„Az a jó színház és a jó étel, ami önfeledten élvezhető, és lépésről lépésre tárja fel a maga saját világát.” A színházról, gyerekkorról, felnőttkorról, az élet különböző helyzeteiről és a finom ételekről mesél Bodrogi Gyula a 80 év, 80 recept, 80 történet c. kötetében.
„A nyolcvanadik születésnapomon Ádám fiam azt mondta nekem: „Te Papa, csináljunk egy olyan könyvet, amiben van nyolcvan kis történet az életedből, hozzá ugyanennyi jól passzoló étel profi recepttel és persze gusztusos fotókkal, mit szólsz hozzá?” Mit szóltam volna?! Nagyon tetszett az ötlet, de elképzelni sem tudtam, hogyan fog ez a gyakorlatban megvalósulni. Ádám persze már kész volt a válasszal: „Nagyon egyszerűen: te megírod a történeteket, mi Zoboki Zolival, a legjobb főszakáccsal megírjuk a recepteket, aztán elkészítjük az ételeket és a fényképeket.” Mi tagadás, izgalomba jöttem: mesélni és főzni is nagyon szeretek.” (Bodrogi Gyula)
Idén április 15-én ünnepelte 80. születésnapját Bodrogi Gyula Kossuth-díjas színész, rendező, érdemes és kiváló művész, a Vidám Színpad örökös tagja, a Nemzet Színésze. Bodrogi kortárs és klasszikus darabok karakterszerepeiben hasonlóan maradandó élményt nyújt, mint komikusként vígjátékokban, az úgynevezett könnyű műfaj egyik legjellegzetesebb képviselőjeként tekintünk rá. Muzikalitását, kiváló tánctudását zenés-táncos darabokban kamatoztathatta. Legnépszerűbb szerepei a televízióhoz kötődnek. Az ő rekedtes hangján szólalt meg Süsü, a jószívű egyfejű sárkány, a Kérem a következőt Csőrmestere és a Vuk kárörvendő varjúja. A Linda című nagy sikerű sorozatban ő alakította a címszereplő édesapját, és a mai napig kedvelt szereplője a különféle showműsoroknak és kabaréknak.
Bodrogiról köztudott, hogy szenvedélyes vadász. Hobbijáról 1993-ban A vadász néha főz is címmel könyvet jelentetett meg, amelyben legkedvesebb vadásztörténeteit és receptjeit adta közre. Irka-firka című kötete 2009-ben jelent meg.
Bodrogi Gyula: 80 év, 80 recept, 80 történet
Hogyan barátkozott meg Bodrogi Gyula a pacalpörkölttel? Miért használták a mozifilmeket szállító fémdobozokat sütésre? Mit ettek Törőcsik Marival, amikor egy Skodával megérkeztek Párizsba? Ki volt az, aki 1956-ban több kiló naranccsal és banánnal lepte meg? Hogyan mentette meg az életét Ádám fia egy vadászaton?
Bodrogi Gyula mesél. Magáról, a családjáról, egykori kollégákról Gobbi Hildától Sinkovics Imréig, a főiskolai évekről, színpadi bakikról, baráti összejövetelektől és persze vadászatokról. Minden történet mellé kapunk egy receptet is. Mert a Bodrogiak szeretnek enni, de amit még inkább élveznek, az a főzés.
2012 / 78.
Ebben az évben nyílt meg Ádám étterme. Nagyon büszkék vagyunk rá, igazi öröm ez, hiszen nagyon szeretünk főzni. Amúgy én azt gondolom, kétféle ember van: az egyik, aki úgy születik, hogy tud főzni, a másik pedig az, aki úgy, hogy nem. Amennyiben az előbbi csoportba tartozik valaki, előfordulhat, hogy csak negyvenéves korban főz életében először, ennek ellenére, amit csinál, az tökéletes lesz. A másik csoportba tartozó pedig hiába vezet háztartást 20-30 éve, mégis el tudja rontani még a rántottát is. Ez képesség, nincs ebben semmi varázslat.
BODROGI PÁSTÉTOM
avagy füstölt csülök tatár
Fogj egy szép füstölt sertéscsülköt, és főzd addig babérleveles vízben, amíg a csülök szét nem esik. Ezután fejtsd le a csontról, és daráld le kétszer. A második darálásnál tegyél bele vöröshagymát is. A húsmasszát fűszerezd borssal, őrölt köménnyel, majoránnával, mustárral, vajjal, ketchuppel pirospaprikával, fokhagymával, és keverd simára. Pirítós kenyérrel fantasztikus!
1965 / 31.
Erdődy Kálmán bácsi híres táncos-komikus volt, aki maga mellé vett, és az előadások után együtt jártunk fellépni a Békébe. Szeretett minket a közönség, nagy sikerünk volt, és nagyon élveztem is ezeket a fellépéseket. Az első ilyen közös éjszakázós hónap végén elmentünk, hogy felvegyük a gázsinkat. A pénztárban – akkor még csak százasok voltak – elkezdték leszámolni nekem a gázsimat. Néztem, ahogy a pénztáros kisasszony csak számolta, számolta, számolta nekem a pénzt, nem akart megállni vele. Egyszerűen nem értettem, mi történik. Akkoriban a színházban havi 1500 forint fizetésem volt, ezért gyakran 300 előadásban játszottam, most pedig 30 estéért ennek a többszöröse pergett le a szemem előtt. Vége lett a számolásnak, összeszedtem a pénzt, és zavart tekintettel leültem a recepció előtt. Vártam, hogy utánam rohanjanak és szóljanak, tévedés történt, adjam vissza a 6000 forintot, amit kaptam. Kisvártatva jött Kálmán bácsi, kérdezte, voltam-e a pénztárban. Mondom, voltam. Megkaptad a pénzt? Igen, feleltem. De 6000 forintot adtak, tettem hozzá kétségbeesetten. Erre az öreg rögtön rávágta: nem jár több! Na, akkor felszabadult velem a világ, végigmentem a körúton, ittam, ettem egy ropogós csülköt és mindenhol vásároltam valamit, szórtam azt a rengeteg pénzt. Megtanultam, hogy az „érték” és a „minőség” nem azonos.
SÖRREL ROPOGÓSRA SÜTÖTT MALACCSÜLÖK
Egy szép formás malaccsülköt (vagy kettőt) dörzsölj be sóval, borssal, vágj egy (vagy több) hagymát karikára, és tedd egy tepsi aljára. Ezután helyezd rá a csülköt, és öntsd fel sörrel. Takard le, és tedd a sütőbe 180 fokon, kb. 1,5 órára. Ezután vedd ki, és öntsd le róla a sört. Szelj paradicsomot, paprikát és borítsd be vele a csülköt, tegyél rá fokhagymát is egy keveset. Fűszerezd egy kis köménnyel, majd sózd és borsozd újra. Rakd vissza a sütőbe még 45 percre, és kész is.