2017. október 17.  Kedd
Pára 7 °C Pára
Rovatok
2017. október 17.  Kedd   Hedvig
Pára 7 °C Pára

Eger várának védelme

50 éves a Hair musical

Ég és föld között

Fábri Zoltán filmes világa

Eger várának védelme  
465 évvel ezelőtt, 1552. október 17-én Dobó István kapitány vezetésével az egri vár védői visszaverték az ostromló török hadat.
50 éves a Hair musical  
50  éve, 1967. október 17-én mutatták be a hippikultúra és a vietnami háború elleni tiltakozó mozgalom jelképévé vált Hair című musicalt.
Ég és föld között  
Ég és Föld között címmel a Biblia és a magyar képzőművészet kapcsolatát körüljáró nagyszabású kiállítás nyílt a Várkert Bazárban, Budapesten.
Fábri Zoltán filmes világa  
100 éve, 1917. október 15-én született Fábri Zoltán háromszoros Kossuth-díjas filmrendező, a magyar filmművészet kimagasló alakja.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Tutsek Anna őszi receptjei című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Gasztro

Tutsek Anna őszi receptjei

Szerző: / 2015. október 2. péntek / Gasztro, Receptek   

Tutsek Anna  Tutsek Anna különösen a jómódú kamaszlányok és nők körében olvasott Magyar Lányok című lap felelős szerkesztőjeként, illetve a híres Cilike lányregény-sorozat szerzőjeként vált ismertté, pedig novellagyűjteményekkel és kiváló szakácskönyvvel is gazdagította a magyar irodalmat.

“Hogy pedig minden recept, ami itt benne foglaltatik, megbízható és kipróbált, amely után bátran el lehet készíteni mindent, arról kezeskedik a jó öreg nagyanyus és Katóka, aki csakis azt gyűjtötte össze és írta le, amiről biztosan tudta, hogy jó.”

Tutsek Anna: Katóka szakácskönyveTutsek Anna 1865. március 12-én született Kolozsváron, régi erdélyi nemesi családból származott. Bár szülei nem voltak jómódúak, ő mégis kiváló neveltetést kapott. Az irodalom iránti érdeklődést és írói hajlamait korán észrevette a család. Első kis elbeszélései még jóformán gyerekkorában jelentek meg a Fővárosi Lapokban. Finom, poétikus írásai hamar népszerűvé váltak. Már a az 1880-as években állandó munkatársa volt az Ország Világnak, Magyar Hírlapnak, Fővárosi Lapoknak. 1894-ben ő lett az első Irodalmi értékű leányifjúsági lapnak, az akkor induló Magyar Leányoknak szerkesztője. 1904-ben jelent meg rendkívül népszerűvé vált Cilike sorozatának első kötete: Cilike viszontagságai; e sorozat hősének életét kisleány korától a nagymama-korig formálta regénnyé. Bár egész életében az egyenjogúságért és a női munka elfogadásáért küzdött, ám ahogy Kádár Judit írja Pályaeltérítés című tanulmányában: “biztos megélhetést azonban a kevéssé becsült női rétegirodalom művelésétől remélhetett.” Az írónő 1944. december 17-én hunyt el Budapesten.

“Már a konyhán is forgolódott Kató. Igaz, hogy gyakran megakadt; nem tudta, hogyan kell készíteni ezt vagy azt? Ilyenkor futott a nagymama szobájába és tanácsot kért. Nagymama pedig olyan volt, mint egy eleven szakácskönyv. Mindent tudott és mindent jól tudott, mert hiszen ő már öreg volt és sokat tapasztalt.”

 

Tutsek Anna: Katóka szakácskönyve

– Még egy jó, édes süteményre tanítalak, – mondta Katóka, – amely szintén igen finom. GYÜMÖLCS-RUDACSKÁK.
Tizennégy deka habosra vert vajba tizenkét deka cukrot, három tojás sárgáját, három tojás habját, tizennégy deka lisztet, hét deka aprószőlőt, hét deka mazsolát, tíz deka citronádot és két tábla csokoládét adunk, mind darabosra összevagdalva. Ezt vajjal bekent pléhre ujjvastagságban fölkenjük, lassan kisütjük és még melegen rudacskákra vágjuk.

***

– Ha már annyit beszélünk a tortákról, kedves Katókám, légy szíves mondd meg nekem, hogyan készítjük a
GYÜMÖLCSKRÉM-TORTÁT és a SZÖLÖ-TORTÁT?

Sütemények, torták, édesség (illusztráció)– Nagyon szívesen. A gyümölcskrém – tortához tizennyolc deka hámozott mandulát két egész tojással finomra megtörünk, azután elkavarjuk vagy háromnegyed óra hosszat tizennyolc deka cukorral, hat egész tojással és négy tojás sárgájával, keverünk hozzá öt deka burgonyalisztet, egy citrom reszelt héját, vajjal megkent tortaformába öntjük és negyvenöt percig sütjük. Ha kihűlt, tüzes késsel kettévágjuk és a következő krémmel töltjük meg: Két kanál lisztet, tíz deka cukrot, nyolc tojás sárgáját, negyed liter tejsűrűt, fél rúd vaníliát és öt deka vajat gyönge tűzön fölforrásig kavarunk; ha kihűlt, fölaprózott vegyes befőtt gyümölcsöt keverünk közéje; a két tortarész közé ezt a krémet kenjük és a tetejét csokoládé-öntettel vonjuk be.

***

SZÖLÖ-TORTA.
Egy tortaformát igen vékony vajastésztával megbélelünk, aztán huszonöt deka porcukrot nyolc, tojás sárgájával habosra keverünk, húsz deka hámozott és törött mandulát, egy citromnak a reszelt héját belekeverjük, utoljára a nyolc tojás fehérjének a habját és egy fél liter szőlőszemet vegyítünk hozzá. Ezt az egész keveréket a vajastésztára öntjük és a tortát háromnegyed óráig sütjük a sütőben.

***

– Hát a MUSTBAN FŐTT BIRSALMA-SAJTOT hogyan kell készíteni, édes nagyanyus?

– Öt liter jó édes mustot elfőzünk annyira, hogy ne legyen több, mint másfél vagy két liternyi. A főtt mustba annyi megfőtt, meghámozott és megreszelt birsalmát-teszünk, hogy az egész jó kemény legyen. Tegyünk a keverékbe egy kevés tört és átszitált fahéjat és szegfűszeget és folytonos keverés közben főzzük egy-két óráig. Ha a birsalma egészen sűrű, vegyük el a tűztől, kenjük egy ujjnyi vastagon deszkára és tányérokra és a kályha körül tegyük meleg helyre, hogy megszikkadjon. Ha a deszkától elválik, vagdaljuk csinos rudakba s szúrjunk ki belőle apró, cifra formákkal pereceket, csillagokat, stb. Gyermekeknek nagyon jó és tápláló csemege, sőt a süldő-leányok sem vetik meg, tudom. Vendégeknek is föladhatjuk, cukorban főtt világos és rózsaszín birsalma-sajttal vegyesen. Olyan a színe, mintha csokoládéból volna s ha félujjnyi vastagra öntjük s például apró félholdakat szúrunk ki belőle, nagyon szépen díszíthetjük vele a fehér mázzal bevont tortát.

– Köszönöm, édes nagyanyus. Azt hiszem, Mariska is meg lesz elégedve a sok jó birsalma-recepttel!

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek