2017. szeptember 26.  Kedd
Közepesen felhős 18 °C Közepesen felhős
Rovatok
2017. szeptember 26.  Kedd   Jusztina
Közepesen felhős 18 °C Közepesen felhős

A West Side Story sikere

William Faulkner világa

Mechwart András munkássága

Jack Kirby 100

A West Side Story sikere  
60 éve, 1957. szeptember 26-án mutatták be a West Side Storyt a New York-i Broadway-n.
William Faulkner világa  
120 éve született William Faulkner, akinek művészete a Dél világában gyökeredzik. Nosztalgiával nézi a hagyományos, ültetvényes világ pusztulását, nem tudja elfogadni az iparosodó társadalmat.
Mechwart András munkássága  
110 éve, 1907. június 14-én halt meg Mechwart András gépészmérnök, a Ganz gyár legjelentősebb fejlesztője, a forgóeke, a hengerszék, a gőzkazán feltalálója.
Jack Kirby 100  
100 éve, 1917. augusztus 28-án született New Yorkban Jack Kirby, a képregény atyja, az amerikai populáris kultúra megkerülhetetlen alakja.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Mikó István: Saját pipatóriumom van című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Kultúra

Mikó István: Saját pipatóriumom van

Szerző: / 2014. március 5. szerda / Kultúra, Teátrum   

Te csak pipálj, Ladányi! Mikó István, Karinthy Színház, (fotó: Császár Réka)“Igazából a pipa nem társasági dolog, hanem magányos kikapcsolódás” – vallja Mikó István színművész, aki épp a pipázó Ladányi Miskát személyesíti meg Csathó Kálmán Te csak pipálj, Ladányi! című művének színpadi feldolgozásában.

A Te csak pipálj, Ladányi című előadás pilléreit, főszereplőit alkotó Ladányi Miska és felesége, Linka, az ő bájos unokájuk, Katica valamint a cselédlány, Zsuzsi életét, normáit és normaváltozásait ismerhetjük meg a darabban. Azonban nem tudunk semmit arról, hogy élnek ők a valóságban, mennyire voltak a segítségükre a valóéletbeli tulajdonságuk, szokásaik a karakterek megformálásban.

Te csak pipálj, Ladányi! Mikó István, Karinthy Színház, (fotó: Császár Réka)Ádámházán nagy lábon él a 800 holdas földbirtokos, Ladányi Mihály, miközben intézője, Pókai szorgosan fosztogatja. Ladányi kezességet vállalt egy rokonáért, aki aztán öngyilkosságba menekül a váltó kifizetése elől. Szanálni kellene tehát az uradalmat, mert Darázs ügyvédék és rokonuk, Vincze Jóska szeretnék olcsón megkaparintani. Vincze még Ladányi Katica kezére is pályázik. Ladányiékat a csődhelyzet megoldásában Áron mérnök segíti, akinek szintén tetszik a lány. Csathó Kálmán ritkán játszott s a Karinthy Színház által újra felfedezett, egyszerre szórakoztató és elgondolkodtató színdarab kiváló szereposztásban látható.

Ladányi Miskát a közönség egy kicsit lusta, de hihetetlenül kedves és szeretetre méltó, csupa szív embernek ismerheti meg. Szereti a hasát, a jó ételeket, és elképesztő mennyit képes megenni, mindehhez azonban igényli a jó társaságot, és a pipát, amit sosem akar letenni. Ladányi Miskát megszemélyesítő Mikó István többek között a pipázás fontosságáról is mesélt.

 

A színpadon mindig önnél van egy kis füzet. Mit rejt a tartalma?

A darab szövegét tartalmazza. Már a főiskolás koromban is átírtam a szövegkönyvet. Így jobb, mert elfér a zsebembe, szinte kabalaként van velem az előadásokon is. Bár most nem volt a zsebemben, talán azért, mert a darabban is van egy füzetem, és nehogy összekeverjem.

Mennyiben segíti ez a tanulást?

Azért jó, mert formailag is megjegyzem a szöveget, kiemelem azt, amire jobban kell figyelni, ami nehezebben megy, vagy, ami kulcsfontosságú.

Ladányi Miskához hasonlóan érdeklődik a gazdálkodás, a vidéki élet iránt?

El tudom képzelni az életemet vidéken. Szeretem a természetet, szeretek kint lenni, de lusta vagyok a nagy sétákra az erdőben.

A valóságban is annyira szereti a hasát, mint Miska, akinek az élete az étkezések körül forog?

Igen, nagyon szeretek enni. Szenvedek is emiatt, mert figyelni kell a súlyomra. Sajnos a munkámból adódó rendszertelen élet, nem tesz jót az alakomnak.

Ön is meg tudná enni ezt a sok fogást, amit itt a darabban a vendégek elé tálalnak?

Most már nem. Fénykoromban még meg tudtam enni ezt a mennyiséget. Most már legfeljebb belekóstolnék mindenbe, és abból ennék, ami a legjobban ízlik.

Ladányi rajong a vendégekért? A hétköznapjaiban is szereti, ha meglátogatja néhány vendég?

A túl nagy társaságot nem szeretem, mert nehéz mindenkire figyelni, de szeretem a vendégeket, a társaságot.

A darab központi motívuma, hogy Ladányi folyton pipál. Mikó István is szokott pipázni?

Tizenkilenc éves korom óta pipálok. Sajnálom is, hogy a színházból ki van tiltva a pipa. Így a darabban csak imitálva fogok pipálni. Igazából a pipa nem társasági dolog, hanem magányos kikapcsolódás. Folyamatosan szívni kell, különben elalszik, nem úgy mint a cigaretta. Nincs idő közben hosszas beszélgetésre. Otthon saját pipatóriumom van, negyven-ötven pipám van. Bárhol járok a világban, veszek egy pipát.

Te csak pipálj, Ladányi! Mikó István, Karinthy Színház, (fotó: Császár Réka)

Vértes Zsuzsanna

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek