2017. március 23.  Csütörtök
Közepesen felhős 14 °C Közepesen felhős
Rovatok
2017. március 23.  Csütörtök   Emőke
Közepesen felhős 14 °C Közepesen felhős

Ovidius átváltozásai

Mexikói táj magyar ecsettel

“…nem kell aggódnunk Krúdy jövője miatt”

Glenn Close 70

Ovidius átváltozásai  
2060 éve született Ovidius római költő, akit bár az egyik legkiemelkedőbb római költőként emlegetünk, elsősorban a szerelmi költészet édesszavú költőjeként tartja számon az utókor.
Mexikói táj magyar ecsettel  
Teásbögre-dísz és Salma Hayek-mozi után musical lett Fridából, a közép-amerikai festészet egyik igazán egyéni hangú képviselőjéből.
“…nem kell aggódnunk Krúdy jövője miatt”  
Beszélgetés Krúdy Gyuláról az íróról és a magánemberről és Kemény Gábor Krúdy körül című, 16 stilisztikai tanulmányt tartalmazó kötetéről.
Glenn Close 70  
Saját bevallása szerint a magánéletben normális, a filmvásznon azonban őrült és meggondolatlan dolgokat is művelhet.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) A serital rejtélye című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Gasztro

A serital rejtélye

Szerző: / 2015. július 24. péntek / Gasztro, Sztárkonyha   

sör, koccintásA sör minden időben, minden helyszínen kiváló szomjoltó. A Belgiumban máig működő középkori sörfőzdék a hagyományok követői.

Kolostorok seritala

A Belgiumban máig működő középkori sörfőzdék a hagyományok követői. Igaz, egyes apátok világi kézbe adták a sörfőzés jogát, de a recepteket úgy őrzik, mint ősember a tüzet. Az apátságok többségében azonban ma is maguk főzik a sereket – kis mennyiségben, hiszen a vízforrások hozama véges.

Az ezredfordulón két magyarnak is sikerült elnyernie az egyház kegyeit. Miután Nánási Zoltán a Ciney hercegség magyarországi sörnagykövete lett, Tamáska János pedig sörlovagi címet kapott Belgiumban, megnyíltak előttük a kolostori hordók, a folyékony apátsági kenyeret Budára fuvarozhatták. Persze, csak miután szigorú szerzetesi zsűri előtt bizonyították, hogy képesek követni Pater Marcus seritalának főzési rejtelmeit.

A derék Marc Pieter Maria Bormans 1156-ban, megelégelve a pápai udvar fényűzését, elhagyta Rómát, s a mai Belgium területén, Moer-Cercun forrás mellett telepedett le. Rendházat alapított, felépítette a Pater Marcus-apátságot, amely minden megtérő és menedékkérő otthona lett.

Az apátnak elege volt a gazdag, mindenkit kiszolgáló és mindenkit kizsigerelő római környezetből, így apátságában elsősorban a természetközeliséget és az igaz Krisztusi hithez való visszatérést tűzte ki célul, ami egyet jelentet az addigi életükre jellemző pompa, a fényűzés teljes megtagadásával és az egyszerű, mértéktartó életforma fenntartásával. Pater Marcus ezt megtisztulást teljes önellátással tudta elképzelni. Mivel a korai rendházakat a bencések elsősorban a köznép számára alapították, éhes szájból, szomjas torokból nem volt hiány, ezért önellátásra rendezkedtek be. Maguk készítették a kenyeret, sajtot, a bort és a forrás vizéből a sört.

A történelem fintora, hogy a pompa megtagadását, a puritán életformát hirdető rendházak máig féltve őrzött receptjei, az apátsági sörök a nagyipari sörgyártás korában egzotikummá, igazi kinccsé váltak. Áruk a flamand vidékeken is magas, négyszerese-ötszöröse a legújabb kori világmárkáknak.

Söröző szerzetesek (Fotó: Flickr)

Címkék: ,

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek