2017. június 28.  Szerda
Zápor 30 °C Zápor
Rovatok
2017. június 28.  Szerda   Levente, Irén
Zápor 30 °C Zápor

Jean-Jacques Rousseau vallomása

Antoni Gaudí mesterműve

Karinthy-sors

Az egykori Beatle: Sir Paul McCartney

Jean-Jacques Rousseau vallomása  
Jean-Jacques Rousseau francia író és filozófus, a felvilágosodás képviselője 305 éve, 1712. június 28-án született.
Antoni Gaudí mesterműve  
1852. június 25-én született Antoni Gaudí katalán építész, akinek ellentmondásos személyiségét mutatja, hogy az évek során művészete egyre gazdagabbá, újszerűbbé vált, míg ő maga ifjúkorához képest egyre vadabb és megszállottabb lett.
Karinthy-sors  
130 éve, 1887. június 25-én született Karinthy Frigyes író, humorista, a XX. századi magyar irodalom egyik legeredetibb és legkiválóbb egyénisége.
Az egykori Beatle: Sir Paul McCartney  
Sir Paul McCartney a Guinness-rekordok szerint minden idők legsikeresebb zeneszerzője és előadóművésze, aki több mint százmillió lemezt és ugyanennyi kislemezt adott el.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Könyveső őszre című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Szubkultúra

Könyveső őszre

Szerző: / 2015. szeptember 3. csütörtök / Szubkultúra, Könyvvilág   

Európa Könyvkiadó - könyvek 2015 Regényes Sztálin-életrajz, a kétezres évek háborúiról szóló könyv, kortárs magyar szerzők újdonságai, nőtörténeti kötet, Agatha Christie-krimik szerepelnek az Európa Könyvkiadó sokszínű őszi-téli kínálatában.

Szeptember elején jelenik meg az Apponyi Géraldine albán királyné életével foglalkozó, fotókkal gazdagon illusztrált kötet. A Géraldine – Egy magyar nő Albánia trónján egy személyes hangú, ugyanakkor alapos portré egy különleges asszonyról, aki épp az idén ünnepelné századik születésnapját. Apponyi Géraldine arisztokrata családban született, albán királyné lett és több mint hatvan évet élt száműzetésben. Joséphine Dedet személyes hangú, ugyanakkor alapos portrét fest erről a különleges sorsú asszonyról, aki az idén ünnepelné századik születésnapját. A kötetet a szerző, Joséphine Dedet részvételével mutatja be a kiadó a Petőfi Irodalmi Múzeumban szeptember 8-án.

Európa Könyvkiadó - könyvek 2015Külföldön hatalmas kritikai és közönségsikert aratott Ben Fountain első könyve a Billy Lynn hosszú félidei sétája. A szerző mellbevágó szatírája éles humorral bírálja az amerikai társadalom több vetületét, központban az iraki háborúval. Az afganisztáni misszió legveszélyesebb helyszínére visz  Paolo Giordano Az emberi test című regénye. A Magyarországon is népszerű A prímszámok magánya című könyv szerzője megdöbbentő életszerűséggel ábrázolja a mai „új típusú” háborúkat.

Öt év után ismét új Hornby-regény jelenik meg magyarul. A Vicces lány az 1960-as évek Nagy-Britanniájába kalauzolja az olvasót, ahol a főszereplő Barbara Parker álma, hogy nagy „nevettető” legyen. A 2003-ban elhunyt chilei szerző, Roberto Bolaño néhány év alatt vált kultikussá, ősszel A Harmadik Birodalom című könyvét vehetik kezükbe az olvasók.

A világszerte „az orosz Umberto Ecóként” beharangozott Jevgenyij Vodolazkin Laurosz című műve a 2013-as év irodalmi szenzációja volt. Regényében egy XVI. századi orosz gyógyító és szent életét meséli el. Az orosz történész és drámaíró, Edvard Radzinszkij, regényben írta meg Sztálin életét a gyerekkorától kezdve egészen rejtélyes haláláig. Milyen embert hozott létre a „szocialista” társadalom? Szvetlana Alekszijevics efféle kérdésekre keres választ Elhordott múltjaink című könyvében, de nem száraz fejtegetésekben, hanem számtalan emberi sorson keresztül.

Aki kapja, marja címmel jön novemberben Stephen King új regénye, amelyben a Mr. Mercedes nyomozója tér vissza. Ebben a hónapban érkezik az új Metró-kötet is: Dmitry Glukhovsky Metró 2035 című regényével zárja le az Artyom küzdelmét bemutató trilógiát. Christopher Nolan Csillagok között című filmje elsöprő sikert aratott a mozikban és a díjátadókon egyaránt. A film tudományos hátterének kidolgozásában részt vett az elismert elméleti fizikus, Kip Thorne, aki a laikusok számára is érthetően magyarázza el az elméletet az  Interstellar – Valódi tudomány a Csillagok között című műben.

Vámos Miklós Beatles és én című kötete augusztus végén jelent meg a szerző szellemes és frappáns fordítás-kötete, októberben pedig novellákkal és „fakciókkal” folytatódik az életműsorozat. “Eben a zsebkönyvben olyan dalok szerepelnek, amelyeket a most Magyarországon élő nemzedékek zöme, öt biztosan el tud énekelni.” Háy János eddig publikálatlan írásokkal bővítette ki Házasságon innen és túl című kötete novemberre várható. Szécsi Noémi Géra Eleonórával gazdagon illusztrált kötetben írta meg A budapesti úrinő magánéletét.

Lehet-e boldog, kiegyensúlyozott gyerekeket nevelni egyedül? Lehet-e élvezni az életet egyedül nevelő szülőként? Nagy Anna Egyedülálló szülők könyve című kötete többek között ezekre a kérdésekre igyekszik választ adni.

Európa Könyvkiadó - könyvek 2015Agatha Christie születésének 125. évfordulójára egy kötetben jelenteti meg az Európa Könyvkiadó a magyar olvasók három kedvenc Christie-krimijét, amelyre augusztus végéig szavazhattak az olvasók.

A Balhüvelykem bizsereg című könyvben Tommy és Tuppence nyomoz, A szárnyak szava Christie természetfölötti témájú novelláit foglalja össze. Mindenki, aki kedveli a józan ésszel megmagyarázhatatlan, borzongatóan sejtelmes történeteket, élvezettel forgathatja a kötetet. A születésnapra megjelenik Poirot bölcsességeinek gyűjteménye is A kis szürke agysejtek címmel. Ráadásul a kötetben található Agatha Christie cikke leghíresebb teremtményéről és hozzá fűződő viszonyáról.

100 könyv – sorozat

Az Európa Könyvkiadó ősszel új sorozatot indít 100 könyv címmel. A válogatás célja, hogy bemutassunk száz nagy olvasmányt a huszadik századból, fogódzót adva a legek legjeit kereső olvasóknak. “100 könyv, 100 nagy olvasmány a huszadik századból – az idén induló sorozatunk beindíthatja a listakészítés szenvedélyét annak ellenére, hogy mi nem a 100 „legjobb” XX. századi könyvet próbáljuk meg kiadni, hanem csak száz nagyon jó könyve” – olvasható M. Nagy Miklós kiadóvezető ajánlója.

A sorozatban idén megjelenik Jorge Luis Borges Az első magyar költőhöz című, válogatott műveket tartalmazó kötete, Agatha Christie három legnépszerűbbnek szavazott regénye, William Golding-tól A Legyek Ura Gy. Horváth László új fordításában, Stephen King Tortúrá-ja, Ursula K. Le Guin sci-fi klasszikusa, A sötétség balkeze és Stanisław Lem Solaris-a.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek