A pajzsmirigy egészsége nemcsak laborértékek kérdése – életmód, táplálkozás és tudatosság is szükséges hozzá. A dietetikai ajánlások mellett most két könnyen elkészíthető, szezonális receptet is hoztunk.
„Egy kicsiny mirigy, amely az egész szervezetet irányítja” – a pajzsmirigy működése és egészsége túlmutat az orvosi kérdéseken. Életmód, táplálkozás, közérzet: mind összefügg. Hogyan táplálkozzunk, ha a szervezet vezérfonalának egyensúlya megbillen?
● Az élelmiszerek jód- és szeléntartalmát is a talajviszonyok határozzák meg, az élelmiszereink közül a brazil dió szeléntartalma a legmagasabb.
● Az keresztesvirágúak glükozinolát tartalma csökken a hőközlés hatására, ezért a keresztesvirágú zöldségek csak nyers állapotukban kerülendőek pajzsmirigybetegségekben.
● Az OKOSTÁNYÉR® ajánlásai pajzsmirigybetegségek esetén is követhetőek.
● Bár a Hashimoto pajzsmirigygyulladás és a gluténérzékenység is autoimmun eredetűek, ez nem jelenti azt, hogy autoimmun pajzsmirigygyulladásos betegeknek gluténmentesen kéne táplálkozniuk, ez csak akkor szükséges, ha a gluténérzékenység diagnózisa is fennáll.
Mennyire követhetők a OKOSTÁNYÉR® javaslatai pajzsmirigydiéta esetén?
Az OKOSTÁNYÉR® a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által kidolgozott, a magyar lakosság egészséges táplálkozását segítő ajánlás, amely a hazai és nemzetközi táplálkozástudományi irányelvek alapján került összeállításra, alapelvei jól alkalmazhatók a pajzsmirigybetegségek étrendi kezelésében is – megfelelő egyéni módosításokkal.
● Javasolt napi 4 adag – 4-500 gramm – zöldség-gyümölcs fogyasztása, figyelembe véve a goitrogén növények nyers fogyasztásának mellőzését.
● Kívánatos naponta teljes értékű gabonát fogyasztani, erre diagnosztizált gluténérzékenység esetén is figyelemmel kell lenni, és a búza, árpa, rozs helyett gluténmentes zab, hajdina, quinoa, köles, rizs és egyéb gabonák, álgabonák fogyasztását választani, esetleg a diétába illeszkedő kiegészítő rostforrásokat, pl. útifűmaghéj is alkalmazni.
● A fehérjeforrásokat változatosan érdemes fogyasztani, tej-tejtermékek, tojás, halak, húsok formájában, nem megfeledkezve a növényi fehérjeforrásokról sem.
● Zsiradékok esetén inkább a növényi olajokat előnyben részesítve, változatosan érdemes fogyasztani, mérsékelt sófogyasztás mellett.
● Helyezzünk hangsúlyt a bőséges, kalóriamentes folyadékfogyasztásra, ne várjuk meg, amíg szomjasak leszünk.
2 könnyed, nyári fogás, ami beilleszthető egy pajzsmirigykímélő étrendbe:
A sült lazac petrezselymes újburgonyával és áfonyás-brazil diós saláta is segíthet abban, hogy a tányérunk is támogassa a szervezetünk egyensúlyát.
FRISS NYÁRI SALÁTA ÁFONYÁVAL ÉS BRAZIL DIÓVAL – RECEPT
Hozzávalók: 1 marék madársaláta/jégsaláta/fejes saláta; 50 g kígyóuborka; 50 g friss vagy blansírozott cukorborsó, akár héjas borsó is lehet; 40 g áfonya (vagy egyéb bogyós gyümölcs); 2–3 szem apróra vágott, vagy morzsolt brazil dió; 1 evőkanál extra szűz olívaolaj/lenmagolaj/tökmagolaj; frissen facsart citromlé; kevés tengeri só/maldon só/jódozatlan asztali só; 1 db főtt tojás, vagy 4 kisebb fürjtojás, eper
Elkészítés: A megmosott salátát kisebb darabokra szedjük, a megtisztított kígyóuborkát felkarikázzuk, mindkét zöldséget tálba halmozzuk. Hozzáadjuk a friss, vagy blansírozott cukorborsót, az áfonyát, majd megszórjuk aprított brazil dióval. Vékony sugárban meglocsoljuk lenmag/olíva/tökmagolajjal és friss citromlével, végül lehetőség szerint nagyszemű sóval enyhén sózzuk, finoman összekeverjük. Félbe, vagy negyedbe vágott tojással tálaljuk. A maldon só használatával – ez egy különleges szerkezetű, lapkákból álló, nagy szemű, tengeri sópehely, melyet az ételkészítés helyett elegendő kisebb mennyiségben, tálaláskor alkalmazni – tovább csökkenthetjük az ételhez szükséges, annak ízét kiemelő só mennyiségét.
SÜLT LAZAC PETREZSELYMES ÚJBURGONYÁVAL ÉS PÁROLT CUKKINIVEL – RECEPT
Hozzávalók: 1 kisebb szelet vadlazacfilé (kb. 100 g), de bátran használjunk akár busát, vagy kecsegét; 20 dkg újburgonya, alaposan megmosva, de nem hámozva; 1 csomó finomra vágott, friss petrezselyem; 1 kisebb cukkini; 1 gerezd fokhagyma (elhagyható); 1 evőkanál főzéshez is használható olívaolaj; frissen facsart citromlé; kevés tengeri/maldon só/jódozatlan asztali só; frissen őrölt (fehér)bors, ízlés szerint
Elkészítés: A megmosott újburgonyát felkockázzuk, minimális olajjal összeforgatva megsütjük, enyhén sózzuk, sütés után friss petrezselyemmel ízesítjük. A cukkinit felkarikázzuk, enyhén sózzuk, és pár perc alatt megpároljuk (ropogósra, ne teljesen puhára). Ízesíthetjük egy kevés zúzott fokhagymával is. A lazacot bőrös felével lefelé, sütőpapírral bélelt tepsibe, vagy air fryerbe tesszük, előtte mindkét felét sózzuk, borsozzuk, citromlével meglocsoljuk, és 1 evőkanál olívaolajjal megkenve – air fryerben ez el is hagyható –, 190 °C-on kb. 15 perc alatt megsütjük.