2017. július 24.  Hétfő
Közepesen felhős 29 °C Közepesen felhős
Rovatok
2017. július 24.  Hétfő   Kinga, Kincső
Közepesen felhős 29 °C Közepesen felhős

Idősebb Alexandre Dumas kalandos élete

“Számomra nincs más választás”

I. Károly, a magyar Anjou-ház alapítója

Séta a prágai Károly hídon

Idősebb Alexandre Dumas kalandos élete  
Idősebb Alexandre Dumas népszerűségének titka nagyon egyszerű, műveiben minden olyan elem benne van, amely lebilincseli az olvasót.
“Számomra nincs más választás”  
Egy 1957-es szovjet hivatalos közlés szerint 70 évvel ezelőtt, 1947. július 17-én halt meg Raoul Wallenberg, aki 1945. január 17-én tűnt el.
I. Károly, a magyar Anjou-ház alapítója  
675 éve, 1342. július 16-án hunyt el I. Károly, azaz Károly Róbert, a háromszor koronázott király. Uralkodása alatt fénykorát élte a lovagi kultúra, terjedt az írásbeliség, kolduló szerzetesrendek honosodtak meg az országban.
Séta a prágai Károly hídon  
Hatszázhatvan éve, 1357. július 9-én kezdték el építeni Prága és a világ egyik leghíresebb kőhídját, a cseh főváros egyik jelképének számító Károly hidat.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Leonardo da Vinci titokzatos hangszere című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Kultúra

Leonardo da Vinci titokzatos hangszere

Szerző: / 2016. június 28. kedd / Kultúra, Zenevilág   

Leonardo da Vinci: Önarckép, 1512 (Fotó: Wikimédia)Leonardo da Vinci titokzatos hangszerét, a viola organistát három koncerten mutatja be Slawomir Zubrzycki lengyel zongoraművész, zeneszerző és hangszerkészítő.

Az 1452 és 1519 között élt Leonardo az egyetemes ember (uomo universale) reneszánsz eszményének legjellegzetesebb megtestesítője. Az itáliai polihisztort a festészet, a szobrászat és az építészet mellett az anatómia, a geológia, a botanika, a mechanika, a várépítés, a hidraulika, a matematika, a perspektíva és az optika egyaránt foglalkoztatta. Technikai találmányai, műszaki és a többi közt haditechnikai ötletei századokkal megelőzték korát.
A zene sem állt tőle távol, fiatalon gyönyörűen énekelt, dalokat és verseket rögtönzött, közben lanton kísérte magát.

Da Vinci titokzatos hangszere, a viola organista (Fotó: thehistoryblog.com)

Egy számítástechnikai szakember néhány éve meglepő állítást tett – eszerint Leonardo egyik leghíresebb festménye, az Utolsó vacsora zenei kottát rejt. Giovanni Maria Pala ugyanis a kottázásnál használatos öt vonalat húzott a festményre, amelyen véleménye szerint Jézus két keze, az apostolok, valamint a kenyerek hangjegyekké állnak össze.

Leonardo egy idő után nem elégedett meg a zene élvezetével és művelésével, gépdobokat, fúvós hangszereket tervezett, sőt új hangszerek megalkotásán is gondolkodott. Utóbbiak egyike volt a clavi-viola, amelyet a billentyűs és a vonós hangszerek keresztezésével valósított meg. A különleges instrumentumot néhány éve bemutatták New Yorkban.

A hangszeres zene fejlődésében zajló folyamatok ösztökélték a viola organista megtervezésére is. Az instrumentumnak – az orgonához hasonlóan – képesnek kellett lennie a kitartott hangok megszólaltatására, illetve a vonós hangszerekhez hasonló hangzás, illetve dinamika és vibrato képzésére. Egy ilyen hangszer akár egy vonósegyüttest is pótolhat.

Slawomir Zubrzycki lengyel zenetudós a reneszánsz mester eredeti tervei alapján készítette el a billentyűs és vonós hangszer ötvözetét 2012-ben, s azóta művészi tevékenységének középpontjában e különleges hangszer áll. A Da Vinci hangja – egy titokzatos hangszer és annak története elnevezésű turnén június 28-án a Pesti Vigadóban, másnap a veszprémi Hangvillában, június 30-án pedig Székesfehérvárott, a Szent István-bazilikában lesz hallható a viola organista.

Címkék:

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek