2017. április 26.  Szerda
Közepesen felhős 14 °C Közepesen felhős
Rovatok
2017. április 26.  Szerda   Ervin
Közepesen felhős 14 °C Közepesen felhős

Az őrültek a legnagyobb rajongók

Tömörkény István, Szeged krónikása

Jack Nicholson 80

Mindennapi magányunk

Az őrültek a legnagyobb rajongók  
Stephen King 1987-es Tortúra című regényének filmadaptációjánál is bátrabb lett a Karinthy Színházban bemutatott mű.
Tömörkény István, Szeged krónikása  
100 éve, 1917. április 24-én hunyt el Tömörkény István író, régész és etnográfus, Móra Ferenc barátja és munkatársa.
Jack Nicholson 80  
Április 22-én lett 80 éves Jack Nicholson háromszoros Oscar-díjas, maró gúnyt és iróniát sugárzó, provokatív kiszólásairól híres színész.
Mindennapi magányunk  
Szabó Istvánt nagy hatású filmjeiben foglalkoztatta már a szerelem lélektana, a diktatúra természetrajza, a művészet és a hatalom bonyolult viszonyrendszere. Simon Stephens Távoli dal című monodrámáját Józan László játszhatta el a Vígszínházban.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) A serital rejtélye című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Gasztro

A serital rejtélye

Szerző: / 2015. július 24. péntek / Gasztro, Sztárkonyha   

sör, koccintásA sör minden időben, minden helyszínen kiváló szomjoltó. A Belgiumban máig működő középkori sörfőzdék a hagyományok követői.

Kolostorok seritala

A Belgiumban máig működő középkori sörfőzdék a hagyományok követői. Igaz, egyes apátok világi kézbe adták a sörfőzés jogát, de a recepteket úgy őrzik, mint ősember a tüzet. Az apátságok többségében azonban ma is maguk főzik a sereket – kis mennyiségben, hiszen a vízforrások hozama véges.

Az ezredfordulón két magyarnak is sikerült elnyernie az egyház kegyeit. Miután Nánási Zoltán a Ciney hercegség magyarországi sörnagykövete lett, Tamáska János pedig sörlovagi címet kapott Belgiumban, megnyíltak előttük a kolostori hordók, a folyékony apátsági kenyeret Budára fuvarozhatták. Persze, csak miután szigorú szerzetesi zsűri előtt bizonyították, hogy képesek követni Pater Marcus seritalának főzési rejtelmeit.

A derék Marc Pieter Maria Bormans 1156-ban, megelégelve a pápai udvar fényűzését, elhagyta Rómát, s a mai Belgium területén, Moer-Cercun forrás mellett telepedett le. Rendházat alapított, felépítette a Pater Marcus-apátságot, amely minden megtérő és menedékkérő otthona lett.

Az apátnak elege volt a gazdag, mindenkit kiszolgáló és mindenkit kizsigerelő római környezetből, így apátságában elsősorban a természetközeliséget és az igaz Krisztusi hithez való visszatérést tűzte ki célul, ami egyet jelentet az addigi életükre jellemző pompa, a fényűzés teljes megtagadásával és az egyszerű, mértéktartó életforma fenntartásával. Pater Marcus ezt megtisztulást teljes önellátással tudta elképzelni. Mivel a korai rendházakat a bencések elsősorban a köznép számára alapították, éhes szájból, szomjas torokból nem volt hiány, ezért önellátásra rendezkedtek be. Maguk készítették a kenyeret, sajtot, a bort és a forrás vizéből a sört.

A történelem fintora, hogy a pompa megtagadását, a puritán életformát hirdető rendházak máig féltve őrzött receptjei, az apátsági sörök a nagyipari sörgyártás korában egzotikummá, igazi kinccsé váltak. Áruk a flamand vidékeken is magas, négyszerese-ötszöröse a legújabb kori világmárkáknak.

Söröző szerzetesek (Fotó: Flickr)

Címkék: ,

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek