2017. június 22.  Csütörtök
Közepesen felhős 33 °C Közepesen felhős
Rovatok
2017. június 22.  Csütörtök   Paulina
Közepesen felhős 33 °C Közepesen felhős

Fred Astaire, maga a megelevenedett ritmus

Üldögélj Jane Austennel

Dargay Attila rajzfilm alakjai

Salman Rushdie 70

Fred Astaire, maga a megelevenedett ritmus  
Fred Astaire tánccal hivatalosan 72 évesen hagyott fel, de azért hat év múlva még táncra perdült Gene Kelly oldalán - bár szavai szerint ez csak mozgás volt.
Üldögélj Jane Austennel  
Hazájában nem csak fesztiválokkal, könyv- és divatbemutatókkal készülnek Jane Austen halálának 200. évfordulójára.
Dargay Attila rajzfilm alakjai  
90 éve, 1927. június 20-án született Dargay Attila Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, kiváló művész, a Vuk, a Pom Pom meséi, a Szaffi és a Lúdas Matyi alkotója.
Salman Rushdie 70  
70 éve, 1947. június 19-én született Salman Rushdie indiai születésű brit író, a Sátáni versek című regény szerzője.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Leonardo da Vinci titokzatos hangszere című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Kultúra

Leonardo da Vinci titokzatos hangszere

Szerző: / 2016. június 28. kedd / Kultúra, Zenevilág   

Leonardo da Vinci: Önarckép, 1512 (Fotó: Wikimédia)Leonardo da Vinci titokzatos hangszerét, a viola organistát három koncerten mutatja be Slawomir Zubrzycki lengyel zongoraművész, zeneszerző és hangszerkészítő.

Az 1452 és 1519 között élt Leonardo az egyetemes ember (uomo universale) reneszánsz eszményének legjellegzetesebb megtestesítője. Az itáliai polihisztort a festészet, a szobrászat és az építészet mellett az anatómia, a geológia, a botanika, a mechanika, a várépítés, a hidraulika, a matematika, a perspektíva és az optika egyaránt foglalkoztatta. Technikai találmányai, műszaki és a többi közt haditechnikai ötletei századokkal megelőzték korát.
A zene sem állt tőle távol, fiatalon gyönyörűen énekelt, dalokat és verseket rögtönzött, közben lanton kísérte magát.

Da Vinci titokzatos hangszere, a viola organista (Fotó: thehistoryblog.com)

Egy számítástechnikai szakember néhány éve meglepő állítást tett – eszerint Leonardo egyik leghíresebb festménye, az Utolsó vacsora zenei kottát rejt. Giovanni Maria Pala ugyanis a kottázásnál használatos öt vonalat húzott a festményre, amelyen véleménye szerint Jézus két keze, az apostolok, valamint a kenyerek hangjegyekké állnak össze.

Leonardo egy idő után nem elégedett meg a zene élvezetével és művelésével, gépdobokat, fúvós hangszereket tervezett, sőt új hangszerek megalkotásán is gondolkodott. Utóbbiak egyike volt a clavi-viola, amelyet a billentyűs és a vonós hangszerek keresztezésével valósított meg. A különleges instrumentumot néhány éve bemutatták New Yorkban.

A hangszeres zene fejlődésében zajló folyamatok ösztökélték a viola organista megtervezésére is. Az instrumentumnak – az orgonához hasonlóan – képesnek kellett lennie a kitartott hangok megszólaltatására, illetve a vonós hangszerekhez hasonló hangzás, illetve dinamika és vibrato képzésére. Egy ilyen hangszer akár egy vonósegyüttest is pótolhat.

Slawomir Zubrzycki lengyel zenetudós a reneszánsz mester eredeti tervei alapján készítette el a billentyűs és vonós hangszer ötvözetét 2012-ben, s azóta művészi tevékenységének középpontjában e különleges hangszer áll. A Da Vinci hangja – egy titokzatos hangszer és annak története elnevezésű turnén június 28-án a Pesti Vigadóban, másnap a veszprémi Hangvillában, június 30-án pedig Székesfehérvárott, a Szent István-bazilikában lesz hallható a viola organista.

Címkék:

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek