2017. május 27.  Szombat
Közepesen felhős 24 °C Közepesen felhős
Rovatok
2017. május 27.  Szombat   Hella
Közepesen felhős 24 °C Közepesen felhős

Lechner összes

John Wayne, a westernfilmek hőse

Robert Ludlum, Jason Bourne “atyja”

Ancsel Éva a szabadság mentén

Lechner összes  
Lechner Ödön a nemzeti építészet apostola volt, aki alkotásaival ma is hat. Aki kinyitja ezt a szép albumot, megtapasztalja művészi erejét.
John Wayne, a westernfilmek hőse  
110 éve, 1907. május 26-án született John Wayne Oscar-díjas amerikai színész, rendező, producer, az amerikai filmtörténet egyik legnagyobb sztárja.
Robert Ludlum, Jason Bourne “atyja”  
90 éve, 1927. május 25-én született New Yorkban Robert Ludlum amerikai író, több mint húsz világsikerű bestseller szerzője, Jason Bourne titkos ügynök "atyja".
Ancsel Éva a szabadság mentén  
90 éve, 1927. május 23-án született Ancsel Éva Állami Díjas filozófus, esszéista, aki tanítványok ezreinek adott életre szóló emléket, példát emberségből, szeretetből, etikus gondolkodásmódból.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Lőrincz L. László 75 éves című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Kultúra

Lőrincz L. László 75 éves

Szerző: / 2014. június 15. vasárnap / Kultúra, Irodalom   

Lőrincz L. László író (Fotó: Wikipédia)“Az ember olyan, mint a felhők odafent. Úsznak az égen, találkoznak egy másik felhővel, aztán majd kiderül, hogy mi lesz velük. Eggyé olvadnak-e, vagy úsznak tovább külön-külön az ég vizében.” Lőrincz L. László, azaz Leslie L. Lawrence ma ünnepli 75. születésnapját.

A misztikus és a fantasztikum felé való vonzódás eredménye Lőrincz L. László könyveinek sikere is, ő egyébként az utóbbi idők legolvasottabb élő magyar írója. Június 15-én ünnepli hetvenötödik születésnapját Lőrincz L. László orientalista, író, műfordító, Leslie L. Lawrence néven napjaink egyik legnépszerűbb magyar bestseller szerzője.

A Somogy megyei Szilvásszentmártonban született. Kiskorában pilóta szeretett volna lenni, később olvasmányélményei, elsősorban Karl May műveinek hatására döntött úgy, hogy hogy Kelet-kutató lesz, expedíciókat szervez majd és megírja úti kalandjait. Kiváló tanulmányi eredményei ellenére származása – egyik nagyszülője kuláknak minősült, a másik református lelkész volt – nem vették fel gimnáziumba, így a kaposvári Édesipari Szakközépiskolában érettségizett. Az ELTE bölcsészkarán török vagy perzsa szakra akart menni, de mivel ott sokan voltak, ismerősei tanácsára mongol szakra iratkozott be, történelem-mongol szakos diplomáját 1962-ben szerezte meg. Tanulmányai során hosszú éveket töltött a Távol?Keleten, ösztöndíjasként az ulánbátori Állami Csojbalszan Egyetemen, valamint a bonni Friedrich Wilhelm Egyetemen is.

Végzése után tagja volt a Magyar Tudományos Akadémia Orientalisztikai Munkaközösségének, később a Kelet-kutató intézet tudományos főmunkatársa, majd az ELTE előadója lett. 1967 óta a nyelvtudományok kandidátusa.

A tibeti és a mongol folklór és irodalom, valamint e népek történelme képezi tudományos munkásságának fő területeit. E témakörökben mintegy száz cikke és több könyve is megjelent, például a mongol népköltészetről és mitológiáról, Mongólia történetéről, a tibeti démonokról és varázslókról, ezen kívül magyarra fordított burját és mongol eposzokat is.

Szépírói pályáját ifjúsági regények írásával kezdte (A sólyom kinyújtja karmait, Az éjszaka doktora, Az utolsó hvárezmi nyár). Igazán népszerű íróvá azonban a nyolcvanas évek elejétől megjelenő tudományos fantasztikus regényei, valamint a Galaktika folyóiratban megjelent sci-fi novellái tették.

1983-ban Leslie L. Lawrence néven publikálta Sindzse szeme című kalandos krimijét, amellyel nem várt sikert aratott. A Himalájában játszódó izgalmas és fordulatos történet főhőse az angol állampolgárságú, de magyar származású rovartudós és Kelet-kutató Leslie L. Lawrence (más néven Blobzang rinpócse), aki több nyelven beszél, biztos kézzel bánik a Smith and Wesson revolverrel, briliáns elme, nem mellesleg pedig a női szívekhez is könnyedén megtalálja az utat. Az író egy interjúban elárulta, hogy hősét egy Mongóliában szolgálatot teljesítő angol diplomatáról mintázta, aki kilenc nyelven beszélt és kémelhárítóként dolgozott a II. világháború idején.

A szimpatikus különc Lawrence alakja több regényben is felbukkan (A Karvaly árnyékában, Huan-ti átka, Csöd, Siva utolsó tánca, A Fekete Özvegy), hol Afrikában, hol Indiában, Tibetben, vagy éppen Kínában ered a rosszfiúk és a titokzatos természetfölötti jelenségek nyomába, természetesen mindig sikerrel. Az író regényeiben sem tagadja meg tudós mivoltát, a fordulatos kalandok jó ürügyet kínálnak számára némi tudományos ismeretterjesztésre is. Lőrincz L. Frank Cockney néven is publikált krimiket Rókacsapda, valamint Négy fekete koporsó címmel.

Lőrincz L. László író (Fotó: MTI/Kollányi Péter)

Az író szenvedélye és nem mellesleg munkájának is része az utazás, műveinek szinte valamennyi helyszínét felkereste már, hogy az adott országnak és az ott élő népek kultúrájának minél szemléletesebb leírását tudja adni regényeiben.

Munkásságát eddig Galaktika-, Arany Meteor- és Zsoldos Péter-díjjal jutalmazták. A hivatalos elismeréseknél is sokatmondóbb azonban a tény, hogy Lőrincz L. László napjaink egyik legolvasottabb magyar írója, évente két könyve jelenik meg többezres példányszámban, és ezek szinte mindegyike szerepel a könyvek top tízes listáján.

Lőrincz L. László hetvenötödik születésnapja alkalmából rajongói A föld alatti piramis címmel képregény-albumot jelentettek meg, amelybe a fantasztikus írásaiból készült képregényeket gyűjtötték egybe.

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.