Quantcast
Bryan Adams: „Jó dalokat viszont nagyon nehéz írni” - Cultura.hu
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Bryan Adams: „Jó dalokat viszont nagyon nehéz írni” című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Kultúra

Bryan Adams: „Jó dalokat viszont nagyon nehéz írni”

Szerző: / 2012. július 28. szombat / Kultúra, Zenevilág   

„Nehéz kiválasztanom kedvenc pillanataimat, de szeretem, amikor a közönség velem énekel, így Budapesten is ez a célom.” Negyedszer ad koncertet Magyarországon Bryan Adams, a kanadai rocksztár, aki vasárnap a Papp László Budapest Sportarénában lép a közönség elé.

A talán legismertebb kanadai zenész, aki eddig 80 millió lemezt adott el és itt tartózkodása során ellátogat a Forma-1-es Magyar Nagydíjra is, emailen válaszolt az MTI kérdéseire.

Bryan, a mostani turné során, amely januárban indult, zenekarával játszott Észak-Amerikában, Japánban, Nyugat- és Kelet-Európában is. Rengeteg országban és városban jár, különböző szokásokat, kultúrákat ismer meg. Egy koncertkörút során mennyi ideje van jobban megismerni a helyi életet és embereket, mit csinál ilyenkor szabadidejében?

Ez attól függ, milyen fáradtak vagyunk, hiszen ha körül akarunk nézni valahol, az néha túl sokáig tartana, nekünk pedig időben készen kell állnunk a fellépésre. Azt szoktam mondani, azért fizetnek meg, hogy fellépjek, nem pedig azért, hogy utazgassak. Időnként persze ki tudunk mozdulni és látunk néhány dolgot.

Július 29-én lép fel a Sportarénában, ez a negyedik alkalom, hogy Magyarországra jön. Az első koncertje 2003-ban volt, szintén a Sportarénában, a második és a harmadik 2006-ban, amikor Budapesten és Debrecenben is fellépett, majd egy évre rá 200 ezer néző előtt játszott az ingyenes Kapcsolat-koncerten az 56-osok terén. Van bármilyen speciális emléke Magyarországról?

Mindez, amit most felsorolt! A legkülönlegesebb a legutóbbi, szabadtéri fellépésem, valóban nagyon emlékezetes volt.

Mit tud a magyar zenéről?

Nem sokat, láttam és hallottam egy kis népzenét, amikor önöknél voltam. Szeretem a hagyományokat.
A díjak nem számítanak

Grammy-díjat kapott 1992-ben az (Everything I Do) I Do It For You című dalért, viszont összesen tizenötször jelölték erre a rangos elismerésre. Nem zavarja ez az arány?

Nem, nem foglalkoztatnak a díjak. A jutalmat számomra a dalok írása jelenti, nem pedig a zeneipartól kapott elismerő hátbaveregetés.

A hírek szerint egy ideje már dolgozik egy új albumon (a legutóbbi stúdiólemez, a 11 című 2008-ban jelent meg). Mikor fog megjelenni, mi lesz a címe, milyen zenét és szövegeket várhatnak a rajongók?

Egyelőre nem tervezek új lemezt. Ugyanakkor sokat beszélünk arról, hogy csinálunk valamit és szeptemberben stúdióba is vonulok, hogy kipróbáljak néhány dolgot. Meglátjuk, hogy az új számok elég erősek lesznek-e. Mindig azt mondom, hogy könnyű dalokat írni, jó dalokat viszont nagyon nehéz.

Mostani budapesti koncertjén egyfajta válogatást ad legjobb számaiból vagy más megközelítés is volt a lista összeállításakor?

Hosszú koncerteket adok ezen a turnén, amely áttekintést ad eddigi három évtizedes dalszerző pályafutásom legfontosabb darabjaiból. Nehéz kiválasztanom kedvenc pillanataimat, de szeretem, amikor a közönség velem énekel, így Budapesten is ez a célom.

Mi a véleménye a tribute zenekarok szerepéről a népszerűség növelésében? Magyarországon is van Room Service néven egy Bryan Adams tribute zenekar – megnézné, milyen? (Kérdésemhez mellékeltem a YouTube-os elérhetőséget.)

Tetszik, tényleg jó és büszke vagyok rá! Nem könnyű ilyet jól csinálni, és megemelem a kalapom mindenki előtt, aki a zenéből próbál megélni.

Összeegyeztetni zenét a fotózással

Bryan, ön fotósként is ismert, készített képeket az angol királyi családról és jó kapcsolatban volt a néhai Lady Dianával. Mit jelent önnek a fotózás a zene mellett és szokott fényképeket csinálni a turnék során is?

Szeptemberben jelenik meg egy fotóalbumom Exposed címmel (szójáték: a szó exponáltat és védtelent is jelent), ami egy retrospektív válogatás az elmúlt tíz évben készült képeimből. Mostanában igyekszem egyenlően felosztani az időmet a zene és a fotózás között.
Tavaly hozzájutottam egy fényképe reprójához: a fotón a 2011 nyarán elhunyt brit énekesnő, Amy Winehouse az óceánban áll, a háttérben gyönyörű kék ég.

Arról nem volt szó, hogy zenészként is együtt dolgozzanak?

A fotó Amy posztumusz albumához, a Lioness: Hidden Treasures-höz mellékelt füzetkében látható. Fotósként gondolt rám, nehéz megmondani, mi történik, ha megpróbálkozunk a közös zenéléssel. Volt idő, amikor sokat voltunk együtt és akkor valóban eszembe jutott, hogy remek lenne csinálni valamit, de ő túlságosan feszült volt. Szomorú, hogy nem sok mindent hagyott maga után, a posztumusz kiadott dalainak többsége befejezetlen.

Úttörő koncertek, segítő alapítvány

Bryan Adams és zenekara az első nemzetközi rockelőadó volt, aki Nepálban fellépett. Mi a 2011-es koncert története és hogy reagált a nepáli közönség?

A bangladesi krikett-világbajnokság döntőjén léptünk fel, onnan mentünk át Nepálba. Hihetetlen volt az ország és a fellépés is. Nemcsak Ázsiában, a Távol-Kelet számos részén, de még Európában is volt ország, ahol mi voltunk az első külföldi fellépők.

A nevéhez fűződő Bryan Adams Alapítvány ismert kiterjedt jószolgálati tevékenységéről. Ön fontosnak tartja a jótékonykodást, palesztin és pakisztáni gyerekek megsegítésére is adott koncerteket. Mik a terveik a jövőben?

Az alapítvány nagyon jól működik, számos projekten dolgozik. Amióta megkezdtük tevékenységüket, minden évben valamilyen esemény megvalósításával próbáljuk meg fokozni a tudatosságot. Idén Moszkvában rendeztünk pénzgyűjtő akciót, amelynek bevételéből gyerekeket támogatunk.

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.