2017. január 22.  Vasárnap
Pára -3 °C Pára
Rovatok
2017. január 22.  Vasárnap   Artúr, Vince
Pára -3 °C Pára
Kölcsey Ferenc emlékezete (Fotó: Vasárnapi Ujság 1890. 37. évf. / OSZK)

“Magyar nép zivataros századaiból”

A.A. Milne és fia, Christopher Robin Milne Micimackóval (Fotó: babelio.com)

A. A. Milne, a Micimackó írója

Majdnem 20, Bárka, Szkéné (Fotó: Schiller Kata)

“Ez lesz-e lakóhelyünk?”

Mikszáth Kálmán (1847-1910) író, újságíró, szerkesztő, országgyűlési képviselő porték (Fotó: PIM, Cultura.hu)

Mikszáth Kálmán társaságában

“Magyar nép zivataros századaiból”  
"Ez a nap annak tudatosítására is alkalmas, hogy az ezeréves örökségből meríthetünk, és van mire büszkének lennünk..." A magyar kultúra napjáról való megemlékezés gondolatát ifjabb Fasang Árpád zongoraművész vetette föl 1985-ben.
A. A. Milne, a Micimackó írója  
"Aki senkit mond, annak valakinek lennie kell." Százharmincöt éve, 1882. január 18-án született Londonban Micimackó "szülőatyja", A. A. (Alan Alexander) Milne.
“Ez lesz-e lakóhelyünk?”  
A Majdnem 20 mélyebb hatását akkor érezteti, mikor könnyeinket törölgetve elhagyjuk a nézőteret és marad időnk elgondolkodni. Nehéz kérdéseken: vajon mikor döngessük a falakat, mikor rázzuk az öklünket?
Mikszáth Kálmán társaságában  
170 éve, 1847. január 16-án született a Nógrád megyei Szklabonyán Mikszáth Kálmán író, újságíró, akadémikus, a magyar kritikai realista próza nagymestere, aki vallotta: “Elbeszélni nem a regényíróktól tanultam, hanem a magyar paraszttól."
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) “Óriás szelet tortákról álmodom” című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Gasztro

“Óriás szelet tortákról álmodom”

Szerző: / 2016. október 3. hétfő / Gasztro, Sztárkonyha   

Sütemény, muffin (Fotó: Cape Shop/Facebook) “Óriás szelet tortákról álmodom, amik őrülten gazdagok, lágyan leomló tejszínhabbal, lecsurgó karamellel és mindenféle bűnös dologgal.” Édességtrendek és gasztrobloggerek ma Magyarországon Sallay Fanni és Márk Szonja szemüvegén keresztül.

A hazánkban 4 malommal rendelkező liszt gyártó különleges versenyre hívta a gasztrobloggereket. A Sütimester pályázaton útravaló finomságokat kellett elkészíteniük a jelentkezőknek. A recepteket a hazai újhullámos cukrászatok két képviselője, Sallay Fanni (Cake Shop) és Márk Szonja (Édesem) zsűrizte. A 10 legjobb blogger nyereménye az volt, hogy részt vehetett a két cukrász workshopján is, ahol a mesterség apró, ám fontos trükkjeit is elsajátíthatták, és különböző édes és sós süteményeket készíthettek el együtt. Megragadva az alkalmat az édesség világáról, az alapanyagokról és arról beszélgettünk, hogy ők hogyan látják a blogger társadalmat. Úgy, ahogyan az általuk üzemeltetett üzletben is különböző a kínálat, a két cukrász véleménye is gyakran eltért. Egy közös azonban biztosan van bennük: a szakmájuk iránt érzett tisztelet és a szenvedély, amivel nap mint nap készítik a fantasztikus édességeket.

Mit gondoltok, ma 2016-ban mi a trend az édességek, sütemények terén?

Márk Szonja: Szerintem sokféle trend halad egymással párhuzamosan. Amit én képviselek, az a modern, házias sütés, profi kivitelezésben. Tortákban a minél látványosabb, minél őrültebb külső hódít, miközben – hál’ istennek – a formatorták már egyre cikibbnek számítanak. Én a bohém, naked cake-eket szeretem a legjobban, valami minimális virágdíszítéssel. Azt is élvezem, amikor egy torta tetejét telepakolhatom gyümölcsökkel, habcsókokkal és mindenféle kekszekkel, bonbonokkal, a szélén pedig lecsurgathatok egy kis csokoládémázat. Mesésen hangzik, nemde? 

Sallay Fanni: Úgy látom, hogy a természetes de csodaszép külső mellett ami egyre nagyobb figyelmet kap, az a tudatosság és igény, amivel az alapanyagainkat választjuk és kezeljük, illetve az alfajoknak a sokkal specializáltabb és színesebb skálája kezd megjelenni. Nem a termékekben vannak az új őrületek, hanem inkább egy finomhangolás indult el, például a többféle lisztvariánsok megjelenésével. Ez a tendencia nem csak a liszteknél tapasztalható, hanem a cukroknál, csokoládéknál is, mindenhol egyre gyakoribb. Egyszóval, mindenhez a neki való, legtökéletesebb hozzávalót kell megtalálni, ez a profizmus.

Honnan érkezik a legtöbb hatás? Milyen országok a leginnovatívabbak a cukrászipar területén?

Szonja: Meglepő módon a japánok hasítanak, pedig néhány évtizede még nem is igen érdekelték őket az édességek. A franciák és az olaszok sose mennek ki a divatból, viszont mostanában senki sem lett olyan híres egy süteményével, mint az Amerikában élő Dominique Ansel a cronutjával. Azóta egyébként még rengeteg fantasztikus újítást kitalált, például a cookie shotot, ami egy kis pohárka alakú chocolate chip cookie csokival bélelve és tejjel megtöltve. Az amerikaiak imádják a kekszet a tejbe mártogatni, ő ezt ötvözte egyetlen formában. 

Fanni: A profi ligában nem meglepő módon továbbra is a franciák járnak az élen, de vannak különleges és újító vonalak keletről is. Én személy szerint az angolszász vonalat nagyon kedvelem, így mindig figyelem a náluk történő fejlődést. A nagy híreket és a tömegeknek szóló trendeket pedig természetesen az amerikaiak ontják magukból.

Sallay Fanni cukrász (Fotó: Cake Shop/Facebook)

Találkozhatunk nálatok is valamilyen újdonsággal, fejlesztéssel? 

Szonja: Remélem. Sose lehet tudni, mire ébredek. Ahogy a bolt kapujában a felirat mondja: „Éjjel megálmodom, nappal megsütöm.” Óriás szelet tortákról álmodom, amik őrülten gazdagok, lágyan leomló tejszínhabbal, lecsurgó karamellel és mindenféle bűnös dologgal.

Fanni: Rengeteg minden fog történni. Most indul el a franchise hálózatunk, gyárépítésben vagyunk és egy új, egészségtudatosságot képviselő Cake Shopot is nyitunk. Illetve számomra is sok újdonságot és feladatot hoz a közeljövő, akaratlanul úgymond „nagykövete” lettem a „merjük megvalósítani az álmunkat, álljunk helyet családanyaként és üzletasszonyként egyaránt” hitvallásnak, így számos felkérést kapok ilyen témában, aminek nagyon örülök.

Mennyire tudatosak a vásárlók, figyelnek az összetevőkre vagy csak az íz számít?

Fanni: Nagyon is figyelnek, nálunk az eladott áruk közel fele már valami mentes vagy egészségtudatossághoz kapcsolható sütemény. Ezt a tudatosságnak való megfelelést igyekszünk még jobban kiszolgálni a jövőben.

Szonja: Aki hozzám jön, annak valószínűleg fontosak a minőségi alapanyagok, ők már nem esznek meg akármit. És miután az ízeimhez szoktak, már végképp nem. 

Milyennek látjátok a blogger társadalmat? Elsősorban a gasztrobloggerekre gondolok.

Szonja: Egyre sokasodó tömegnek.

Fanni: A kezdetekkor a bloggerek sikere szerintem abban rejlett, hogy mindenki hozzátette a személyiségét a receptekhez és a bejegyzésekhez. Viszont most már azt látom, hogy kicsit átcsapott túlzásba, és rengeteg blog jött létre, nem tudom, hogy van-e ekkora érdeklődés irántuk… Így a sok közül azok értékesebbek, ahol kezd előtérbe helyeződni a szakmaiság és az egyediség, illetve a finomhangolás, specializálódás.

Cupcake (Fotó: Cake Shop/Facebook)

Kiket követtek? Kik a legnagyobb sztárok szerintetek, és miért?

Szonja: Mivel az Instragram óriási hatalom, azok lesznek sztárok, akik nemcsak jól sütnek, de jó fotókat is csinálnak. Ilyen például Linda Lomellino. 

Fanni: Ha több szabadidővel rendelkeznék, biztos napi szinten követném őket. Amikor egy szusszanásnyi időm van, akkor amerikai, norvég, dán és francia blogokat nézek, ezek számomra informatívak, egyedi, szakmailag személyes pluszt tesztnek hozzá a bejegyzéseikhez, ami engem is inspirál olykor.

Milyen volt zsűrizni a Nagyi titka Sütimester blogger pályázatát?

Szonja: Inspiráló!

Fanni: Imádtam, az egész projektet nagyon szerettem. Jó volt látni, hogy szeretnének fejlődni a bloggerek, és néhányan beleteszik azt a pluszt, amiről az előbb beszéltem.

A receptek mennyire tetszettek?

Szonja: Voltak receptek, amiket olvasva csurgott a nyálam, de az is igaz, hogy miközben innovatívak próbálunk lenni, nem szabad figyelmen kívül hagyni az ízharmóniát sem. 

Fanni: Nekem azok a receptek tetszettek leginkább, amelyek különlegesebbek voltak, nem egy átlagos süteményt írtak le. Én az egyediséget kerestem mindenhol.

Mit tanácsolnátok egy kezdő gasztrobloggernek?

Szonja: Próbáljon meg egyedi lenni, hogy kitűnjön a tömegből!

Fanni: Én is azt javaslom, hogy mindenképpen valami olyan újdonságot, csavart vigyen bele, amit máshol nem olvashatunk, mert csak így lesz nagy követőtábora. Én mindenképpen egy tematikus blogot kezdenék, akár desszertek irányában, akár főételek felé.

Márk Szonja cukrász (Fotó: Édesem/Facebook)

Átlagos, mindenki számára elérhető, vagy inkább különleges alapanyagokkal dolgoztok?

Szonja: Amiket mi használunk, mindenki számára elérhető, de nem biztos, hogy mindenki számára megfizethető. 

Fanni: Természetesen én is törekszem a prémium minőségű alapanyagok használatára. Klassz dolog, hogy most már a különlegesebb hozzávalók, amelyek korábban csak a nagy cukrászatok számára voltak elérhetőek, sok helyen beszerezhetőek, így sok esetben, amiket használok, megtalálhatóak már hazánkban is. Ezért sokak már saját konyhájukban is hasonlóan finom édességeket tudnak elkészíteni.

Mely liszteket használjátok leggyakrabban? Miért?

Fanni: Mi különböző őrlésű liszteket használunk leginkább. A lisztet nem a tömege miatt használjuk, hanem a glutén tartalma miatt, ami azért felelős, hogy a szerkezetét, hálóját megtartsa a süteménynek. Én a lisztet úgy kezelem, mint a többi más alapanyagot, nem pedig úgy tekintek rá, mint fő összetevőre.

Szonja: Búza finomlisztet, kenyérlisztet és teljes kiőrlésű liszteket használok. Utóbbi lehet rozs, tönköly vagy búza, mindet imádom, mert plusz ízt és textúrát adnak a süteményeknek. 

Próbáltátok már a Nagyi titka liszteket? Ha igen, melyiket? Mit gondoltok róluk?

Szonja: Szerintem már mindet próbáltam, és mindig elértem vele, amit szerettem volna. Kell ennél több?

Fanni: Igen, próbáltam őket, és azt gondolom róluk, hogy a hazai piacon az egyik legjobb márka és minőség, így otthon is ezt használom. A lisztek sokszínűsége tökéletesen beleilleszthető a mostani trendbe.

Mi alapján állítottátok össze a nyeremény workshopok receptjeit?

Szonja: A készülő könyvemből kölcsönöztem hozzá a recepteket.  A kelt tészták tökéletes példái annak, hogy hogyan lehet szerethetően és jól bánni a liszttel. 

Fanni: Szerettem volna, hogy mindenféle lisztre és mindenféle típusú süteményre legyen recept, így kelt, kevert tésztát és kekszet készítettünk. Ebből kiderült, mennyire különbözőféleképpen kell egy alapanyaggal bánni.

Van kedvenc süteményetek?

Szonja: A gyümölcspitéket imádom minden formában. 

Fanni: Nagyon szeretem az olyan sütiket, amelyekben szinte ízesítetlenül vannak a gyümölcsök, kevés liszt van bennük, így az alapanyagok önmagukban kínálják az ízélményt. A gyerekekkel pedig kelt tésztákat készítünk leginkább.

Étcsoki-tejcsoki-vaníliás eperkrém belga csokitorta (Fotó: Édesem/Facebook)

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek