2017. június 22.  Csütörtök
Közepesen felhős 33 °C Közepesen felhős
Rovatok
2017. június 22.  Csütörtök   Paulina
Közepesen felhős 33 °C Közepesen felhős

Fred Astaire, maga a megelevenedett ritmus

Üldögélj Jane Austennel

Dargay Attila rajzfilm alakjai

Salman Rushdie 70

Fred Astaire, maga a megelevenedett ritmus  
Fred Astaire tánccal hivatalosan 72 évesen hagyott fel, de azért hat év múlva még táncra perdült Gene Kelly oldalán - bár szavai szerint ez csak mozgás volt.
Üldögélj Jane Austennel  
Hazájában nem csak fesztiválokkal, könyv- és divatbemutatókkal készülnek Jane Austen halálának 200. évfordulójára.
Dargay Attila rajzfilm alakjai  
90 éve, 1927. június 20-án született Dargay Attila Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, kiváló művész, a Vuk, a Pom Pom meséi, a Szaffi és a Lúdas Matyi alkotója.
Salman Rushdie 70  
70 éve, 1947. június 19-én született Salman Rushdie indiai születésű brit író, a Sátáni versek című regény szerzője.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Nat King Cole, a bársonyos hangú dalénekes című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Kultúra

Nat King Cole, a bársonyos hangú dalénekes

Szerző: / 2014. március 20. csütörtök / Kultúra, Zenevilág   

Nat King Cole: The Very Thought Of YouA jazz volt első számú szerelme, de szívesen énekelt popzenét is – a nagyközönség örömére. Nat King Cole 95 éves lenne.

A műfajok felett álló, kivételesen szép, bársonyos hangú Nat King Cole-nak Amerika legnagyobb énekesei, Bing Crosby, Frank Sinatra, Mel Tormé, Ella Fitzgerald és Elvis Presley mellett van a helye. A 95 éve született művész énekesek tucatjainak volt a példaképe, köztük a tucatnak nem nevezhető Ray Charlesnak. Hangjának melegsége, dalainak sokfélesége miatt nem tűnik el a nevéhez “ragadt” királyi jelző.

Nathaniel Adams Coles néven Alabama államban, Montgomeryben született 1919. március 17-én. Apja a helyi baptista templom nagy tekintélyű lelkésze, anyja ugyanott a kórusban énekelt. Itt kapta az első énekleckéket, s édesanyja jóvoltából iskolás kora előtt zongorázni is megtanult. Tizenegy éves volt, amikor először játszott templomi orgonán.   

Nat King Cole (Fotó: Wikimédia)Zongoristaként Oscar Peterson és Earl Hines volt legnagyobb hatással rá, de példaképeknek tekintette Louis Jordant és Teddy Wilsont is. Bár a klasszikus zenével kezdte, egészen fiatalon a jazz és a blues is meghatározóvá vált életében. Kis ideig Chicagóban zenélt, majd New Yorkba kerülve a Broadwayn kapta első profi szerződését. Itt sem volt sokáig nyugta, Los Angelesbe költözött, ahol klubzenészként kereste kenyerét. Első együttese, a Nat King Cole-trió Oscar Moore gitárossal és Wesley Prince bőgőssel 1939-ben alakult. A bandának nem volt dobosa.

A trió 1940-ben készítette első lemezét, de Nat King Cole már a harmincas évektől jelentetett meg lemezeket. A 40-es és az 50-es évtized Nat King Cole életének és pályájának legszebb időszaka volt. A jazz volt első számú szerelme, de szívesen énekelt popzenét is – a nagyközönség örömére. Sweet Lorraine – ez volt első, szélesebb körben népszerűvé vált felvétele, amelyet a Ramblin Rose, a Mona Lisa, a The Ipaneman Girl, a Love, a Dear Lonely Hearts, az It,s Only A Paper Moon és a Too Young követett, s amelyek méltán voltak évtizedeken át az amerikaiak kedvencei.

Vannak dalai, amelyek inkább a rhythm and blueshoz sorolhatók, például az Unforgettable, a Nature Boy, az Embraceable You és a Route 66. Az első tévéshowknak ő volt a házigazdája. Mindössze 47 éves volt, amikor 1965-ben a tüdőrák végzett vele. Senki sem tudja, pontosan hány lemezt adtak ki tőle, számuk valószínűleg meghaladja a kétszázat. Több spanyol nyelvű lemeze is készült.

A kifejezetten rhythm and bluest éneklő lánya, Natalie Cole saját érdemei mellett apjának is köszönheti sikereit, amit soha nem tagad. Alaposan apja fejére nőtt: Nat mindössze egyetlen Grammy-díjával szemben ő többet is begyűjtött, s listavezető lemezeinek száma is meghaladja az “öregét”. Az Unforgettable című dalért például három Grammyt kapott. Ezt az örökzöldet a kilencvenes évek elején – a technika segítségével – apjával énekelt duettben rögzítette.

Nat King Cole mintegy hatvan dala került fel a slágerlistára a negyvenes évek közepétől a hatvanas évek közepéig, több listát vezetett, s ugyancsak több tucat aranylemeze volt. A művészről a Capitolnál megjelent felvételeinek 20 lemezes gyűjteménye adhatja a legteljesebb képet.

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek