2017. október 21.  Szombat
Pára 5 °C Pára
Rovatok
2017. október 21.  Szombat   Orsolya
Pára 5 °C Pára

A teremtő lángész – Egy kultuszkép története

Turay Ida, mindenki Dusikája

Eger várának védelme

50 éves a Hair musical

A teremtő lángész – Egy kultuszkép története  
Madarász Viktor halálának centenáriuma alkalmából A teremtő lángész - Egy kultuszkép története címmel kamarakiállítás nyílt nyílt az MNG-ben.
Turay Ida, mindenki Dusikája  
110 éve, 1907. szeptember 28-án született Rákospalotán Turay Ida, a múlt századi magyar színjátszás egyik legközkedveltebb alakja.
Eger várának védelme  
465 évvel ezelőtt, 1552. október 17-én Dobó István kapitány vezetésével az egri vár védői visszaverték az ostromló török hadat.
50 éves a Hair musical  
50  éve, 1967. október 17-én mutatták be a hippikultúra és a vietnami háború elleni tiltakozó mozgalom jelképévé vált Hair című musicalt.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) 2015-ös év emlőse – az ürge című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Aktuális

2015-ös év emlőse – az ürge

Szerző: / 2015. március 30. hétfő / Aktuális, Hírek   

Egy ürge (Spermophilus citellus) (Fotó: MME) Az idei év emlőse fokozottan védett állat, Magyarország azonban nagy örömünkre egyelőre “ürgenagyhatalom”. Rajtunk van tehát a világ szeme, hogy az ürge fennmaradását biztosítsuk.

Az idei év emlőse, az ürge megmentése érdekében több népszerűsítő, szemléletformáló, ismeretterjesztő rendezvényt szervez országszerte a Földművelésügyi Minisztérium a Vadonleső program keretében. A hazánkban fokozottan védett állat eszmei, természetvédelmi értéke kettőszázötvenezer forint. A Földművelésügyi Minisztérium Vadonleső programja – a szakmai szervezetek támogatásával – 2015 emlősének az ürgét jelölte

Napjainkra a hagyományos állattartás, legeltetés és gyepgazdálkodás visszaszorulásával egyre több ma már védett és fokozottan védett állatfaj élőhelye csökken, illetve szűnik meg.

Az ürgék (Spermophilus citellus) száma – elsősorban élőhelyük pusztulása miatt – ijesztő mértékben fogy. Magyarországon él Európában a legjelentősebb ürgeállomány. “Ez nagy felelősséggel is jár, hiszen ha mi nem teszünk meg mindent a több mint tízezres hazai állomány védelméért, akkor ez az európai, sőt a világállományra is hatással lesz” – emelte ki Rácz András környezetügyért felelős helyettes államtitkár a  Vadonleső programsorozat pénteki sajtótájékoztatóján Budapesten.

A védett rágcsáló évtizedekkel ezelőtt általánosan elterjedt faj volt, ma már azonban nagyon kevés helyen maradtak fenn állományai. Ennek fő oka, hogy a hagyományos módon használt rövidfüvű legelők területe jelentősen lecsökkent.

Ugyanakkor az ürge fontos táplálékállata a fokozottan védett ragadozómadár-fajoknak. A rekonstrukciót egy olyan területen végezték el, ahol az ürgepopuláció még fennmaradt, megnövelve a faj számára alkalmas élőhelyet.

Az állatfaj megmentése érdekében ezért az év során több népszerűsítő, szemléletformáló, ismeretterjesztő programot rendeznek.

Egy ürge (Spermophilus citellus) a Hajdúsámson közelében lévő Martinkai-legelőn 2015. (MTI Fotó: Czeglédi Zsolt )

 

Egy ürge (Spermophilus citellus) a Hajdúsámson közelében lévő Martinkai-legelőn 2015. (MTI Fotó: Czeglédi Zsolt )

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek