2017. szeptember 26.  Kedd
Közepesen felhős 21 °C Közepesen felhős
Rovatok
2017. szeptember 26.  Kedd   Jusztina
Közepesen felhős 21 °C Közepesen felhős

A West Side Story sikere

William Faulkner világa

Mechwart András munkássága

Jack Kirby 100

A West Side Story sikere  
60 éve, 1957. szeptember 26-án mutatták be a West Side Storyt a New York-i Broadway-n.
William Faulkner világa  
120 éve született William Faulkner, akinek művészete a Dél világában gyökeredzik. Nosztalgiával nézi a hagyományos, ültetvényes világ pusztulását, nem tudja elfogadni az iparosodó társadalmat.
Mechwart András munkássága  
110 éve, 1907. június 14-én halt meg Mechwart András gépészmérnök, a Ganz gyár legjelentősebb fejlesztője, a forgóeke, a hengerszék, a gőzkazán feltalálója.
Jack Kirby 100  
100 éve, 1917. augusztus 28-án született New Yorkban Jack Kirby, a képregény atyja, az amerikai populáris kultúra megkerülhetetlen alakja.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Barnás Ferencé az Aegon Művészeti Díj című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Aktuális

Barnás Ferencé az Aegon Művészeti Díj

Szerző: / 2013. április 16. kedd / Aktuális, Hírek   

Barnás Ferenc (Fotó: Böszörményi-Nagy Katalin)Talányok, rejtélyek, Ottlik szelleme és a mai Budapest pillanatképei. Kultkönyvek titokzatos szerzője nyerte a már nyolcadik alkalommal kiosztott Aegon Művészeti Díjat.

A szakmai zsűri konszenzusos döntéssel Barnás Ferenc Másik halál című regényét találta a legjelentősebb szépirodalmi műnek a díjra jelölt huszonnyolc, és végül a döntőbe jutott tíz alkotás közül. A nyolcadik alkalommal átadott díj történetében idén először maguk a kiadók tették meg jelölésüket kiemelkedő jelentőségű könyveikre. A díjalapító és a szakmai zsűri szándéka változatlan: az előző évben megjelent rangos és meghatározó szépirodalmi művek közül a legjobb szerzőt jutalmazza.

„Az alapítása óta eltelt 8 év mindenkit meggyőzhetett arról, hogy van Magyarországon egy komoly irodalmi díj, amely valóban a szakmáé, és amely a teljesítményt értékeli. Reméljük, mind többször említik majd az Aegon Díjat pozitív példaként azokban a tudósításokban és beszámolókban, amelyek sajnos arról szólnak, hogy a magyar kultúra híján van a támogatásoknak és az elismeréseknek is.” – mondta Zatykó Péter, a díjat alapító Aegon Magyarország elnök-vezérigazgatója.

A díjalapító Aegon Magyarország büszke arra, hogy e rangos díjjal megtöri a csendet a nyertes mű és szerzője körül, és a kortárs magyar próza egyik legkülönlegesebb és legkövetkezetesebb írói életművére irányíthatja a figyelmet.
 
„Azt hiszem, minél több csendet épít fel maga körül egy mű, annál inkább számíthatunk rá.” (Szegedy-Maszák Mihály)

Barnás Ferenc: Másik halál
 
Barnás Ferenc: Másik HalálA Másik halál Barnás Ferenc negyedik regénye, amely egy középkor felé haladó pesti férfi története barátságról, széthullásról, városokról, külső és belső utazásokról. A főhős nem olyan régen még egyetemi tanár volt, egyik napról a másikra pszichésen és egzisztenciálisan összeomlik, utcazenélésből és tanításból él, míg egy barátság lehetővé teszi számára az egzisztenciális függetlenséget, így azt is, hogy minden idejét Átiratok című regényének szentelje.

Egy Németországban élő pincér, aki inszomniában szenved, öngyilkosságot követ el. Egy magyar arisztokrata, aki hol bádogos, hol taxisofőr, hol a XX. századi magyar irodalom egyik legjelentősebb írójának védangyala. Egy genfi étteremben történtek rekonstruálása, ami szorosan kapcsolódik a boszniai vérengzésekhez. Talányok, rejtélyek, Ottlik szelleme – közben pedig a ma Budapestjének és a rendszerváltozás utáni Magyarország mindennapjainak pillanatképei…

Az egyidejűleg alkalmazott többféle narráció állandó figyelmet igényel, de ez csak fokozza a talányok és rejtélyek megfejtésének izgalmát, amely – mint egy jó krimiben – a befejezésnél éri el csúcspontját. A Másik halál nagyszabású írói kísérlet személyes sors és történelem rejtett összefüggéseinek bemutatására.

„Barnás Ferenc eddigi legkiválóbb könyve egyebek mellett Budapest múltjáról és jelenéről, a beszélgetésről, az írásról, a saját őrületünkkel való együttélésről és a figyelemről szól. Szuverén és égetően mai regény.” (Szöllősi Barnabás)
 
Barnás Ferenc 1959-ben született Debrecenben, Budapesten él. Volt vagonkirakodó, hivatásos sofőr, dolgozott bányában, élt utcazenélésből külföldön, tanított, most múzeumi dolgozó.
 
Eddig megjelent művei:
Az élősködő (Kalligram, 1997);
Bagatell (Kalligram, 2000);
A kilencedik (Magvető, 2006). Ez a műve 2009-ben angolul is megjelent, jelölték a legjobb külföldi regény díjára (Three Percent, USA), illetve a Nemzetközi IMPAC Dublin Irodalmi Díjra.

A 2013-as AEGON Művészeti Díjra esélyes tíz könyv listája, abc-sorrendben:
Bán Zsófia: Amikor még csak az állatok éltek
Barnás Ferenc: Másik halál
Fehér Béla: Kossuthkifli
Ferdinandy György: Pók a víz alatt
Györe Balázs: Barátaim, akik besúgóim is voltak
Karafiáth Orsolya: Kicsi Lili
Kemény István: A királynál
Márton László: M. L., a gyilkos
Szvoren Edina: Nincs, és ne is legyen
Végel László: Bűnhődés – naplóregény

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek