2017. szeptember 25.  Hétfő
Pára 9 °C Pára
Rovatok
2017. szeptember 25.  Hétfő   Eufrozina, Kende
Pára 9 °C Pára

Mechwart András munkássága

Jack Kirby 100

Caligula, az őrült császár

“Tényleg nincs itt más?”

Mechwart András munkássága  
110 éve, 1907. június 14-én halt meg Mechwart András gépészmérnök, a Ganz gyár legjelentősebb fejlesztője, a forgóeke, a hengerszék, a gőzkazán feltalálója.
Jack Kirby 100  
100 éve, 1917. augusztus 28-án született New Yorkban Jack Kirby, a képregény atyja, az amerikai populáris kultúra megkerülhetetlen alakja.
Caligula, az őrült császár  
2005 éve született Caligula római császár, aki uralkodása alatt szörnyen kegyetlen és gátlástalanul pazarló volt.
“Tényleg nincs itt más?”  
D. Magyari Imre nem csak kulturális kalandozásairól mesél a Bécs - Kulturális kalandozások című könyvében. Nem csak. Történelmi visszatekintésekkel kiegészítve beszámol tapasztalatairól és humorral átszőtt élményeiről is.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Al Jarreau emlékére című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Kultúra

Al Jarreau emlékére

Szerző: / 2017. február 14. kedd / Kultúra, Zenevilág   

Al Jarreau (1940-2017) jazzénekes, zenész (Fotó: listal.com)

Mint a legtöbb nagy zenész, Al Jarreau sem hagyta magát zenei korlátok közé szorítani. Koncertjein mindig ebből a sokféleségbő adott ízelítőt a közönségnek.

A modern jazz noha követte a standard klasszikusokat számos újítást is hozott magával, például nem alakult ki önálló, a jazz modern elemeinek és hangzásvilágának megfelelő énekstílust. Ezért jóval színesebb, sajátosabb ének törekvések jelentek meg. A folklór (etno), a tradicionális jazz és a swing-korszak hagyományai részben párhuzamosan haladnak egymás mellett, részben keverednek egymással. Gonda János zenetörténész Jazz című kötetében megjegyzi, hogy újszerű lett a jazzben az artikulációs technikával kísérletezés, “így többek között a jódlizásra emlékeztető falzett tremaolóval”. A remek technikai és zenei adottságokkal, különleges hangszinttel rendelkező Al Jarreau éneklésében is sokféle stílus színesítette: jazz-, swing, folklór és rock-elem keveredett. Ám legyen szó rhythm and blues, jazz, pop vagy ezek ötvözése, a  jazzlegenda mindegyikhez hozzáadta saját egyéniségét.

Al Jarreau (1940-2017) jazzénekes, zenész (Fotó: listal.com)Noha évek óta tudtunk arról, hogy betegséggel küzd, nehéz felfogni, hogy 76 éves korában meghalt Al Jarreau amerikai jazzénekes. A hétszeres Grammy-díjas művész egy Los Angeles-i kórházban halt meg vasárnap, mindössze néhány nappal azután, hogy kimerültségre hivatkozva bejelentette visszavonulását. Al Jarreau családja – felesége, fia, más családtagjai és barátai – körében hunyt el, békében – olvasható Twitter-oldalán.

Alwyn (Al) Lopez Jarreau Milwaukee-ban született 1940. március 12-én, családja is zenekedvelő és -művelő volt. A templomi zene volt az első élménye, egyetemi éveiben bátyjával énekelt. Zenei érdeklődése fiatal korától nagyon sokirányú volt, a “hagyományos” fekete műfajok mellett a countryzene, a Broadway zenei világa is vonzotta, de a jazz maradt első számú szerelme egész pályafutása során.

Fiatal éveiben Kaliforniában dolgozott pszichológusként. Csak közel harmincéves korában váltott, és hivatásos énekesként, zenészként George Duke triójával eleinte kisebb kaliforniai klubokban kapott fellépési lehetőséget. We Got By címmel harminc évvel ezelőtt jelent meg első lemeze, amelyet a szakmabeliek kedvezően fogadtak. Lemeze a Warner Brothers Recordsnál jelent meg és Jarreau ezzel a kiadóval hosszú távra szóló szerződést kötött. Hamarosan megjelent második lemeze, a poposabb Glow.

Az amerikai lemezpiacot az 1977-ben megjelent, a koncertfelvételeket rögzítő Look At The Rainbow című albumával hódította meg. A legjobb férfi jazzénekesként ünnepelték. Az 1977-ben megjelent Heaven and Earth című albumáért a legjobb férfi jazzénekesnek járó Grammy díjat kapta. A következő évben újabb arany gramofonnal jutalmazták az All Fly Home című jazz- és a Breaking Away című popalbumáért is.

Nem sokan dicsekedhettek azzal mint ő: jazz, pop és rhythm and blues lemezét is elismerte az amerikai lemezakadémia. Összesen hetet gyűjtött be a legrangosabb zenei trófeából. Albumai közül több is listát vezetett és jó néhány került csúcsközelbe. Elég termékeny lemezkészítő volt, a válogatásokkal együtt több mint nyolcvan lemeze jelent meg. A boltokba került néhány korongja, köztük a kitűnő Accentuate The Positive című album.

A “legmenőbb” stúdiók versenyeztek lemezeinek kiadási jogáért: a Verve, a Reprise, a Warner Brothers és a GRP is megjelentetett többet albumaiból. Előadói stílusára az Ella Fitzgeraldtól jól ismert scatelés volt a jellemző. Európába szívesen és rendszeresen visszatért, fellépett a montreux-i fesztiválon. Magyarországon 1998-ban, majd 2007-ben is koncertezett.

 Al Jarreau és George Benson a Montreux-i Jazz Fesztiválon, 2007 (Fotó: montreuxjazz.com)

Mint a legtöbb nagy zenész, ő sem hagyta magát zenei korlátok közé szorítani. Koncertjein ebből a sokféleségből adott ízelítőt a közönségnek. Az elmúlt négy évtized során három különböző kategóriában – pop, jazz és rhytm and blues – nyerte el a rangos zenei kitüntetést.

Megjelenését követően szinte azonnal megvettem a George Benson gitárossal és énekessel közösGivin It Up című CD-t. A két kitűnő zenész nemcsak egy lemez erejéig állt össze, hanem közös turnéra is indult, így 2007 nyarán a Papp László Budapest Sportarénában adott koncerten tapsolhattam. A turné alapjául szolgáló közös lemez két kategóriában is Grammy-díjat kapott. A lemezen – más zenei csemegék mellett – hallható Miles Davis Four és Long Come Tutu című klasszikusainak új jazz-vokális változata, Billie Holiday és Sam Cook egy-egy dala.

2010-ben, hetvenéves korában az énekes úgy lépett színpadra  Németországban, hogy a fellépés előtt két nappal engedték ki egy marseilles-i kórházból, ahol akut szív- és légzésproblémák miatt kezelték. Azóta időről-időre visszavonult, mert kórházi ápolásra szorult. 2017. február 12-én, 76 évesen hunyt el, csak néhány nappal azután, hogy kimerültség miatt ismét kórházba került és lemondta koncertjeit.

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek