2017. szeptember 22.  Péntek
Közepesen felhős 16 °C Közepesen felhős
Rovatok
2017. szeptember 22.  Péntek   Móric
Közepesen felhős 16 °C Közepesen felhős

Mechwart András munkássága

Jack Kirby 100

Caligula, az őrült császár

“Tényleg nincs itt más?”

Mechwart András munkássága  
110 éve, 1907. június 14-én halt meg Mechwart András gépészmérnök, a Ganz gyár legjelentősebb fejlesztője, a forgóeke, a hengerszék, a gőzkazán feltalálója.
Jack Kirby 100  
100 éve, 1917. augusztus 28-án született New Yorkban Jack Kirby, a képregény atyja, az amerikai populáris kultúra megkerülhetetlen alakja.
Caligula, az őrült császár  
2005 éve született Caligula római császár, aki uralkodása alatt szörnyen kegyetlen és gátlástalanul pazarló volt.
“Tényleg nincs itt más?”  
D. Magyari Imre nem csak kulturális kalandozásairól mesél a Bécs - Kulturális kalandozások című könyvében. Nem csak. Történelmi visszatekintésekkel kiegészítve beszámol tapasztalatairól és humorral átszőtt élményeiről is.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Leonardo da Vinci titokzatos hangszere című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Kultúra

Leonardo da Vinci titokzatos hangszere

Szerző: / 2016. június 28. kedd / Kultúra, Zenevilág   

Leonardo da Vinci: Önarckép, 1512 (Fotó: Wikimédia)Leonardo da Vinci titokzatos hangszerét, a viola organistát három koncerten mutatja be Slawomir Zubrzycki lengyel zongoraművész, zeneszerző és hangszerkészítő.

Az 1452 és 1519 között élt Leonardo az egyetemes ember (uomo universale) reneszánsz eszményének legjellegzetesebb megtestesítője. Az itáliai polihisztort a festészet, a szobrászat és az építészet mellett az anatómia, a geológia, a botanika, a mechanika, a várépítés, a hidraulika, a matematika, a perspektíva és az optika egyaránt foglalkoztatta. Technikai találmányai, műszaki és a többi közt haditechnikai ötletei századokkal megelőzték korát.
A zene sem állt tőle távol, fiatalon gyönyörűen énekelt, dalokat és verseket rögtönzött, közben lanton kísérte magát.

Da Vinci titokzatos hangszere, a viola organista (Fotó: thehistoryblog.com)

Egy számítástechnikai szakember néhány éve meglepő állítást tett – eszerint Leonardo egyik leghíresebb festménye, az Utolsó vacsora zenei kottát rejt. Giovanni Maria Pala ugyanis a kottázásnál használatos öt vonalat húzott a festményre, amelyen véleménye szerint Jézus két keze, az apostolok, valamint a kenyerek hangjegyekké állnak össze.

Leonardo egy idő után nem elégedett meg a zene élvezetével és művelésével, gépdobokat, fúvós hangszereket tervezett, sőt új hangszerek megalkotásán is gondolkodott. Utóbbiak egyike volt a clavi-viola, amelyet a billentyűs és a vonós hangszerek keresztezésével valósított meg. A különleges instrumentumot néhány éve bemutatták New Yorkban.

A hangszeres zene fejlődésében zajló folyamatok ösztökélték a viola organista megtervezésére is. Az instrumentumnak – az orgonához hasonlóan – képesnek kellett lennie a kitartott hangok megszólaltatására, illetve a vonós hangszerekhez hasonló hangzás, illetve dinamika és vibrato képzésére. Egy ilyen hangszer akár egy vonósegyüttest is pótolhat.

Slawomir Zubrzycki lengyel zenetudós a reneszánsz mester eredeti tervei alapján készítette el a billentyűs és vonós hangszer ötvözetét 2012-ben, s azóta művészi tevékenységének középpontjában e különleges hangszer áll. A Da Vinci hangja – egy titokzatos hangszer és annak története elnevezésű turnén június 28-án a Pesti Vigadóban, másnap a veszprémi Hangvillában, június 30-án pedig Székesfehérvárott, a Szent István-bazilikában lesz hallható a viola organista.

Címkék:

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek