2017. július 24.  Hétfő
Szitálás, gyenge eső 22 °C Szitálás, gyenge eső
Rovatok
2017. július 24.  Hétfő   Kinga, Kincső
Szitálás, gyenge eső 22 °C Szitálás, gyenge eső

Idősebb Alexandre Dumas kalandos élete

“Számomra nincs más választás”

I. Károly, a magyar Anjou-ház alapítója

Séta a prágai Károly hídon

Idősebb Alexandre Dumas kalandos élete  
Idősebb Alexandre Dumas népszerűségének titka nagyon egyszerű, műveiben minden olyan elem benne van, amely lebilincseli az olvasót.
“Számomra nincs más választás”  
Egy 1957-es szovjet hivatalos közlés szerint 70 évvel ezelőtt, 1947. július 17-én halt meg Raoul Wallenberg, aki 1945. január 17-én tűnt el.
I. Károly, a magyar Anjou-ház alapítója  
675 éve, 1342. július 16-án hunyt el I. Károly, azaz Károly Róbert, a háromszor koronázott király. Uralkodása alatt fénykorát élte a lovagi kultúra, terjedt az írásbeliség, kolduló szerzetesrendek honosodtak meg az országban.
Séta a prágai Károly hídon  
Hatszázhatvan éve, 1357. július 9-én kezdték el építeni Prága és a világ egyik leghíresebb kőhídját, a cseh főváros egyik jelképének számító Károly hidat.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) A serital rejtélye című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Gasztro

A serital rejtélye

Szerző: / 2015. július 24. péntek / Gasztro, Sztárkonyha   

sör, koccintásA sör minden időben, minden helyszínen kiváló szomjoltó. A Belgiumban máig működő középkori sörfőzdék a hagyományok követői.

Kolostorok seritala

A Belgiumban máig működő középkori sörfőzdék a hagyományok követői. Igaz, egyes apátok világi kézbe adták a sörfőzés jogát, de a recepteket úgy őrzik, mint ősember a tüzet. Az apátságok többségében azonban ma is maguk főzik a sereket – kis mennyiségben, hiszen a vízforrások hozama véges.

Az ezredfordulón két magyarnak is sikerült elnyernie az egyház kegyeit. Miután Nánási Zoltán a Ciney hercegség magyarországi sörnagykövete lett, Tamáska János pedig sörlovagi címet kapott Belgiumban, megnyíltak előttük a kolostori hordók, a folyékony apátsági kenyeret Budára fuvarozhatták. Persze, csak miután szigorú szerzetesi zsűri előtt bizonyították, hogy képesek követni Pater Marcus seritalának főzési rejtelmeit.

A derék Marc Pieter Maria Bormans 1156-ban, megelégelve a pápai udvar fényűzését, elhagyta Rómát, s a mai Belgium területén, Moer-Cercun forrás mellett telepedett le. Rendházat alapított, felépítette a Pater Marcus-apátságot, amely minden megtérő és menedékkérő otthona lett.

Az apátnak elege volt a gazdag, mindenkit kiszolgáló és mindenkit kizsigerelő római környezetből, így apátságában elsősorban a természetközeliséget és az igaz Krisztusi hithez való visszatérést tűzte ki célul, ami egyet jelentet az addigi életükre jellemző pompa, a fényűzés teljes megtagadásával és az egyszerű, mértéktartó életforma fenntartásával. Pater Marcus ezt megtisztulást teljes önellátással tudta elképzelni. Mivel a korai rendházakat a bencések elsősorban a köznép számára alapították, éhes szájból, szomjas torokból nem volt hiány, ezért önellátásra rendezkedtek be. Maguk készítették a kenyeret, sajtot, a bort és a forrás vizéből a sört.

A történelem fintora, hogy a pompa megtagadását, a puritán életformát hirdető rendházak máig féltve őrzött receptjei, az apátsági sörök a nagyipari sörgyártás korában egzotikummá, igazi kinccsé váltak. Áruk a flamand vidékeken is magas, négyszerese-ötszöröse a legújabb kori világmárkáknak.

Söröző szerzetesek (Fotó: Flickr)

Címkék: ,

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek