2017. szeptember 22.  Péntek
Közepesen felhős 11 °C Közepesen felhős
Rovatok
2017. szeptember 22.  Péntek   Móric
Közepesen felhős 11 °C Közepesen felhős

Jack Kirby 100

Caligula, az őrült császár

“Tényleg nincs itt más?”

Anekdota estére – Aki meggyújtotta a gitárját

Jack Kirby 100  
100 éve, 1917. augusztus 28-án született New Yorkban Jack Kirby, a képregény atyja, az amerikai populáris kultúra megkerülhetetlen alakja.
Caligula, az őrült császár  
2005 éve született Caligula római császár, aki uralkodása alatt szörnyen kegyetlen és gátlástalanul pazarló volt.
“Tényleg nincs itt más?”  
D. Magyari Imre nem csak kulturális kalandozásairól mesél a Bécs - Kulturális kalandozások című könyvében. Nem csak. Történelmi visszatekintésekkel kiegészítve beszámol tapasztalatairól és humorral átszőtt élményeiről is.
Anekdota estére – Aki meggyújtotta a gitárját  
Jimi Hendrix 1967-ben szó szerint lejátszotta a színpadról a világ pop-élvonalát.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) A serital rejtélye című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Gasztro

A serital rejtélye

Szerző: / 2015. július 24. péntek / Gasztro, Sztárkonyha   

sör, koccintásA sör minden időben, minden helyszínen kiváló szomjoltó. A Belgiumban máig működő középkori sörfőzdék a hagyományok követői.

Kolostorok seritala

A Belgiumban máig működő középkori sörfőzdék a hagyományok követői. Igaz, egyes apátok világi kézbe adták a sörfőzés jogát, de a recepteket úgy őrzik, mint ősember a tüzet. Az apátságok többségében azonban ma is maguk főzik a sereket – kis mennyiségben, hiszen a vízforrások hozama véges.

Az ezredfordulón két magyarnak is sikerült elnyernie az egyház kegyeit. Miután Nánási Zoltán a Ciney hercegség magyarországi sörnagykövete lett, Tamáska János pedig sörlovagi címet kapott Belgiumban, megnyíltak előttük a kolostori hordók, a folyékony apátsági kenyeret Budára fuvarozhatták. Persze, csak miután szigorú szerzetesi zsűri előtt bizonyították, hogy képesek követni Pater Marcus seritalának főzési rejtelmeit.

A derék Marc Pieter Maria Bormans 1156-ban, megelégelve a pápai udvar fényűzését, elhagyta Rómát, s a mai Belgium területén, Moer-Cercun forrás mellett telepedett le. Rendházat alapított, felépítette a Pater Marcus-apátságot, amely minden megtérő és menedékkérő otthona lett.

Az apátnak elege volt a gazdag, mindenkit kiszolgáló és mindenkit kizsigerelő római környezetből, így apátságában elsősorban a természetközeliséget és az igaz Krisztusi hithez való visszatérést tűzte ki célul, ami egyet jelentet az addigi életükre jellemző pompa, a fényűzés teljes megtagadásával és az egyszerű, mértéktartó életforma fenntartásával. Pater Marcus ezt megtisztulást teljes önellátással tudta elképzelni. Mivel a korai rendházakat a bencések elsősorban a köznép számára alapították, éhes szájból, szomjas torokból nem volt hiány, ezért önellátásra rendezkedtek be. Maguk készítették a kenyeret, sajtot, a bort és a forrás vizéből a sört.

A történelem fintora, hogy a pompa megtagadását, a puritán életformát hirdető rendházak máig féltve őrzött receptjei, az apátsági sörök a nagyipari sörgyártás korában egzotikummá, igazi kinccsé váltak. Áruk a flamand vidékeken is magas, négyszerese-ötszöröse a legújabb kori világmárkáknak.

Söröző szerzetesek (Fotó: Flickr)

Címkék: ,

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.