wars-történet című film egy lázadó csapat történetéről szól, néhány másodpercre megjelenik a fiatal, negyedik epizódban bemutatkozó Leia hercegnő, Carrie Fisher arcvonásait ugyanis számítógépes effektekkel keltették életre. A színésznőt nem hagyták ki a nyolcadik epizód forgatásából sem, így a jövőre érkező folytatásban is viszont láthatják majd a rajongók. Utolsó szerepét a jelenleg is forgó Wonderwell című alkotásban vállalta.

Carrie Fisher színésznő forgatókönyvíróként és íróként is ismert. Többek között társírója volt a Halálos fegyver III. részének, továbbá a So I Married An Axe Murderer és a Sister Act című filmnek. 

Star Wars: Jedi visszatér - Carrie Fisher (Fotó: listal.com)

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek