2017. május 27.  Szombat
Közepesen felhős 24 °C Közepesen felhős
Rovatok
2017. május 27.  Szombat   Hella
Közepesen felhős 24 °C Közepesen felhős

Lechner összes

John Wayne, a westernfilmek hőse

Robert Ludlum, Jason Bourne “atyja”

Ancsel Éva a szabadság mentén

Lechner összes  
Lechner Ödön a nemzeti építészet apostola volt, aki alkotásaival ma is hat. Aki kinyitja ezt a szép albumot, megtapasztalja művészi erejét.
John Wayne, a westernfilmek hőse  
110 éve, 1907. május 26-án született John Wayne Oscar-díjas amerikai színész, rendező, producer, az amerikai filmtörténet egyik legnagyobb sztárja.
Robert Ludlum, Jason Bourne “atyja”  
90 éve, 1927. május 25-én született New Yorkban Robert Ludlum amerikai író, több mint húsz világsikerű bestseller szerzője, Jason Bourne titkos ügynök "atyja".
Ancsel Éva a szabadság mentén  
90 éve, 1927. május 23-án született Ancsel Éva Állami Díjas filozófus, esszéista, aki tanítványok ezreinek adott életre szóló emléket, példát emberségből, szeretetből, etikus gondolkodásmódból.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Kurt Cobain 50 éves lenne című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Kultúra

Kurt Cobain 50 éves lenne

Szerző: / 2017. február 20. hétfő / Kultúra, Zenevilág   

Kurt Cobain (1967-1994) zenész, szövegíró (Fotó: listal.com)“Ha más akarsz lenni, mint aki vagy, elpazarlod önmagad.” 50 éves lenne Kurt Cobain, a Nirvana nevű világhíres rockcsapat szólóénekese és gitárosa.

Közhely, de méteres listát tenne ki azoknak a neves zenészeknek a névsora, akik nem érték meg 30. születésnapjukat. Közülük való a rock, az alternatív zene egyik ígéretes, de meglehetősen ellentmondásos alakja, az amerikai Kurt Cobain is. Nem biztos, hogy a körülette csapott mostani felhajtás leülepedése után ugyanolyan rangra emelkedik majd a rock történetében, mint mondjuk Jim Morrison, Jimi Hendrix, Brian Jones vagy John Lennon, de hogy kultusza fennmarad, az egészen biztos.

“Volt egy fickó, aki drogozott, és megölte magát. Volt egy fickó, aki a rockarénán kívül kereste a beteljesülést, és politizálni kezdett. Volt egy fickó, aki a rock ’n’ roll szerelmese lett, és az is maradt. Volt egy fickó, aki soha nem ment el otthonról, még mindig egy szigeten él a feleségével és a gyermekével, és stúdiókat épít a magasba.” (Everett True: Nirvana)

Mi van, ha valaki, aki nem hiszi magáról, hogy különleges, népszerű és gazdag lesz? Olyasvalaki, akinek az erkölcse és világlátása a Washington állambeli kihalt faipari város, Aberdeen és környéke punk rock lúzer-etikájában gyökerezik, ahol nagyobb érdem tíz barát előtt játszani egy ütött-kopott kis klubban, mint hatvanezer rajongó előtt egy nagy stadionban. Ahol a spontaneitás többet ér, mint a fenséges rockrituálék. Ahol az emberek nagy része a létbizonytalanság peremén billeg, és ha nem teszi magáévá a helybéliek életszemléletét, semmiféle jövő nem vár rá.

Nirvana rockegyüttes - Kurt Cobain,Krist Novoselic, Dave Grohl (Fotó: listal.com) A Nirvana két tagja – Kurt Cobain és Krist Novoselic – innen indult. Erősen feminin, a 60-as évek popzenéjében gyökerező punkrock-dalaik megrázták a világot. Undergroundból mainstream lett – szerencsénkre és szerencsétlenségükre.

Kurt Cobain a Washington állambeli Aberdeenben született 1967 február 20-án. Pontosan húsz esztendős volt, amikor találkozott a horvát származású Kris Novoselic basszusgitárossal, s hozzájuk csapódott Dave Grohl dobos. Őket nevezte azután a világ Nirvána együttesnek.

Amerikában sem elég azonban csak kimenni a színpadra a sikerért: az első, 1988-ban megjelent, s figyelmet keltő kislemezük, de az 1989-es Bleach című bemutatkozó album sem hagyott mély nyomot a rockerekben.

Még ebben az évben Európa koncert-szinpadait is megjárták, s megkezdték az erőgyűjtést az újabb lemezhez. Ez olyannyira sikerült, hogy az 1991-ben megjelent Nevermind platinává nemesedett, még a ha a listák csúcsára nem is jutott fel. Az album dalai közül több is bejutott a legjobb tíz közé. A háromtagú együttes stílust teremtett, s meghatározó szerepet játszott abban, hogy Seattle az amerikai alternatív rock fellegvárává vált.

Állandóan a figyelem középppontjában maradtak, bár ezt nemcsak zenei produkciójuknak, hanem bizony viselkedésüknek is “köszönhették”. Az MTV zenés televízió 1992-ben mindenesetre zenéjüket jutalmazta, amikor a banda videoklipjét az alternatív együttesek közül a legjobbnak találta, s az együttest a kategória legjobb “új arcának” – új előadójának – kiáltották ki. Nagy becsben tartották az együttest Angliában is, ennek bizonyítéka hogy 1993-ban a British Awards-t is ők nyerték – ugyancsak az új előadók kategóriájában.

A zaklatott életű Cobain hosszabb ideje heves fájdalmakkal járó gyomorpanaszokkal küszködött, és egy ízben bevallotta, hogy heroinnal “gyógyszerezi” magát. Március elején Rómában a túladagolt fájdalomcsillapítók és az alkohol együttes hatására kómába esett, s csak napokig tartó kezeléssel tudták magához téríteni.

Az alkohol és a drog közben végezte pusztító munkáját Cobain szervezetében: állandó orvosi kezelésre szorult. Idegállapota meglehetősen labilissá vált és nem tettek jót neki a zenekaron belül mind gyakoribbá váló, olykor a nyilvánosság előtt zajló civakodások sem.

Niravana instrumentális koncertje - Kurt Cobain (1967-1994) zenész, szövegíró (Fotó: listal.com)

A számára tragikus 1994-es esztendő márciusának elején egyszer még sikerült visszahozni őt alkohol- drogkábulat okozta kómából. Egy hónappal később viszont már ő maga lőfegyverrel tett pontot zaklatott életére: 1994. április 5-én Cobain máig tisztázatlan körülmények között seattle-i házának garázspadlásán öngyilkos lett. Személyazonosságát csak ujjlenyomat segítségével tudták azonosítani. Halálhírét minden vezető rádió- és tv-állomás adását megszakítva jelentette be.

„Az emberek mindig is pusmogtak Kurt heroinfüggőségéről – állítja Rosemary Carroll, a Nirvana ügyvédje. – Én is hallottam pletykákat az első pillanattól kezdve, hogy megismertem. Nem tudom. A vége felé meghatározta a kapcsolatát mindenkivel. Az emberek erre irányíthatták a dühüket, a frusztrációjukat és a képtelenségüket, hogy kezeljenek egy zsenit, aki kábítószerfüggő volt. Ez dühített leginkább [a halálában]. Olyan sok mondanivalója és tennivalója volt még, de hatalmas nyomás nehezedett rá. Amellett, hogy a heroin tönkretette fizikailag, indokot szolgáltatott mindenki számára, hogy leírják, ami szörnyű volt. Jogos aggályait úgy kezelték, mint egy narkós paranoiáját.”

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek